Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Miért térnek el egymástól a felújításra kapott árajánlatok?

Hiába kér több ajánlatot a felújításra, ha erre a 4 dologra nem figyel közben

2023. augusztus 25. - Faber Master Kft

A minap olvastunk egy bejegyzést egy építőiparral foglalkozó facebook csoportban, ahol valaki érdeklődött, hogy kinek mennyiért burkoltak egy fürdőt és wc-t. Azért kérdezte, mert szeretné összehasonlítani, hogy az Ő ajánlata megfelelő-e. Érkeztek is a válaszok, elég eltérő összegekkel. Annak ellenére, hogy nem derült ki: kinek hány nm a fürdőszobája, az árak tartalmaztak -e  előkészítést, vízszigetelést, fugázást, szilikonozást, mekkora méretű csempével kellett dolgozni, és satöbbi és satöbbi.

Mert árajánlat és árajánlat között óriási különbségek lehetnek, általában az alábbi 4 okból.

 

A konkrétumok hiánya

 

Egy magára valamit adó szakember egy helyszíni felmérés során megpróbálja a lehető legtöbb részletet megtudni az elvégzendő munkával kapcsolatban. Hiszen a részletek befolyásolják, hogy milyen nehézségű a munka, mennyi tennivaló van, meddig fog tartani. Ergo, mennyibe fog kerülni.

Ha mondjuk a burkolásnál maradunk, egy pontos árajánlathoz tudni kell legalább , mekkora alapterületről beszélünk, milyen magasságig burkolunk, milyen méretű csempét használunk, milyen burkolás mintát képzelt el a tulajdonos. Mert nem mindegy, hogy egy 5x5 cm méretű kézműves csempét kell burkolni mennyezetig, vagy egy 10x20 cm-es metro csempét halszálkában, vagy esetleg 60x120-as lapokkal kell dolgozni.

 

nevtelen_terv-3.png

 

Sok esetben viszont ilyen messzemenő részletekig a tulajoknak nincs elképzelése a munkáról. Általában, csak azután mennek el csempét válogatni, mikor már megállapodtak a kivitelezővel és közeleg a munkaidő. 

Viszont előfordulhat, hogy két kivitelező felmérése közben meglátnak egy fürdőszobát a pinteresten, hatalmas lapokkal, benne gyönyörű dekorcsempével, a lapok között futó élvédővel. A második kivitelezőnek ezt már meg is mutatják. Neki ebből már részletesebb képe alakul ki a feladatról, és más szempontok alapján fog árazni, mint az első, akinek azt mondtuk, hogy „oh, semmi extrát nem szeretnénk, csak olyan átlagosan”.

Ezért fontos, hogy mire kihívjuk a kivitelezőt, hogy árajánlatot adjon, már legyen valami elképzelésünk a felújítással kapcsolatosan. Nem kell persze tudni a csempe pontos típusát, de azért azt, hogy milyen irány felé haladunk, igen.

De, hogy ne csak a burkolással példálózzunk. Egy villanyhálózat felújítás esetén ugyanilyen eltérést okozhat, ha nem tudjuk hány kiállással számolunk. Tehát érdemes előkészülni, hogy melyik helyiségbe nagyjából hány lámpát és konnektort szeretnénk.

A neten található ingyen letölthető felújítás tervező füzetek segítenek, hogy hol kell elindulni ebben.

 

faber_master.png

 

Eltérő minőség

 

Óriási különbséget jelenthet az árajánlatok között a minőségbeli különbség, mind anyag , mind munka szempontjából.

Nagy eltérést mutathat az ajánlat, azokban az esetekben, ahol a vállalkozó biztosítja az anyagot is. Mert lehet kapni csemperagasztót 10.000,- ért, de van 4.000,-Ft-ért is. És vállalkozója válogatja, hogy melyiket használja. Ilyen esetben mindenképpen érdemes tisztázni, hogy milyen anyagot fog használni, és beleírni a szerződésbe, hogy milyen minőségűnek kell lennie. 

Egy jártas szakembernek általában meg vannak a szokásos anyag márkái, amiket a munkája során mindig használ. Ismeri azok keverési, kötési és egyéb tulajdonságait, azokkal magabiztosan dolgozik. Tehát többségében ragaszkodik is hozzá.

Sok esetben történik viszont úgy a megállapodás, hogy az anyagot a megrendelő biztosítja. De ilyenkor is sok szakember előre megmondja, hogy melyik anyagot hajlandó használni, és amennyiben nem azt biztosítjuk, az a minőség rovására, de kikötésektől függően akár még a garancia alóli kibújásra is vezethet.

De nemcsak az anyagok, hanem a műszaki tartalom terén is nagy eltérések lehetnek, amik miatt a munkadíj oldalon is nagy a különbség. 

Egy festés esetében nem mindegy, hogy az adott ár, egy vagy két réteg festést tartalmaz -e. Arról már nem is beszélve, hogy olyanokat tartalmaz-e, mint mélyalapozás. Sose érjük be egy olyan árajánlattal, ahol a tétel leírása annyi csak, hogy „festés”.

Mindig kérjünk olyan árajánlatot, amiben pontosan látszanak a tételen belüli munkafázisok. Vagyis ne kérjünk ilyet, hanem azzal az ajánlattal foglalkozzunk , ami már kérés nélkül is így készül el.  

 

pexels-tima-miroshnichenko-6474506.jpg

Rejtett költségek 

 

A részletes árajánlat azért is fontos, mert az építőiparral kapcsolatos egyik legnagyobb panasz, hogy sokszor hangzik el az a mondat, hogy „hát ez kérem nem volt benne az árban”.

Persze minden felújítás alatt lehetnek extra tételek, hisz ugye a bontáskor sok meglepetés érheti a feleket, amikre az ajánlatadás előtt nem számítottak.

De sok esetben ez csak egy trükk, hogy a szakember alacsonyan tartsa az eredeti árat, hogy őt válasszák. Nem számol bizonyos, előre látható és szükséges munkafolyamatokkal, majd azokat menetközben apránként teszi hozzá az árhoz.

Sok esetben persze a vállalkozók már előre az ajánlatban feltüntetik, hogy az adott tétel, mit nem tartalmaz. Lehet ez egy parkolási díj, egy szemét elhordás, de akár egy takarás és bútormozgatás is mondjuk festés esetében.

Ilyenkor ezeket vagy megoldja a tulaj maga, vagy külön díj ellenében végzi el a vállalkozó.

Ha nem elég alaposan nézi át a Megrendelő az ajánlatot, és csak a két ajánlat végösszegét nézi meg, meglepődhet a végén, hogy az olcsóbb ajánlat azért volt olcsóbb, mert néhány dolog esetleg csak felár ellenében készül el.

 

e19531dc701ebc2cab9739b5b9734f64.jpg

Bizonytalan háttér 

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy az árat nagyban befolyásolja a kivitelező háttere.

Hiszen nyilván a munkadíjból ki kell termelni a működési költségeket is. Egy több munkavállalót, irodát, adminisztrációs hátteret fenntartó vállalkozásnak, nyilván magasabb a költsége, mint egy egyedül dolgozó, egyéni vállalkozónak. Vagy netán egy brigádnak, akinek se bejelentése, se biztosítása, se számlatömbje nincsen.

Ezek a tényezők megjelenhetnek az árban is. Ilyenkor hívogató lehet az olcsóbb ár. Ugyanakkor arra is kell gondolnunk, hogy hiba esetén – mert mindenki , aki dolgozik hibázik – ki az, akit nagyobb valószínűséggel meg fogunk találni a munka után is, és vissza fog jönni javítani, vagy vállalja a felelősséget.  

Tény és való, hogy az építőiparban, de az életben általánosságban sem lehet általánosítani.

Mert egy magas ár nem jelent automatikus szaktudást, és egy alacsony ár sem jelent feltétlenül rossz munkát.

Egy kivitelező választásánál sok szempontot együttesen kell figyelembe venni. Az árat, a referenciákat, a személyiséget. Azt érdemes választani, akinél ez a három szempont együttesen megfelel a saját elvárásainknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr10018201031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása