Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Ingyenes alaprajz készítő és lakberendező programok

Mert egy felújítás alatt nem a bontás az első, hanem a tervezés

2023. augusztus 16. - Faber Master Kft

Minden lakásfelújítás esetén alapvető lépésnek kellene lennie a felújítás tervezésének. Minden munkának ez az első lépése. Mert enélkül, ha menetközben döntjük el mit szeretnénk és tervezés nélkül , random vásárolunk, rengeteg felesleges pénzt fogunk elkölteni, és sokat fogunk idegeskedni. Persze nem mindenkinek van lehetősége lakberendezőt igénybe venni, de ma már számtalan ingyenes alaprajz készítő és lakberendező programot találunk a neten, amit laikusként is tudunk használni.

Ebben a cikkben összeszedtük a leghasznosabb alaprajz készítő és lakberendezési programokat, amik ingyenesek és szaktudás nélkül kezelhetőek.

1. Moodboard készítés

A felújítások tervezése alatt az első lépésben készítsünk moodboardot, másnéven hangulati táblát. Ebben összegyűjthetjük a nekünk tetsző inspirációs képeket, mellé tehetjük a webshopokban látott termékek fotóját, és kialakíthatunk így egy hangulatot, amit szeretnénk megteremteni az otthonunkban a felújítás alatt.

kitchen-2.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

 

Ehhez egy nagyon jó program a Canva. Ennek van fizetős opciója, de a legtöbb funkció ingyenes regisztráció után elérhető. A Canvában előre gyártott sablonokat is találunk, amiket a saját képeinkkel és szövegeinkkel feltöltve, a saját ízlésünkre formázhatunk.

A Canvának van egy színkerék opciója is, amiben megnézhetjük, hogy melyik színek illenek össze egymással.

2. Alaprajz készítés

Miután van egy elképzelésünk és egy inspirációnk a felújításhoz, ideje felmérni az ingatlanunkat és felvenni a pontos méreteket, és az alapján elkészíteni az alaprajzunk. 

nevtelen_terv-3.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

 

Ezt készíthetjük kézzel is, de az interneten számos alaprajz készítő programot találunk, amiket regisztráció után ingyenesen használhatunk. Ezekben nagyon egyszerűen, néhány kattintással el tudjuk készíteni a felmért lakásunk alaprajzát.

Ezekben a programokban van egy bútor könyvtár is. Ebből méretarányos, többféle színű és formájú kanapét, konyhát, fürdőszobai mosdót, de akár kiegészítőket is választhatunk és beilleszthetjük az alaprajzunkba. Így meg tudjuk nézni mondjuk, hogy melyik szín lenne a legjobb, vagy hol férne el legjobban a kanapé. Ezt nevezzük berendezési rajznak.

2_3.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

Az alaprajz készítő programokban két féle nézet közül is lehet választani. Az egyik a 2d nézet, ahol felülnézetből fekete fehérben látjuk az alaprajzunk. De átválthatunk 3d nézetre, ahol kicsit megelevenedik a szobánk egy látványterv formájában és szinte benne sétálhatunk.

Ilyen programok a Sweet Home 3d vagy a floorplanner.

 

3. Alaprajz ötletek

Ha szeretnénk átalakítani a meglévő alaprajzunk, de nincs ötletünk, hogyan lehet alakítani, akkor inspirálódhatunk a számunkra ideális elrendezést illetően az országos nyilvántartásokból.

A Lechner Tudásközpont Nemzeti Mintaterv katalógusa, számos új építésű ház és kádár kocka alaprajz mintát tartalmaz, amik ingyen letölthetőek, és nagyszerűe kiindulási alapot jelentenek egy komolyabb tervezéshez.

De találunk ugyanilyen nyilvántartást panel lakások esetében is az Országos Tanúsítóközpont oldalán, ahol az alaprajzok között akár méret, akár szobaszám szerint válogathatunk.

4. Színválasztás

Sok esetben nagy gondot jelent a legtöbb lakásfelújítónak, hogy ténylegesen elképzelje a terveit, hogyan fognak kinézni a valóságban. Ebben segítenek a moodboardok, és a 3d látványtervek, de van, hogy ennél konkrétabban szeretnénk látni, például, hogy hogy fog kinézni az adott falszín a lakásban. Az alaprajz készítő programok mellett ehhez hasznosak a festék színek választását segítő applikációk.

A duluxnak van egy applikációja, Dulux Visualizer , ami telefonra letölthető. Ebben válogathatunk a különböző színek között, és egyenesen a falra irányítva a telefon kameráját, megnézhetjük, hogy mutat a festék színe a falon.

5. Bútor válogatás

Minden lakásfelújítás alatt nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk, előre gondoljunk át mindent. Ebben segítenek az alaprajz készítő lépések, a moodboardok, a különböző vizualizációs programok. Ugyanezt a megfontoltságot kell követnünk a bútorok választása közben.

Ebben két csoport létezik. Az egyik, aki az elsőt megveszi, amit meglát, mert nincs ereje boltról boltra nézelődni. A másik pedig, aki viszont nem mer dönteni a 100. bolt után sem, mert lehet a 101.-ben talál egy jobbat.

A biano.hu egy olyan oldal, ami több bútorbolt készletét egyesíti. Ennek biano studio nevű funkciójában, az általunk kiválasztott bútorokat és kiegészítőket összegyűjthetjük. Így megnézhetjük őket egymás mellett, valamint egy költségvetést is kapunk hozzá, mennyibe kerülnek a kiválasztott bútorok összesen.

Az így a virtuális térben összegyűjtött bútorokat és azok méretét vissza tudjuk ellenőrizni az alaprajz készítő programmal elkészített alaprajzunkon, hogy biztosan elfér-e a kitalált helyen.

gnijobi45dk5nbnbd0z2.jpg

kép forrása: biano.hu

6. Információk rendszerezése

A felújítás alatt rengeteg információnk lesz, amire emlékeznünk kell, nemcsak körülbelül, hanem pontosan, így valahol össze kell gyűjtenünk ezeket, ahol könnyen hozzáférünk.

Az előzőekben felsorolt alaprajz készítő és lakberendezési programok során kapott információkat, mint a méretek, a kiválasztott színek, termékek, lelőhelyek adatait valahol egy helyen rendszereznünk kell, hogy amikor a boltban vagyunk, vagy a kivitelezővel egyeztetünk rögtön hozzáférhető legyen.

Ha online szeretünk dolgozni, akkor jó megoldás lehet a Milanote weboldal, ahova egy helyre beilleszthetjük az inspirációnkat, a neten látott termékeket, méreteket, színkódokat.

 faber_master.png

De, ha inkább jobban szeretünk papíron jegyzetelni, akkor a neten találhatóak ingyen letölthető felújítás tervező füzetek is, amiket kinyomtathatunk, és mindig magunknál tartva beleírhatjuk a fontos infókat.

Ha ezeken a lépéseken keresztül megyünk és először tervezünk, aztán hívunk kivitelezőt és kezdjük el a bontást, sokkal reálisabb költségvetésünk lesz, kevesebb pótmunka, időelhúzódás és felesleges vásárlás fogja borzolni az idegeinket menetközben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr8618194561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.08.27. 12:27:52

Kedves Cikk író, Olvasók,
Ha szeretnél megjelenni (riport, bemutatkozó, vendégcikk) lakberendezési témában ingyenesen a blogunkban itt: kerma.hu/blog-2 akkor keress minket! Üdv, Kerma Design
süti beállítások módosítása