Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Család támogatási rendszerek és felújítási szép remények

Mire számítson, aki ingatlant venne vagy felújítana 2023-ban?

2023. január 04. - Faber Master Kft

Amíg az emberek többsége december végén a bejgli evésen kívül nem sok mindennel foglalkozik, addig a parlamentben beindul az év végi rendelet gyártás. Nem volt ez másképp idén sem, így az ünnepek között több ingatlant és család támogatást érintő rendelet született és az otthonfelújítási támogatás 2023 évi sorsa is eldőlt.   

Az év második felében nagy volt a találgatás, hogy vajon meghosszabbításra kerül -e a nagy népszerűségnek örvendő otthonfelújítási támogatás 2023 – ban, és a család támogatási rendszerek több év végével lejáró eleme. 

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2023 – BAN KIVEZETÉSRE KERÜL, 2 KIVÉTELLEL 

Az otthonfelújítási hitel és az otthonfelújítási támogatás  2023 évben már nem lesz elérhető. Mindkettő 2022.12.31. dátummal kivezetésre került. 

A Kormány két esetben biztosít csak engedményt, hogy az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig igényelhető legyen. 

Az egyik ilyen, az a nem várt helyzet, ha a gyermek elhunyt, vagy halva született a támogatás benyújtása előtt, azonban életben volt, vagy elérte a 12 hetes magzati kort a vállalkozói szerződés megkötésekor vagy az első számla keltezésekor. 

A másik olyan eset, amikor lehetőség van az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig  történő beadására, az, ha napelem felhelyezése is része a támogatott munkálatoknak.

A napelem tekintetében történő hosszabbításra vélhetően azért volt szükség, mert a megnövekedett igények, az inverter és alapanyag hiány miatt a néhány nap alatt elvégezhető kivitelezés akár 90-120 napra is meghosszabbodott az év második felétől. Ezért a Kormány a napelem telepítést tartalmazó pályázatok benyújtási idejét meghosszabbította. 

Itt viszont nagyon fontos, hogy a napelemet nem érintő minden más munkálatnak meg kell történnie és kifizetésre kell kerülnie 2022.12.31. napjáig. Továbbá az otthonfelújítási támogatás 2023 évben beadott kéreleméhez ilyen esetben csatolni kell a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Tehát a márciusi meghosszabbítás nem egy új lehetőség további munkálatok elvégzésére, csak azoknak nyújt további határidőt, akik mindent megtettek a december 31-ig történő beadásra, de tőlük független körülmények miatt erre mégsem volt lehetőségük. 

MEGMARADT VISZONT A TÁMOGATÁSOK TÖBBSÉGE 

Az otthonfelújítási támogatás 2023 évben már nem igényelhető, azonban a család támogatási rendszer alappillérei továbbra is rendelkezésre állnak a családosoknak. 

2023 – ban továbbra is igénybe vehető 

a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,

a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSOK,

az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,

az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,

a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,

a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),

a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.

MINIMÁLIS VÁLTOZTATÁSOK LÉPNEK ÉLETBE 

Egyelőre nagy változtatások nem történtek a támogatások tekintetében.

A Falusi csok tekintetében életbe lépett változás, hogy az nem vehető igénybe, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja vele visszavásárolni. 

A CSOK – kal kapcsolatos változásokról egyelőre rendelet még nem született. Egy interjúban azonban Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy az év második felében változások várhatóak a CSOK szabályaiban. Ennél több erről még nem derült ki, de az elhangzottak arra engedtek következtetni, hogy szigorúbb szabályok jönnek az év második felében, így érdemes lehet már most igénybe venni a támogatást. 

DE MENNYIT ÉR VALÓJÁBAN A KAPOTT PÉNZ? 

Jó hír a családosoknak, hogy további két évig futnak a Kormány család támogatásai. Azonban a mai infláció mellett ezek az összegek egyre kevesebb értéket képviselnek, és egyre kisebb ingatlan vásárolható vagy kevesebb felújítási munkálat valósítható meg ebből a pénzből. 

Az infláció mellett pedig még ott van az évi legalább 2 általános áremelkedés is. Így várhatóan január második felében a  szokásos év eleji anyagár emelkedéseket is bejelentik a tüzépek , anyagkereskedők és szolgáltató cégek. 

Aki szeretne 2023-ban valamilyen felújítási munkálatot megvalósítani, annak időben kell lépnie. Minket is sokan keresnek fel helyszíni felmérésre hónapokkal a munka kivitelezése előtt. Ezt jónak tartjuk, mert mindig előre kell tervezni és ütemezni a munkát. Ennek fényében is készítettük el ingyenes letölthető felújítás tervező füzeteinket, hogy az érdeklődők minél könnyebben és részletesebben tudjanak felkészülni a felújításukra. 

Ugyanakkor az ilyen helyszíni felmérés után nem könnyű az árajánlatokat elkészíteni. Hiszen a mai ár, valószínűleg nem lesz igaz már január 15-én, és végképp nem június 15-én. 

Gyakran alkalmazzuk ilyenkor azt a megoldást, hogy az Ügyféllel a helyszíni felmérést követő rövid időn belül - a műszaki tartalom és az árak egyeztetése után - leszerződünk. Az anyagokat a szerződéskötés után azonnal előre megvásároljuk, és deponáljuk a munkaterületen és a raktárunkban. Így elkerüljük az anyag ár változások rizikóját. És persze egy esetleg bekövetkező anyaghiány miatti leállás vagy csúszás veszélyét is. 

Azokban az esetekben, ahol hónapokra előre szerződünk, a munkadíjra vonatkozóan garanciát vállalunk. Így a munkadíjakat az eredeti árajánlathoz képest változatlan formában fenntartjuk, akkor is ha több idő is eltelik a szerződés megkötése és a munka kezdés között. 

Egy ilyen bizonytalan piaci helyzetben ez a felújításban résztvevő mindkét félnek biztonságot és stabilitását nyújthat. 

MEGÉRKEZIK-E A BEÍGÉRT ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI PÁLYÁZAT?

Ebben az évben mindenki arra számít, és a megkeresésekből mi is azt tapasztaljuk, hogy elsősorban az ingatlanok energetikai korszerűsítésére helyeződik a hangsúly.

Ez az első telünk a rezsi árak növekedését követően, mely egyelőre viszonylag enyhének tekinthető, így sokan várják még, hogy mire is számítsanak a fűtés számla tekintetében. Ha mondhatjuk úgy öröm az ürömben, hogy még decemberben Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az év második felében bevezetett árakhoz képest januárban már nem lesz további áremelés, így áprilisig a már megismert árakkal kell számolnunk.

A felmérések szerint a bekövetkezett rezsi ár emelések miatt a nagy belmagasságú, több szobás, 100 nm feletti régi bérházakban lévő ingatlanok értéke romlott. Ezek nehezen és költségesen fenntarthatóak, és mivel a vásárlók előtérbe helyezték a szempontok közül a jó energetikai besorolást, így az ilyen lakások iránti kereslet csökkent. 

Ugyanakkor a helyzet legnagyobb nyerteseinek a Kádár kockákat várják. Ezekben többségében még az első tulajdonosok élnek, és eredeti formájában állnak. A rezsi árak miatt sajnos sokan kénytelenek nagyobb házaiktól megállni, és kisebb lakásba költözni. Ezeknek a kockáknak a korszerűtlenségük miatt az áruk így kedvező lehet, és felújítással – elsősorban nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés útján – egy takarékos otthont lehet belőle teremteni. 

A statisztikákból az látszik, hogy a rezsi bejelentések után, magasan megugrott a homlokzati hőszigetelés iránt érdeklődők száma. Persze vigyázni kell, mert ahol sok az érdeklődő, ott sok lesz a kínálat is, és ez magával hozza azt is, hogy felhígul a szakma. Sok lesz a nem igazán hozza értő kivitelező, aki csak megragadja az alkalmat, de nem jó minőségben dolgozik. Egy korábbi cikkünkben össze is gyűjtöttük azokat a szigetelési hibákat, amiket a legtöbb esetben tapasztaltunk a konzultációink során. 

Az otthonfelújítási támogatás 2023 -tól való kivezetése miatt, sokan várják egy másik támogatás bevezetését az energetikai korszerűsítésre vonatkozóan, mivel sokan már az otthonfelújítást is ablakcserére vagy szigetelésre használták fel. 

Szóbeszédek szerint várható egy jelentősebb energetikai korszerűsítési program. Ezt abból spekulálják, hogy még az ősszel a kormány a napelemes pályázatok felfüggesztésekor azt mondta, hogy a jövőben nem lehetne csak napelemre pályázni, hanem egy komplex energetikai felújításra lehetne pályázni. A cél az lenne, hogy legalább egy 30%-os energia megtakarítást érjen el az ingatlan. 

Erre vonatkozóan azonban még nincs újabb vagy hivatalos információ.

Így a január a mi olvasatunkban – a támogatások meghosszabbításáról szóló rendelet ellenére – bizonytalanságot hozott, mind a meghosszabbított támogatások új szabályai, mind az újabb támogatások bevezetése, az infláció, az ingatlan árak és az anyagárak változásai tekintetében is. Emiatt, ha valaki felújításba akar kezdeni, és a szükséges tőkével rendelkezik nem célszerű várni, mert az anyag árak tekintetében biztosan emelkedések, más tekintetben pedig nem tudni mi várható.  

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr9418017944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása