Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

A felújítás nem a bontással kezdődik.

Erre a 8 lépésre van szükség előtte, hogy ne legyen horror sztori belőle.

2023. október 18. - Faber Master Kft

Sokan panaszkodnak, hogy a felújítás végén az összköltség nem lesz köszönő viszonyban sem az eredeti árajánlattal, és kétszer annyi időbe is telik a felújítás, mint amit mondott a kivitelező. Arról már nem is beszélve mikor mondjuk rohangálni kell kicserélni a mosdószekrényt, mert nem fér el a fürdőszobában.

Mindenki tud egy -egy ilyen sztorit a környezetéből. De ezeket úgy lehet elkerülni, ha a felújítást nem a bontással, de nem is ott kezdjük el, hogy árajánlatot kérünk a kivitelezőtől.

nevtelen_terv-3.png

Mégis akkor mivel kezdjük el a felújítást? Mi van a bontás előtt?

A tervezés.

Na de nagy dolog, mi van akkor, ha nem tervezzük meg előre? Majd menetközben kialakul. 

Hát igen, kialakul, hogy a végső árajánlat a végén nem lesz köszönő viszonyban sem az eredetivel, határidőre nem fog elkészülni a felújítás, és hatszor eldobja majd az agyát az ember közben a sok kérdéstől és problémától. 

Aki ezt nem szeretné, az megpróbálja előre megtervezni mit is szeretne, hogy gördülékenyebb és szervezettebb legyen a dolog. 

De a tervezés alatt nem csak annyit kell érteni, hogy kiválogatunk pár képet a pinterestről, és eldöntjük, hogy a fürdőbe épített zuhany lesz.

Viszont sok felújító teljesen laikus a témában, és nem is tudja hol kezdje el.

Összegyűjtöttük azt a 8 lépéses tervezési folyamatot, és a hasznos tudnivalókat minden lépéshez, ami segít a felújítás elkezdésében.

A neten található is olyan letölthető felújítás tervező füzet, ami ezeken a lépéseken keresztül viszi a felújítót az előre gyártott kérdésekkel és táblázatokkal.

3.png

1.Az Igények felmérése 

Mindenkinek más az élethelyzete és a preferenciái.

Egy felújítás tervezése során ennek megfelelően kell felmérni az igényeket.

Mondjuk egy kis gyerekes családnak a fürdőszobában célszerű egy fürdőkád, amiben a gyerek is tud fürödni, de egy idős párnak talán jobb egy zuhanyzó, ahova könnyű belépni.

A felmérés során először a jelenlegi élethelyzetet és szükségleteket kell figyelembe venni. Hogyan élnek majd benne, hogyan használják az egyes helyiségeket.

Ha ez meg van, számításba kell venni azt is, hogy pár éven belül milyen változás várható az életben, aminek meg kell feleljen a lakás.

Például egy lakásfelújítás alatt felújítjuk a villanyhálózatot, újra burkoljuk a padlót és a fürdő falakat és kifestünk. Viszont új konyhabútorra már nem futja. A festés és minden más munka végével visszarakjuk a régi konyhabútort a helyére. A terv szerint jövőre kicseréljük azt is. Viszont aki jól és előre tervez, az már a mostani felújítás alatt megtervezi az új konyha elrendezését, és aszerint kéri például az elektromos kiállások kialakítását és a hátfal burkolását. Így amikor már lesz keret az új konyhabútorra, minden elő lesz készítve hozzá, és nem kell újra szétverni a falakat.

  1. lépés az Alaprajz készítés 

Az igény felmérés után rögzíteni kell a jelenlegi helyzetet.

Mérj le pontosan minden helyiséget, falat, ablakot, ajtót, majd rajzolj fel egy alaprajzot.

Az alaprajzot készítheted papíron rajzolva egy léptékvonalzóval, és már vannak alaprajz készítő ingyenes programok is, mint a floorplanner vagy a sweethome3d. De ha például Bosch lézeres mérőt használsz a Measureon programot is alkalmazhatod az alaprajz készítéséhez.

Ezután megyünk tovább a design kialakításához.

  1. lépés az inspiráció gyűjtése

Nyilván ilyenkor elsősorban az ember a pinteresthez nyúl, ami jó megoldás. Itt célszerű külön táblákat nyitni az egyes szobáknak, és abba elmenteni, ami tetszik.

De a pinteresten kívül még sok helyen lehet nézelődni:

Mi nagyon szeretjük az újságok között a Lakber magazint, és a Lakáskultúrát. Nagy kedvencünk a netflixen a Studio Mcgee Dream Home Makeover c. műsora, valamint a Youtube-on a House and Home csatornája.

Ha meg vannak az inspirációs képek, akkor azokból érdemes kielemezni mi az, ami a legtöbb képen visszaköszön: stílus, színek, formák, megoldások. 

4.png

Egy jó kiindulás a felújításhoz, ha van egy fókuszpontunk. Egy burkolat, vagy egy szín, amit kiválasztunk és ahhoz igazítjuk a többi stílusjegyet. 

Mert bármilyen csempe vagy ajtó szép tud lenni egy térben, ha harmóniában van a többi dologgal. És fordítva. A legszebb burkolat is csúnyán fog mutatni, ha kilóg a többi elem közül.

A design tervezésében segíthet a netről ingyen letölthető felújítás és stílus tervező füzet.

  1. lépés a moodboard készítése  

Mert a legtöbb embernek nehéz maga előtt látni, hogy a sok dolog, minta meg szín, hogy fog kinézni együtt.

Ehhez a lakberendezők moodboardokat használnak. Ebből többfélét is ki lehet próbálni.

  1. Inspirációs tábla : Nevezzük így, azoknak a képeknek a gyűjteményét, amik inspirálnak, amik kifejezik azt a hangulatot, amit a lakásban meg szeretnénk valósítani.
  2. Hangulattábla: azaz a klasszikus értelemben vett moodboard, ahová felhelyezhetünk konkrét berendezett szoba képeket, mint kiinduló pont, és ehhez válogathatjuk össze benne a különböző tárgyakat egymás mellé.
  3. Minta tábla : Ez a harmadik típusú tábla valójában már nem digitális, hanem egy fizikai tábla. Elsősorban a burkolatok, munkapultok, fogantyúk, textilek összhangját lehet vele koordinálni. Ezt sokan nem tudják, de a legtöbb helyen lehet minimális pénzért elhozni mintát például burkolatból. Még akár a praktikerben is. Érdemes, mert így még felrakás előtt kiderül, hogy otthoni fényben vagy pár nap alvás után már nem is tetszik.

 8.PNG

Az 5. lépés a bútorozási rajz 

Ha meg van a design tervünk, az alaprajzból készítünk bútorozási rajzot, mert azon megállapítható a bútorok és kiegészítők legjobb mérete .

Ezekhez lehet venni műszaki sablon vonalzókat, amivel be lehet rajzolni méretarányos téglalapot például ami jelképezi az étkezőasztalt a konyhában.

Ha számítógépen dolgozol,  lehet az ingyenes alaprajz készítőkkel megcsinálni a bútorozást. Ezekben válogathatsz a bútor kollekcióik között és azokból összerakhatod a bútorozási rajzot. Így megtalálhatod a legjobb elrendezést, és mindig tudni fogod mekkora méretű bútorokra van szükség.

Ezen felül a pontos, méretezett és berendezett alaprajzon kiszámolhatod a használandó anyagok mennyiségét. Így akár a padló vagy falburkolat mennyiségét.

A 6. lépés, hogy meghatározd hova szeretnél lámpát és hol legyenek konnektorok.

Mert nyilván nem szeretnénk a frissen felújított lakást telehúzni hosszabbítókkal, mert csak épp ott nincs konnektor, ahol az éjjeli lámpát szeretnénk bedugni.

A felújítások alatt a villanyszerelés tudja mind költségben mind plusz munkában a legtöbb többletet produkálni, ha nincs előre átgondolva.

Hiszen a díjakat a kiállások száma befolyásolja. És a villanyszerelő az alapszerelést a bontás után szinte rögtön megkezdi. Tehát a konnektorok helyét már ekkor tudnod kell, nem beszélve a számukról.

Ezt csak akkor tudod, ha előtte megtervezted a lakás berendezését és a világítást. 

Ha a villanyszerelőnek azt mondjuk lesz kb 30 konnektor, majd mondjuk jóval később kiderül, hogy még kellene kettő az ágy mellé, a tv-hez is kellene még 4 , és igy tovább és igy tovább, akkor a díj nőni fog, és minél később szólunk erről, annál több olyan munkafolyamat lesz, ami már elkészült addigra és a változtatás miatt újra kell azt is csinálni. Ez mind kidobott pénz és idő.

img_8291.jpg

  1. lépés a bevásárlólista

Ennél a pontnál előbb nincs értelme vásárolni, de még nézelődni sem nagyon a boltokban, mert csak össze vissza fogunk vásárolni.

De, ha végig megyünk ezen a tervezési folyamaton már tudni fogjuk, hogy milyen méretű , milyen stílusú termékeket keresünk, és mekkora mennyiségre lesz szükségünk (például konnektorból vagy padló csempéből.)

Egy tipp a nézelődéshez, hogy érdemes mintákat hazavinni a választott termékekből. Például sok helyen meg lehet vásárolni egy darab csempét, el lehet hozni színkártyát, vagy a konyhai munkapult anyag mintáját.

Ezeket érdemes összegyűjteni, és a felújításra váró lakásban, az ottani fényekben, egymás mellett megnézni. Mert sokszor a bolton kívül egész másnak látjuk a színeket, vagy lehet, ami tegnap nagyon tetszett a boltban, ma már nem is fog.

Ha kiválasztottuk a termékeket írjuk össze a bevásárlólistát. Melyik boltban láttuk, mennyibe került, mi volt a neve.

Az ember azt gondolja, hogy emlékezni fog rá, de a 4. bolt és a 20. csempe megnézése után, gőze sem lesz róla, melyik volt pontosan , amelyik tetszett.

A neten található ingyen letölthető felújítás tervező füzet, ahol van hely ezeknek az információknak, így egybe felírhatod őket, és nem mindenféle cetliről meg telefonos fotóról kell visszabogarászni.

  1. lépésben állítsuk össze a szükséges munkák listáját.

Ha végig mentünk a lépéseken tudni fogjuk milyen munkákat szeretnénk elvégeztetni, ahhoz, hogy a felújítás tervünk megvalósuljon. Falat bontani, villanyt szerelni, burkoltatni , stb.

Ezek birtokában már tudunk ajánlatot kérni a kivitelezőktől.

A kivitelezőnek szüksége lesz az ajánlat adáshoz azokra az információkra, amiket a tervezés során összegyűjtünk, mint, hogy :

  • milyen módosításokat szeretnénk a helyiségek elhelyezkedése szempontjából
  • mit bontunk el, hol építünk fel valamit
  • hány elektromos kiállást tervezünk
  • hol lesz hideg és melegburkolat
  • milyen méretű burkolatot szeretnénk használni és milyen burkolás mintát tervezünk
  • festés lesz vagy tapéta vagy más falburkolat

 Abban az esetben, ha már akkor kérünk ajánlatot, amikor még nem tudunk ilyen részleteket, akkor az árajánlatunk messze nem lesz pontos, és a kivitelezés menete közben fognak plusz díjak adódni az eredeti költségvetéshez.

Annak ellenére, hogy fontos, hogy egy felújítás során mindenképp legyen egy kisebb tartalékunk, amit, ha szükséges fel tudunk még használni a költségekre, erre nem azért van szükség, hogy menetközben találjunk ki új dolgokat, amire költhetjük, hanem azért, ha valami olyan váratlan esemény történik menetközben, ami a bontás előtt nem volt előre látható. Mondjuk, hogy nincs beton a padló alatt, csak föld.

Ha megterveztük a felújítást, összeraktuk a bevásárló listánk, megkértük az ajánlatokat a kivitelezőktől, össze tudjuk vetni a végösszegeket egyrészt egymással, mert minden kivitelező ugyanarra a munkára fog ajánlatot adni, és egyúttal a saját pénztárcánkkal is.

Ha ekkor azt látjuk, hogy ez mind nem fér bele, akkor még mindig tudunk változtatni, és például elengedni egy - egy munkálatot, mondjuk a tapétázást, vagy keresni egy a választotthoz hasonló stílusú, de olcsóbb burkolatot.

Mert a felújítás alatt mindig vannak váratlan események, nehézségek, így nem kell, hogy még magunk is kreáljunk párat a szervezetlenségünkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr2818237659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása