Faber Master Solution Kft.

#mindenamiépítőipar

#mindenamiépítőipar

Lakásvásárlás egy kivitelező szemével

- avagy mi a menet, hogy álomotthont és ne légvárat vegyen a végén

2022. január 14. - Faber Master Solution

pexels-photomix-company-101808.jpg 

Már kevesebb, mint egy év maradt az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. Ami azt jelenti, hogy ha valaki eddig nem jelentkezett be állandó lakcímként a felújításra váró ingatlanba, és nem lesz meg az egy év ott lakása, egy módon veheti igénybe a támogatást, újonnan vásárolt lakás felújítása esetén. 

A lakásvásárlás és az azt követő felújítás hosszú procedúra. Az idő múlása, biztosan sokakat kapkodásba kerget. De bármilyen álmokfutásba is keveredne az idővel szemben, a lakásvásásárlásnak meg van a maga menete, aminek a végén jó lesz belépni az ajtón.

Először az igények

Nagyon fontos előre tisztázni, kinek milyen igényei vannak a családban. Fontos tudni milyen szokásai vannak a családnak lakhatás szempontjából, amik nem alkuképesek, és mik azok amikről le lehet mondani. Ez befolyásolja , hogy mely környéken érdemes keresgélni, milyen házban, milyen beosztással. Szempont például, hogy tömegközlekedik -e a család, mert akkor megálló közelében kell keresgélni, vagy inkább autózik, mert akkor garázs, vagy utcai könnyű parkolási lehetőség kell. Szeretik a pezsgő életet (belváros), vagy csendes környékre vágynak (kertváros) .

Érdemes előre vetíteni azt is, hogy az újonnan vásárolt lakásnak mennyi ideig kell majd a családot kiszolgálnia, és ezen idő alatt milyen változások következhetnek be az életben, aminek meg kell, hogy feleljen. Ez befolyásolja a lakás méreteit vagy az átalakítási lehetőségeket. Például előfordulhat, hogy saját vállalkozásba kezd és otthonról fog valaki dolgozni, amihez szükség lesz egy iroda zúgra. Megeshet, hogy az idősődő nagyszülők kénytelenek lesznek hozzánk költözni, és meg kell oldani az elszállásolásukat. Talán pár éven belül újabb kisbabát terveznek, vagy a meglévő gyerekek idősebb korban külön szobát szeretnének.  

Minden igényt vegyenek számításba, és az új lakás paramétereit ehhez igazítsák.

 pexels-pixabay-373076.jpg

Másodszor a pénzügyek

Ha meg vannak az igények, még nincs befejezve a tervezés szakasza. Ekkor kell rátérni arra, mekkora a költségkeret, és a rendelkezésre álló pénz milyen támogatásokkal egészíthető ki.

A büdzsét érdemes teljes egészében vizsgálni, és abban gondolkozni, hogy minden költségre összesen mennyi pénz áll rendelkezésre. Mert a lakásvásárlás nem csak a lakás vásárlásából áll. Számolni kell több menetközben felmerülő kiadással is:

 • vételár ,
 • utalással járó tranzakciós díjak,
 • a vagyonszerzési illeték,
 • ügyvédi költség,
 • a felújítás díja,
 • a berendezési tárgyak,
 • a nagyon hamar esedékes közüzemi díjak,
 • közös költség,
 • és esetleges törlesztőrészletek.

  

Harmadikként már kezdhető a nézelődés

Amikor már tiszta mi az igény és a pénzügyi keret, akkor kezdődik az igazán nehéz rész. Még úgy is , hogy leszűkítették az igényeket, és pénzügyi keretet, és a hirdetési portálokon ennek megfelelően beállítható a keresés, több száz hirdetés fog szembe jönni.

Nagyon gyakran ezek a hirdetések felületesek és kétértelműek lesznek. Az általunk leggyakrabban látott hibák a hirdetésekkel kapcsolatban:

 • a rossz alaprajz: sok hirdetésben az alaprajzok használhatatlanok, azokon nem jelölik hol van ablak, vagy, hogy egy adott fal válaszfal vagy tartófal -e, amely szempontok teljes mértékben befolyásolnak egy átalakítást.
 • rosszul behatárolt állapot : sokszor a jó állapot, teljes felújítást igényel, a felújított elektromos hálózat pedig olyan rég volt felújítva, hogy már nem felel meg a mai szabványoknak, de gyakran téves információkat adnak a fűtéssel kapcsolatban is,. Ezek nagyon fontos szempontjai az ingatlan vásárlásnak, mert egy elektromos hálózat felújítás vagy egy fűtés korszerűsítés több millió forintba is kerülhet.
 • elferdített részletek : megesett olyan is, hogy a hirdetésben földszinti lakás, valójában ügyesen fotózott szuterén volt, vagy  az ablakos konyhában, az ablak csak egy lichthof szellőző volt, de érdemes a megadott négyzetmétert is ellenőrizni, mert megeshet, hogy a hirdetésben vagy a tulajdoni lapon is megjelölt méret, nem felel meg a valóságnak.

Sajnos ezeket a problémákat csak úgy lehet kiküszöbölni, ha minden békát megcsókolunk, bízva benne, hogy valamelyik királyfivá változik, azaz minél több ingatlant személyesen is megnézünk, amelyben a környék, a ház és az ingatlan területe megközelíti az elvárásokat.

Ahhoz, hogy ne vesztegessék az idejüket, célszerű már az első alkalommal magukkal vinni egy szakavatott szemet, ha az Öné nem az. Lehet ez egy kivitelező, egy építész vagy akár egy statikus szeme is. Olyan szakmabelié, aki meglátja az ingatlan esetleg a vásárló előtt rejtve maradt hibáit, kockázatait, azonnal képet adhat a szükséges felújításokról, átalakítási lehetőségekről.

pexels-anete-lusina-4792479.jpg

Fontos, hogy a keresgélés közben ne veszítse el lelkesedését, a kudarcok, és az idő múlásával egyre lehetetlenebbnek tűnő vállalkozás ellenére, ne kössön hosszú távon vállalhatatlan kompromisszumokat.

Negyedjére örüljünk, mert megtaláltuk az ingatlant

Rengeteg idő - szerencsésebbeknek kevesebb -  eltelte után, mikor végre találnak egy megfelelő ingatlant, mielőtt ajánlatot tesznek célszerű jogi szempontból is körbejárni azt.

Elsősorban kérjék el a lakás helyrajzi számát, és szerezzék be a tulajdoni lapot a földhivatal online felületéről. Ez 1.000,-Ft -ért ügyfélkapus bejelentés után megtehető. Amit ezen látni kell, hogy valóban az -e tulajdonos, aki annak mondja magát, van -e valamilyen teher (például jelzálog, végrehajtás, haszonélvezet) az ingatlanon. Fontos, hogy nincs-e elidegenítési és terhelési tilalom rajta, vagy esetleg széljegyen nincs -e már egy másik értékesítés folyamatban. 

Jogi szempontból fontos lehet még a társasház szervezeti és működési szabályzata, mely tartalmazhat a lakást, vagy a ház használatát érintő ránk is vonatkozó kitételt.

Bár ebben a cikkben elsősorban lakásokról beszéltünk, ezek a pontok a családi házakra is vonatkoznak. Ott jogi szempontból még egy nagyon fontos rész, hogy azt is vizsgálják meg, hogy a ház használatbavételi engedéllyel rendelkezik -e , és, hogy a vázrajzon a jelenlegi formájában van-e feltüntetve. Ezen állhat vagy bukhat minden, amennyiben támogatást kívánunk a felújítására igényelni.

Ha ingatlanközvetítőn keresztül vásárolnak, a legtöbb esetben a szerződéskötésben az ingatlanközvetítővel együtt dolgozó ügyvéd szokott eljárni. Az  Ő feladatuk, hogy mindkét fél érdekét képviseljék, de ha van az ismeretségükben más ügyvéd, akiben megbíznak, érdemes már a szerződési feltételekről szóló tárgyalás során megkeresni, hogy segíthessen nekünk értelmezni a tulajdoni lapot, a szerződési feltételeket és a vállalásainkat.

Ötödikként pedig jön a birtokbavétel

Ha megegyeztek, aláírtak, fizettek, nem marad más hátra, mint, hogy átvegyék az ingatlan kulcsait. Ezt egy birtokbavételi jegyzőkönyv aláírásával célszerű megtenni, ahol rögzítik a közüzemi órák állását, mert ez alapján fognak tudni eljárni a szolgáltatóknál. Célszerű  egyúttal bármely fontosnak tartott részletet rögzíteni ebben a lakásról, ha felmerül a gyanú, hogy valami olyan hibája van az ingatlannak, amit az eladó elhallgatott.

Ha kezünkben a kulcs, jöhetnek a kivitelezők felmérni a szükséges felújítási munkákat, vagy fogadhatnak egy generálkivitelezőt is, aki ellát minden feladatot. De ez már egy másik történet és egy másik cikk.

Szerződjünk okosan

3 feltétel, amit mindenképpen rögzítsünk a kivitelezési szerződésben

 

e19531dc701ebc2cab9739b5b9734f64.jpg
 

“Még két hét és elkészülünk, legfeljebb három". "Azt nem mondta, hogy ilyen anyagból szeretné, az többe kerül." "Kijavítjuk a hibát, de azt nem mi okoztuk, ezért annak többletköltsége lesz.” Tegye fel a kezét, aki hallotta már a következő mondatokat egy építkezés, felújítás során.  Nagyon jó. Most leteheti a kezét az, akinek a szerződése ezeket a problémákat rendezte, és nem volt összeveszés a vége a kivitelezővel. Gondoltuk. 

Akkor nézzük meg mit kellene tartalmaznia a szerződésnek, ahhoz, hogy gördülékeny legyen a munka. 

Sok tanulmány ír róla, hogy az építőiparban magas volt az aránya a számla és szerződés nélküli munkáknak. Nyílván ennek elsődleges oka, hogy így olcsóbb a munka. Ugyanakkor azonban így nincs garancia, nincsenek korlátok. Ezeknek a problémáknak a megoldására is alkalmassá vált az otthonfelújítása támogatás bevezetése. Mivel a támogatás elszámolásának a feltétele a szerződés és számla a kivitelezőtől, így tisztul az építőipari gazdaság. 

 A támogatás igényléséhez szükséges szerződéshez a Magyar Államkincstár egy mintát tett közzé a weboldalán. A legfontosabb feltételek, amelyeket a szerződésnek rögzítenie kell: munka pontos címe és helyrajzi száma, a befejezési határidő,  a tény, hogy a megrendelő és a kivitelező nem állnak rokoni viszonyban, valamint a kivitelező nyilatkozatát, hogy bevallási kötelezettségeinek eleget tesz. A szerződéshez kötelezően csatoltandó melléklet hivatott az elvégzendő munkanemeket, anyag és munkadíj költségeket részletezni. 

Ezek a támogatásban elfogadható szerződés minimum feltételei. Azonban a Mák szerződés minta használata ajánlott, de nem kötelező. Így célszerű a kivitelezővel egy olyan szerződést kötni, amely tartalmazza a támogatáshoz szükséges feltételeket, másrészt pedig egy huszárvágással megoldhatja a kivitelező és megrendelő között felmerülő fenti problémákat. 

 Íme 3 feltétel, amiről érdemes a szerződésben rendelkezni , hogy a munka vita és felesleges költség nélkül menjen.

 8e6037152ad78005d963e8b1ef91eae6.jpg

 

 

 

Fizetési ütemezés 

 

Mindenképpen rögzítsük dátumokkal és készültségi fokokkal a szerződésben, hogy mely napon kell fizetni a kivitelezőnek, és a kifizetésnek mi a feltétele, például valamilyen munka elkészülte. 

Gyakori eset, hogy nagyobb munkák esetében a Kivitelezők előleget kérnek. Ez általában az anyagok megvásárlásához és a felvonulási költségek fedezetéhez lehet szükséges. Abban az esetben, ha az anyagokat a megrendelő vásárolja, úgy csak munkadíjra nem célszerű a kivitelezőnek előleget adni, - főleg, ha ismeretlen a cég számunkra. Ilyen esetben inkább felvonulás és a munka megkezdése után szakaszosan fizessük a munkadíjat a teljesítés mérföldköveinek megfelelően. 

Fizetési ütemezés esetén szintén a “valami nem stimmel” árulkodó jele lehet, ha már a befejezés előtt elkéri az összes díjat a kivitelező. Mindig hagyjunk fizetendő díjat, amelyet csak a munka teljes befejezése és átadása után fizetünk ki, mert ez esetben, ha bármely probléma merül fel a teljesítéssel , van miből visszatartanunk kötbérre, javítási költségekre. 

 

Tételes anyag és munka leírás 

 

A legjobb eset az, ha a munkáról tervek és anyagkiírás készül, mely a szerződés melléklete lehet. Ilyenkor teljesen egyértelmű és követhető, hogy a kivitelező a megadott díjért milyen munkát vállalt el, hány elektromos kiállást szerel, meddig burkolja a fürdőszobát, milyen minőségi laminált padlót vesz meg. 

Kisebb felújítások esetében persze általában nem áll rendelkezésre tényleges rajzolt terv, de akkoris fontos , hogy legalább az elképzelésünk már meg legyen, mit, hova, mennyit és milyen minőségben akarunk. 

A legtöbb projekt azért fuccsol be, mert ezek a feltételek  nincsenek tisztázva, menet közben sok a kérdés, tisztázatlan körülmény, félreértés, amitől a kivitelező frusztrált, a megrendelő pedig becsapottnak érzi magát.  

Tehát fontos, hogy a szerződés melléklete legyen a lehető legpontosabb munka műszaki leírás és anyag kiírás, és menet közbeni bármely módosítást vagy igényt, írásban - legalább emailben - kommunikáljunk, mindkét fél érdekében. 

 k-p-s16-dsc67553359-run.jpg

Kötbér 

 

Célszerű rögzíteni a szerződésben, hogy mi történik, ha bármelyik Fél a kötelezettségeivel késik, hibás a teljesítés, meg sem történik, vagy utólag derül fény a hibára. 

Fontos tudni, hogy garanciális kötelezettségek a kivitelezőt - ha van szerződés és számla , és nem azt mondja, hogy még életében nem látott minket, nemhogy bármit felújított volna nálunk - jogszabály alapján is kötelezik, azonban kötbér fizetésére csak az esetben köteles, ha azt külön nyilatkozatban vállalja. Ennek mértékét a Felek szabadon határozzák meg. Kiköthető késedelmi, meghiúsulási vagy akár hibás teljesítési kötbér is. Ezek mértékét akár fix napidíjban, vagy akár az egész összeghez vetített százalékos arányban is meghatározhatjuk . 

Az azonban egyértelmű, hogy hiába a kötbér vállalás, a kivitelező nagyon ügyesen fog tudni kibújni alóla, ha a szerződés nem rögzíti egyértelműen a feladatokat, vagy, ha mentközben sok a változtatás, vagy nem tud haladni a munka, amíg egy- egy kérdés megválaszolásán gondolkodunk. Így a felsorolt feltételek mind együtt működnek, egyik a másik nélkül nem tud érvényesülni és védeni minket. 

Szóval ne érjük be egy egy oldalas szerződéssel, foglaljunk mindent írásba, és álljunk két lábbal a földön, akkor is, amikor a kivitelezővel leülünk tárgyalni. 

Most már mindenki magának csinálja?

- avagy “amikor az internet generáció találkozik a valóvilággal “

Az internetet böngészve szembe jött velünk a Zara Home hirdetése, miszerint már náluk is lehet kapni szép fanyelű , designos szerszámos készletet, és ledöbbentünk a komment mennyiségen, hány százan érdeklődtek utána.  Vajon az utóbbi időben mindenkit elkapott a csináld magad barkács láz? 

Fotó forrás: Zara Home

 

A DIY azaz csináld magad mozgalom nem új keletű dolog. Már az 1960-as években is létezett, de a korai 2000-es években kezdett el terjedni igazán, amikor az internet átvette az uralmat az életünk felett. Ebben az időszakban felnőtt egy új generáció, akik az interneten élnek, ott mindent megtalálnak, és onnan mindent elsajátítanak.  Ez a korszak “amikor az internet generáció találkozik a valóvilággal.” – hangzik el a mondat a Maker című dokumentumfilmben. 

 

A mozgalom csúcsra törését mi sem bizonyítja jobban, hogy film is készült róla. 2014 – Ben Mu-Ming Tsai rendezte A documentary on the maker movement (Dokumentumfilm a csináld magad mozgalomról) címmel.  Ami a legmeglepőbb és előremutatóbb a témában, hogy a csináld magad nem áll meg a pringles dobozból készítsünk vázát ötletnél. A filmben bemutatásra kerül például egy cég a BioCurious , akik egy biológiai labort működtetnek amatőr tudósok által.

De nem csak valami nyugaton fellelhető hóbort ez. A koronavírus járvány, és a sok otthoni bezártság miatt, a diy korszak manapság hazánkban is újra fénykorát éli, amire egész iparágak létesültek. 

Ma már találunk olyan asztalos műhelyt, ahol saját bútorokat gyárthatunk, találunk autószerelő műhelyt, ahol magunk javíthatjuk meg a kocsinkat. Egyre terjednek az ingyenesen letölthető e-bookok, melyek oktatási céllal betekintést engednek egy-egy témába, és a YouTube-on is ügyesen kutatva, találunk olyan videót, ami elmagyarázza, hogyan csináljuk egyedül a weboldal szerkesztéstől a tökéletes almáspitéig a bármit.  De találkoztunk már előszerelt gépészeti rendszereket áruló céggel is, ahol a vásárló minden eszközt és tervet megkap egy dobozban, majd szerelésre fel felkiáltással neki állhat szellőzőt vagy villanyt szerelni. 

Fotó: Unsplash

 

Mivel egy -egy téma kapcsán mindenkit a saját jövője és keresete érdekel, mi is – mint generálkivitelezők – elgondolkodtunk, hogy mit jelent ez az építőipari kivitelezések tekintetében. 

A magunk körül lévőket megfigyelve, egyelőre három csoportba tudjuk kategorizálni az embereket, a felújítunk -e saját kézzel típusú mini szociológiai tanulmányunk keretin belül.

Az első csoportba tartoznak azok a vállalkozó kedvűek, akik mindent megcsinálnak maguk, és gyakorlatilag egy teljes házépítés minden szakmunkájával ők maguk végeznek.  A második csoport az arany középút hívei, akik kritikusan felmérik saját képességeiket, és józanul eldöntik mit tudnak egyedül megcsinálni, és mihez hívnek szakembert.  A harmadik csoport pedig a teljesen elzárkózok, akik inkább úgy döntenek, hogy a kép felfúrásához is külsős szakit hívnak (az internetet ma már erre alapult vállalkozást is simán lehet találni. ) 

De vajon , aki maga csinál mindent, miért csinál maga mindent? 

Tovább feszegetve mini szociológiai esettanulmányunkat, megvizsgáltuk mi oka lehet valakinek arra, hogy teljesen önállóan kezdjen bele egy felújításba vagy egy házépítésbe. 

A megkérdezett ismerősök válaszai alapján nem feltétlenül a munka öröme  állt az első helyen az okok között, bár nyomos érvnek számított az érzés, hogy az ember egy olyan házban él, amin a saját kezével dolgozott meg. A 3 legnyomósabb érv az alábbi volt 

 • az építőipari munkadíjak jelentősen megnövekedtek az állami támogatások berobbanása óta, így az ember rengeteget spórol, ha nem kell megfizetni a szakit, 
 • na már persze, ha az ember talál szakit, időben, és nem hetekkel – hónapokkal később, mert a másik legfontosabb érv a saját kezű építés mellett, hogy az építőipari cégek rettentően leterheltek, és sokukat egyáltalán el se lehet érni 
 • akit meg lel lehet érni és vállalja is a munkát azonnal, nem végez annyival magasabb minőségi munkát , hogy érdemes legyen díjat fizetni érte. 

Ugyanakkor azonban a saját kezű építésnek hátrányai és nehézségei is vannak, Egy 9-től 17-ig tartó munka mellett, elég lassan kivitelezhető, főleg úgy, ha előtte azért videókat és leírásokat kell böngésznünk, amivel a kivitelezés határideje hónapokkal későbbre tolódhat, és például a kedvezményes áfa és egyéb támogatások sem igényelhetőek egy ilyen projekt esetében. 

De a tanulság az, hogy ma már semmi sem lehetetlen, mindenki mérlegel és maga döntheti el milyen típushoz akar tartozni és milyen irányban indul el a csináld magad úton. 

Minden tisztelet azé, aki saját két kézzel vág bele egy felújításba, de azért reméljük maradnak , akik másra bízzák a munkát, különben mi hoppon maradunk. 

10 tévhit az otthonfelújítási támogatásról

Mindenki ezt akarja, mindenki erre készül, és mindenki beszél róla. 

Úgy tűnik, a 2021-es év nagy durranása az elindult otthonfelújítási támogatás. Gomba módjára terjedtek el az ezzel foglalkozó facebook oldalak, pénzügyi tanácsadók és kibeszélő csoportok. Ennek hozományaként pedig rengeteg álhír és téves információ kezdett el keringeni az éterben. 

Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb téves információt tartalmazó kérdést és a helyes válaszokat, gyakorlati tippekkel együtt. 

1. Ha van 3 millió forint anyag számlám, és 500 ezer forintról munkadíj számlám kapok 1.750 ezer forintot.  – TÉVES

Az elköltött pénz 50% -a támogatható, legfeljebb 3 millió forint összegben. A támogatás összege azonban 50% munkadíjra és 50 % anyagdíjra oszlik meg. Ez az elköltött összes pénz vonatkozásában 25-75 % arányt jelent. 

A kérdésben írt példa esetét nézve: 

összes költség: 3.500 ezer forint

ebből munkadíj: 500 ezer forint

ebből anyagdíj: 3 millió forint

így a támogatható munkadíj: 500 ezer Ft 

és a támogatható anyag : 500 ezer Ft (mivel a támogatható teljes össz díjnak 50% anyag és 50 % munkadíja kell legyen) 

A Magyar Államkincstár oldalán található egy excel táblázat kalkulátor, amibe beleillesztve a számokat a táblázat kiszámolja a támogatás összegét. 

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztat

2. Az első számlát akkor fogadhatom be, ha már 1 éve az ingatlanban lakom.  – TÉVES

Az 1 éves lakhatási viszonynak a kérelem benyújtásának pillanatában kell fennállnia, és nem a munkálatok megkezdésekor. 

3. Ha most vásároltam az ingatlanom, akkor nem igényelhetek támogatást – TÉVES

Abban az esetben, ha újonnan vásárolják a lakást, házat mentesülnek a tulajdonosok az egy éves bentlakási határidőtől is, amennyiben a vásárlástól számított egy éven belül újítják fel az ingatlant és nyújtják be a támogatási kérelmet. 

4. Az első számlától számított 60 napon belül minden munkálatnak kész kell lennie- TÉVES

A támogatás 2022 év végéig él. Ezen időpontig a 6 millió forint maximális összegig minden munkálatot, akár több részletben is elvégezhetünk. A kincstár nem vizsgálja és nincs megszabva , hogy az egyes munkálatok és számlák között mennyi idő telt el. A két szabály, hogy a számla nem lehet korábbi mint 2021 január és, hogy az utolsó számlától számított 60 napon belül be kell adni a kérelmet 2022. december 31-ig. 

5. Ellenőriznem kell, hogy a kivitelezőnek nincs -e adótartozása.  – TÉVES

A támogatás feltétele, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása. A vállalkozóval szemben ilyen elvárást nem állít a kormányrendelet, főleg nem, hogy azt az igénylő ellenőrizze, mivel az adózásra vonatkozó információk adótitoknak minősülnek, így nincs joga sem a pályázónak, ezeket megkérdezni. 

6. Ellenőriznem kell, hogy a kivitelező rendelkezik -e a munkavégzéshez szükséges Teáor számmal és végzettséggel.  – TÉVES

A kormányrendelet a kivitelező ellenőrzésére nem támaszt követelményt. Természetesen az igénylőnek a biztonsága érdekében célszerű ellenőriznie a kivitelezőt, de ezt jogszabály nem teszi kötelezővé. 

Tevékenységi kört a cégek minden gond nélkül tudnak bővíteni egy NAV-nak küldött kérelem útján. Azt, hogy ezen tevékenységekre rendelkezik -e bizonyítvánnyal nem kell ellenőrizni, és nincs is olyan hatóság, mely erről nyilvántartást vezetne. 

Érdemes a kivitelezőt megnézni ennek ellenére néhány nyilvántartásban – de ez függetlenül a támogatástól, csak a magunk biztonsága érdekében:

a cégnyilvántartásban (www.e-cegjegyzek.hu) :

ahol ellenőrizhető, hogy létező, bejegyzett vállalkozás-e, van-e élő adószáma, milyen tevékenységek végzésével foglalkozik. 

www. nyilvantarto.hu oldalon az egyéni vállalkozók esetében.

MKIK nyilvántartásban : (https://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search)

ahol látható, hogy tagja -e a kereskedelmi és iparkamara építőipari kivitelezői listájának. 

Ez nem egyezik meg a sokak által ismert BKIK-val, ahová a cégek kötelezően fizetik az 5000,-Ft éves tagdíjat.

7. Nem szükséges szerződést kötnöm – TÉVES

A kivitelezővel minden esetben szükséges írásbeli szerződést kötni, melyet a kérelemhez csatolni kell. (A kérelemtől függetlenül 200.000,-Ft-ot meghaladó ügylet esetében kötelező a szerződés írásba foglalása.)

Vannak bizonyos kitételek, melyeknek mindenképp szerepelnie kell a szerződésben a támogatáshoz: ilyen a nyilatkozat, hogy nem hozzátartozó a kivitelező és az építtető, valamint a kivitelező azon nyilatkozata, hogy a kiállított számlákra vonatkozóan bevallási és bejelentési kötelezettségének eleget tesz. A Mák honlapján található szerződés minta. Érdemes azt használni. 

Ezen kívül a kérelemtől függetlenül érdemes a szerződésbe rendelkezni a főbb feltételekről, mint a kivitelezés kezdő és véghatárideje, a pontos munka leírása és használandó anyagok listája, a tételes költségvetés és esetleges kötbér vállalások. 

8. KATÁ-s egyéni vállalkozóval nem dolgozhatok, mert nem áfás.  – TÉVES

A munkálatokról kiállított vállalkozói díj 0 és 27% Áfa tartalmú lehet. A jogszabály csak az 5 % Áfa tartalmú számlát nem fogadja el (de ilyet a vállalkozók nem is állítanak ki , csak házépítés esetén , mely a pályázatban nem is lehetséges) . Így elfogadható az általános szabályok szerinti 27 % áfa, és az egyéni vállalkozó által kiállított alanyi adómentes (0%-os ) számla is. 

9. Nem adhatom le a számlát, mert olyan tételt is tartalmaz , amit nem lehet elszámolni.  – TÉVES

Tegyük fel, hogy kifestetjük az egész lakást, és közben az egyik szobába felhúzunk egy új falat is. Ebben az esetben az új fal felhúzása, és annak kifestése hivatalosan nem támogatható, azonban a többi munka igen. Ha a számlát a vállalkozó nem bontja meg, és ezen tételeket is egy számlára írja a többi festési munkával, a számlát akkor is be lehet adni az államkincstárnak, de ki kell húzni belőle a nem támogatható tételt. 

Úgyszintén az anyagok esetében, az eszközöket és szerszámokat, mint például ecset vagy kalapács nem lehet elszámolni, így ezekkel a tételekkel csökkentve kell a számlát felvinni a nyilvántartásba. 

Az ügyintézők örülnek neki, ha a számlán megjelöljük azokat a tételeket, amik a nyilvántartásból kimaradtak, így nem nekik kell kikeresni miből ered a különbözet. 

10. Ha fizetek előleget, 0 Ft értékű végszámlát kapok, amivel nem lehet a támogatást igényelni , mert nem tartalmazza a kifizetett összeget. – TÉVES

Amikor a vállalkozó előleget kér, küld egy díjbekérőt, ami alapján fizetünk neki. A kifizetést követően küld egy előlegszámlát, melyen csak az előleg megnevezés és az összeg szerepel. Ezt a számlát a vállalkozó bejelenti és bevallásában szerepelteti. A munka végével, a vállalkozó kiállít egy végszámlát, amelyen feltűntet minden anyag és díj összeget, mely a szerződésben is szerepel, majd minden kifizetett előleget levon belőle. A számla összege a szerződésben szereplő teljes díj lesz, azonban a fizetendő összeg csak az előlegek után fennmaradó. Ez akár lehet 0 Ft is. A kérelem benyújtásakor csatolni kell az előlegszámlákat, azok kifizetését igazoló bizonylatokat, valamint a végszámlát. Ezek a dokumentumok együtt érvényesek és alkalmasak a támogatás igénylésére. 

+1 Nem számít milyen vállalkozó és milyen munkát végez, ha úgyis visszakapom a pénzt - TÉVES 

Ne felejtsük el, hogy csak az elköltött pénz felét kapjuk vissza, és , hogy az elvégeztetett munkával a következő pár évben együtt kell majd élnünk. Így a támogatás igénybe vétele ellenére vagy éppenséggel mellett is ajánljuk, hogy a választott kivitelező referenciáit, cégadatait és hozzáállását alaposan vizsgálják meg, nehogy a végén támogatás helyett sírás legyen a vége. 

 

Fotó credit:instagram @lenasaibel

A tervrajzok pinterestje

- avagy a Nemzeti Mintaterv

 

Amikor az új házunkon álmodozunk, általában az álmaink odáig terjednek, hogy látjuk benne magunkat ahogyan ülünk a csodás kanapén a kandalló körül, ahogy a konyhából kisétálunk az óriási teraszra és a reggeli kávé mellett élvezzük a fáink adta árnyékot, tiszta levegőt és madárcsicsergést. 

Amikor házunk tervezésén gondolkodunk, bőszen nézegetjük a különböző közösségi média felületeket, google és pinterest a barátunk felkiáltással, pineljük meg táblába rendezzük az összes kedvenc enteriőrünk és exteriőrünk, és már kész is a fejünkben a kép, hogy hány szoba lesz, milyen lesz a fal és a kanapé színe, és milyen fekvőfotelen lógatjuk a lábunkat a kertben. 

Az álom mindig itt kezdődik. Onnan, hogy a ház már áll és csak a belső részt kell elosztani, szépítgetni, berendezni. 

Valahogy az álomból kimaradnak azok az elhanyagolható apró részek, ahogy megkeressük álmaink otthonához tartozó telket, utána járunk az építési lehetőségeknek, beépíthetőségi százalékoknak, feltérképezzük a közüzemi állapotokat, megkeressük a tervezőt, elmagyarázzuk mit szeretnénk, megkeressük, ahhoz a legmegfelelőbb statikai és kivitelezési megoldásokat és az idő-pénz-minőség háromszögén egyensúlyozva megvalósítjuk. 

Talán az álomnak ehhez a vonalához hivatott segítséget nyújtani a Márciusban a  Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megjelent  Nemzeti Mintaterv, amely 93 mintatervet tartalmaz új építésű házak és kádár kockák felújítására vonatkozóan. 

Magyarországon régóta hagyománya van a mintatervek szerinti építkezéseknek, mint a panelházak vagy a kádár kockák. Ezek fénykorukban tökéletesen kielégítették az akkori design és személyes igények teljes vonulatát.  

Ennek mentén a most elérhető tervek is ezt hivatottak biztosítani. Egyszerű bejelentés alapján építhető családi házakat tartalmaznak, melyek közül többhöz látványterv és metszetek is tartoznak. Ezek között szobák száma, az alapterület, a családtagok száma, a beépítési mód, a tetőforma és a telek lejtése szerint lehetkeresni, és ingyenesen regisztráció után letölteni. 

A tervek kiindulópontot jelenthetnek az építkező családok számára, ötleteket lehet belőle meríteni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak minták, melyeknek a környezet, a településkép, a család igényei szerinti adaptálásához tervező közreműködése szükséges. 

Remek dolog, ha úgy vágunk bele az építkezésbe, hogy mind a ház alapjaira, mind belső esztétikájára vonatkozóan rendelkezünk képekkel, ötletekkel, inspirációkkal, mert a tervező, a statikus, a kivitelező meg a mindenki látja az elképzeléseket. 

Közben azonban látni kell a kép mögött a folyamatot, a fekvést, a körülményeket. Mert ami pinteresten jól mutat nem biztos, hogy az életben is kivitelezhető, és amit az egyiknek sikerült kiviteleznie, nem biztos, hogy a másik adottságaival is sikerül.  De ha nem ugyanazt akarjuk, csak azt akarjuk a saját szánk ízére ízesítve, az álomból nem lesz rémálom, és nem csak a google, de a Nemzeti Mintaterv is a barátunk lesz.  

Ne hagyja ki az előjátékot sem!

Rossz az, aki rosszra gondol. Mert most az építkezésről lesz szó. 

Megnézve egy stílusos lakást vagy házat, úgy érezhetjük – még mi is – , hogy ilyen eleganciát kivitelezni lehetetlen. De ha jobban megnézzük, és a házépítés vagy lakásfelújítás előtt, közben és utána néhány lépést nem hagyunk ki, elérhetjük a kívánt hatást. 

 

A kulcsa, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a munka nem a kivitelező felvonulásával kezdődik, hanem az előkészítéssel. Itt jön tehát először is az a bizonyos előjáték, amit nem szabad kihagyni. 

Sokan úgy vágnak bele a munkába, hogy nincs egy határozott elképzelésük, mit szeretnének, csak majd lesz valahogy. Tudjuk, hogy nehéz elképzelni egy üres telken állva, hol lesz a kanapé a nappaliban, ahonnan a TV-t nézzük, de mégis fontos lenne. Mert a cél az, hogy a kész házban majd onnan nézzük a TV-t ahonnan kényelmes, és ne onnan, ahol végül elfért a kanapé.

Azt tanácsoljuk, mindenképp gondolják át, mi várható az életükben és a jogszabályokban akár 5 év múlva, hogy tudják minek kell vélhetően megfelelnie az új háznak. 

Érdemes vizuális tervet készíteni, a színek, anyagok, textúrák harmóniájához, hogy elérjék az összhangot. 

Mindenképpen célszerű beszélni szakemberrel, hogy előre tudják, mikor, milyen folyamat jön, hogy a pénzügyeket is annak megfelelően lehessen alakítani. 

A kivitelező választásával kapcsolatosan fontos, hogy legalább három ajánlatot célszerű bekérni, de nem szabad a legolcsóbb ajánlatot választani, mert az az idő vagy a minőség rovására mehet.

A jelentkezőket ellenőrizni kell a hivatalos nyilvántartásokban, cégjegyzékben és MKIK nyilvántartásban, hogy biztosak legyünk benne, hogy jogilag és számvitelileg alkalmasak a munkára. 

A kiválasztott kivitelezővel mindenképpen írásban kell szerződést kötni, amiben fontos, hogy lefektessük minden igényünket, mennyiségeket, minőséget, anyagiakat és határidőket. 

 

 

Ha ez mind meg van indulhat a fizikai munka. Az előjáték után jön a közben rész.

Ebben fontos, hogy nem szabad, hogy az ember gyorsan túl akarjon lenni rajta. Inkább mindent szükséges alaposan átgondolni. Érdemes akár kétszer megnézni a burkolatot, mert egyszerűbb , mint felrakás után rájönni, hogy nem megfelelő, leverni és kicseréltetni. 

Ugyanakkor nyilván számítani kell rá, hogy mindig vannak nem várt események. Előfordulhat, hogy valami mégsem olyan, ahogy szeretnék. Ilyenkor időben meg kell osztani a kétségeket a kivitelezővel, mert akkor még lehet könnyen együtt megoldást találni.  Viszont utólag a változtatás már költséges. 

Ha pedig már túl vannak az építkezésen, elkészült a ház, otthonná kell tenni, birtokba venni, megszervezni és élvezni.  Ez az építkezés legkönnyebb része, amihez a legnehezebb út vezet. 

A fukarság is bűn

- avagy az olcsó mindig ráfizetéssel jár


Nagyszüleim előszeretettel használták az olyan mondatokat, hogy túl szegények vagyunk ahhoz, hogy rossz minőséget vegyünk bármiből is, vagy, hogy az olcsó húsnak híg a levele. Mindenki ismeri ezeket a mondásokat. Azt hivatottak kifejezni, hogy az olcsó dolgok nem megfelelő minőségűek, vagy hamar tönkre mennek és a pótlásuk többe kerül majd. De vajon tényleg így van ez? És, elmondható ez az építőiparra is? 

A projektvezetők a kivitelezés során gyakran hangoztatják, hogy a munka megkapható jó minőségben, gyorsan és olcsón, de csak kettőt lehet ezek közül választani. Ez az úgynevezett projektháromszög. Mert minden projekt az idő , a pénz és a minőség háromszögét igyekszik egyensúlyban tartani. Egyiket sem lehet módosítani anélkül, hogy a másik kettőre ne legyen hatással. A jó és gyors munka drága. A gyors és olcsó munka rossz minőségű. Az olcsó de minőségi munka lassú. A kivitelező cégek hitvallásuk, szakembereik tudása, anyagi lehetőségeik függvényében döntik el, hogy a háromszög oldalai közül mit helyeznek előtérbe munkájuk során. De végső soron az ügyfél dönt , milyen elvek fontosak neki, és azt melyik kivitelező tudja számára megvalósítani. A munka előrehaladtával lassan kiderül, hogy az ügyfél jó elvek mentén indult – e el, és ehhez megfelelő kivitelezőt választotta -e magának. 

A legtöbbször előforduló probléma, hogy elsősorban a pénz motiválja az építkezőket, és az a cél, hogy a kivitelezés minél olcsóbb legyen, így azt a céget választják, akik a legnyomottabb áron vállalják el a munkát. 

 

 

Érthető, hogy mindenki próbál odafigyelni a pénzügyeire, de nem mindegy hol spórolunk, mert a végén ráfizetéssel járhat.

Az olcsó cégekről menetközben kiderülhet, hogy a foglalkoztatott munkavállalóik csak segédek és nem szakemberek, hogy nem rendelkeznek a megfelelő szerszámokkal, hogy nincs olyan vezetőjük, aki a munkát koordinálja, hogy több helyre is el vannak egyszerre kötelezve, és nem folyamatos a jelenlétük a helyszínen. Ebből következik, hogy a végére nem megfelelő minőségben készül el a munka, vagy el sem készül egyáltalán. Emiatt másik kivitelezőt kell majd keresni a javításra vagy a befejezésre, aki viszont már az eredetinél is jóval magasabb áron fog, egy más által megkezdett munkát befejezni.  

 

Nagyon fontos tudnunk, hogy a vállalási díjat miért fizetjük ki. A díjjal megfizetjük, hogy a cég szakembereket alkalmaz, hogy olyan szerszámokkal rendelkezik, ami bírja a munkát, és nem kell hetente leállni gépet javítani, hogy megfelelő adminisztrációs háttérrel dolgozik, akik tervezik és nyomon követik az ütemterv és pénzügyi terv alakulását, hogy ne legyen váratlan meglepetés. 

Így ha építkezésben , felújításban gondolkozik, érdemes 2-3 ajánlatot bekérni, különböző vállalkozóktól, elfelejteni azokat, akiknek a többihez képest nagyon alacsony az ára, és inkább a szakértelmet előtérbe helyezni. Mert az olcsó húsnak híg a levele, az olcsó fának hideg a lángja, az olcsó háznak pedig rossz a minősége.   

 

 

süti beállítások módosítása