Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

A kivitelezési szent háromság

Avagy lehet-e a valóvilágban egy építkezés gyors, olcsó és minőségi ?

2022. március 11. - Faber Master Kft

A kivitelezési munkák szent háromsága: a pénz, az idő és a minőség. Minden építkezés ezt a triumvirátust igyekszik egyensúlyozni.  De nem mindegy, hogy az idő, pénz és minőség háromszögében mire helyezzük a hangsúlyt, és a hangsúlyos oldal mellett, hogyan zárkóztatjuk fel a másik tényezőt is.

 

pexels-tatiana-syrikova-3933229.jpg

 

Pénz, idő, minőség. Mire helyezzük a hangsúly?

Azt szokták mondani egy felújítás esetén, hogy a munka megkapható jó minőségben, gyorsan és olcsón, de csak kettőt lehet ezek közül választani. A jó és gyors munka drága. A gyors és olcsó munka rossz minőségű.  Az olcsó de minőségi munka lassú. 

A Megrendelőnek kell eldöntenie, hogy a három alapelem közül, mire kívánja helyezni a hangsúlyt, de persze a háromszög minden eleménél meg vannak a trükkök, amivel javíthatunk a helyzeten, vagy legalább nem rontjuk azt tovább. 

Így például, egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy hogy lehet megfogni a lakásfelújítás elszálló költségeit. Mert, ha valaki a minőségre és a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt, ezek a szavak exponenciálisan hozzák magukkal az árak emelkedését is. Ilyenkor még fontosabb, hogy  szoros gyeplővel induljunk neki a felújításnak, és odafigyeljünk a buktatókra, hogy a drága pénzt valamennyire kordában lehessen tartani. Mert ez ma már nem gyerekjáték.

Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan lehet a háromszög idő oldalát egyensúlyozni, és mit lehet tenni, hogy mégse tartson az örökkévalóságig egy - egy kivitelezés.

 

1. Bevásárló lista 

Kicsit már unalmas, de a legtöbb cikkünk azzal kezdődik, hogy mindenre megoldás, ha előre tervezünk. Unalmas. De igaz. Ahogy a kiadásokat befolyásolni tudja a projekt alapos megtervezése, úgy az időt is.

A mai építőipari helyzetben, ahol másról se hallani, csak anyag és szakember hiányról, és folyton növekvő alapanyag árakról, alaposan meg kell terveznünk előre, hogy mit , mikor és mennyit veszünk.

 

A mit

Először is nagyon fontos előre tisztázni a kivitelezővel azt, hogy mi az amit nekünk kell megvenni, és mi az , amit a kivitelező hoz. Három opció fordulhat elő. 

Lehet, hogy a kivitelező vesz meg minden felhasználandó anyagot, mindent ami látszik és azt is ami nem. Ez esetben még fontosabb lesz a tervezési fázis, hiszen itt már az ajánlat adáshoz pontosabb típus szerint meg kell mondanunk, hogy milyen látszó anyagokat szeretnénk használni. 

Lehet olyan opció, ahol a látszó dolgokat nekünk kell megvásárolni, míg a további anyagokat a kivitelező veszi. Ez esetben azért fontos az előre tervezés, hogy a kivitelező biztosan az általunk választott termékhez szükséges anyagokat szerezze be, mert nem mindegy, hogy hideg vagy melegburkolatunk lesz, vagy, hogy a csaptelep a falba épített vagy a bútorba. Itt már ugyanakkor nagyon számít az idő tényező azért is, mert ilyen esetben a bevásárlásokkal úgy kell haladnunk, ahogy a kivitelező is halad a munkával, és meghatározott időre prezentálnunk kell a helyszínen a szükséges anyagokat, különben leáll a munka.

A harmadik eshetőség lehet, hogy az összes anyagot mi szerezzük be, és a kivitelezővel csak munkadíjra szerződünk. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyünk vele, hogy melyik munka fázis mit követ, és mikor milyen anyagot kell a kivitelező rendelkezésére bocsátanunk.

haute-stock-photography-subscription-creative-studio-finals-10.jpg

A mennyit

Gyakran előforduló eset, hogy mondjuk a burkolást nem tervezzük meg előre. Tudjuk, hogy milyen legyen a csempe színe, de azt, hogy halszálkába vagy hálóba legyen rakva, és, hogy a méretéből adódóan, hogyan fogjuk vágni, már nem tervezzük meg.  Ilyenkor hiába számoljuk ki a lakás területe szerint szükséges mennyiséget, közel sem biztos, hogy elég lesz. Megeshet, hogy a sok vágás, hulladék vagy kevés ráhagyás miatt menet közben elfogy a burkolat. Elszaladunk a boltba, hogy vegyünk még egy – két dobozzal, de aztán pofára esünk, mert az adott típusból készlet hiány van, és várni kell rá. Addig áll a burkoló és netán közben még  másik munkába is kezd.  Akkor mi meg ott maradunk a félkész burkolattal, és ki tudja mikor látjuk újra a burkolónkat.

Ezért nagyon fontos, hogy előre tervezzük meg, és készítsünk listát arról, hogy mit és mennyit kell megvennünk. A kivitelezés sikerének egyik kulcsa a Megrendelő szervezettsége. Ehhez használhatunk excel táblát, netes nyilvántartást, vagy az internetről letölthető felújítás tervező füzetet. A lényeg, hogy jegyezzük fel egy helyre a szükséges méreteket, elképzeléseinket,  a bevásárló listánkat. 

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy miből mennyit vegyünk, érdemes kérni a kivitelező tanácsát, de ma már sok helyen segítenek a boltok eladói is a mennyiségek kiszámolásában. A Cemix oldalán például több anyagra vonatkozó kalkulátort is találunk. A kiszámolt mennyiségre mindig hagyjunk jócskán többletet, számolva a vágási hulladékokkal és esetleges törésekkel, hibákkal.

 

A mikor

Bárhogy is állapodtunk meg a kivitelezővel az anyagok beszerzését illetően, mindenképpen tanácsos, egy időbeli ütemtervet is összeírnunk a felújítás tervezésünk során.  Így meg tudjuk határozni, hogy mikor milyen termékre van szükség. Ez jól jöhet az anyagok válogatása közben is. Mert mondjuk a boltban sétálgatva, célirányosan nézelődhetünk. El tudjuk dönteni, hogy például van-e időnk a kiválasztott burkolatra 3-4 hetet várni, vagy inkább választunk olyat, amit azonnal lehet vinni a raktárról.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok bolt nagyobb vásárlások esetén mennyiségi kedvezményt biztosít. Így azzal, ha előre tudjuk, hogy mit veszünk és abból mennyit veszünk, akkor nemcsak időt, de pénzt is nyerünk. Nem kell várni az anyagra, és nem húzzuk az időt, azzal, hogy százszor megyünk el az Obiba és egyesével vásárolunk be. Ugyanakkor jóval kedvezőbb árat is kaphatunk egy - egy szakkereskedésben, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolunk.

 

A mikor, a mostani építőipari helyzetben

Ha másik oldalról nézzük a dolgot, akkor pedig azt mondhatjuk, hogy ha időben, vagy még azelőtt kicsivel megvesszük a szükséges anyagokat, biztosan azon az áron fogjuk megkapni, amin terveztük a költségvetésünkben.

Nyílt titok, hogy az építőanyag árak folyamatosan emelkednek. A pénzcentrum cikkében olvasott előrejelzések szerint két számjegyű növekedéssel számolnak 2022-re. Ennek egyik oka, hogy drágult az energia és a szállítás, aminek a költsége a végfelhasználót terheli, emellett pedig az anyagpiaci árak is magas szinten stabilizálódtak – ahogy a cikkben is írják.

Mostanában azonban sokat lehetett hallani arról is, hogy milyen anyag hiány sújtja az építőipart, és milyen késések vannak a termékek szállításában. Ez érinti még az olyan nagy cégeket is, mint az IKEA. Vezetője bejelentette, hogy olyan gondokkal küzdenek, hogy 2022-ben jelentősen csökkenteniük kell a választékukat. Ugyanakkor találkozunk ilyen problémákkal az építőanyagok körében is. Most éppen ytong hiánnyal küzd több nagy kereskedő is.

pexels-pavel-danilyuk-7937303.jpg

Persze beltéri ajtó vagy Malm komód nélkül is be lehet költözni egy lakásba. De amikor az ember hónapokat várt, hogy a kivitelezés véget érjen, úgy szeretne beköltözni, hogy teljesen kész van a lakás, és nem úgy, hogy beköltözés után még mindig egymásnak adják a kilincset a különböző kivitelezők.

 

2. Ellenőrzés

 A termék beszerzés kapcsán jutunk el egy másik időrabló esethez, ha nem ellenőrizzük le időben a megvásárolt és kiszállított termékeket.

Minden terméket (legyen az burkolat vagy egy elektromos eszköz) érdemes kicsomagolni és amennyire a körülmények engedik időben és alaposan megnézni. Célszerű mindent a kivitelezés helyszínén vagy közel ahhoz tartani, ha a lehetőségek engedik, mert így a kivitelező is rá tud nézni a termékekre. 

Ez azért fontos, hogy még idejében kiderüljön , ha valami szállítás közben eltört, megsérült, vagy esetleg más szerelést igényel, mint amit eredetileg a kivitelező tervezett. Mert, ha ezek már a beépítés pillanatában derülnek ki, és akkor jövünk rá, hogy pótolni, cserélni kell valamit, megint értékes napokat veszítünk.

Ha már ellenőrzés! A termékeket időben kell ellenőrizni, a kivitelező munkáját pedig folyamatosan. Ezalatt nem azt értjük, hogy álljunk a kivitelező mellett napi 24 órában. Sokan épp azért alkalmazunk generálkivitelezőt, mert nincs időnk mindent egyedül szervezni és felügyelni.

pexels-cal-david-735319.jpg

De igenis fontos, hogy a munkaterületen legalább pár naponta megjelenjünk, megnézzünk és átbeszéljünk mindent a kivitelezővel. Ilyenkor még időben észre lehet venni, ha mondjuk a lámpa kiállása nem a legpontosabb helyen van, vagy másképp akarjuk lerakni a burkolatot, vagy bármi egyéb kivitelezési hibát veszünk észre.

Ezeket menetközben javítani, vagy időt szánni arra, hogy a helyszínen aktuális időben még egy utolsó 5 percet egyeztessünk róla a kivitelezővel , sokkal célravezetőbb, mint mondjuk beépítés után rájönni , hogy valami nem jó, lebontani és újra kezdeni a procedúrát. 

 

3. Technológiai előírások

Bármennyire is szeretnénk gyorsan túl lenni a kivitelezésen, vannak olyan pontok, amiket muszáj betartani. Mert az a mondat, hogy az idő pénz, igazából azt is jelenti, hogy , ha sürgetjük az időt, és megpróbáljuk kijátszani, a végén nagyon rá fogunk fizetni.

Így például alapvető dolog egy építkezésnél, hogy a felhasznált anyagoknak vannak száradási és kötési idejei , amiket be kell tartani.

Például egy esztrich betonra 4 cm -ig 28 napos száradási idő van előírva, efelett még több. Miután lejárt az esztrich beton száradási ideje, utána kezdhető el például a padlófűtés felfűtése, ami további  19 nap .

Az előirányzott határidőket a gyártók előre meghatározzák. Emellett az anyagoknál mindig meg van határozva egy százalékos érték is. Ez azt mutatja hány % nedvesség tartalom esetén lehet mondjuk egy vakolt felülettel tovább dolgozni.  

Ezeket a technikai feltételeket muszáj betartani, mert , ha nem így teszünk, lehet, hogy a végeredmény átadáskor tökéletes lesz, de később a javítás sokba fog kerülni. Így mondjuk, ha nem várjuk ki a beton száradási és kötési idejét, az később fel fog repedezni és a javítása rengeteg pénzt és fejfájást fog okozni.

pexels-tima-miroshnichenko-6474309.jpg

 

Persze ez esetben is vannak az idő legyőzésére szolgáló lehetőségek. 

 

Az időjárás

Így például nyilván a száradási időket nagyban befolyásolja, hogy a munkákat milyen évszakban, milyen időjárás mellett végezzük. Egy melegebb, szárazabb időben jóval gyorsabban elérhetőek a szükséges értékek. A szellőztetés és a fűtés sokat lendíthet a folyamaton. Olyan esetekben viszont amikor gyorsítani próbálunk, mindig figyeljünk a következményekre is. Egy páragyűjtő berendezés például meggátolhatja, hogy a hideg miatt erősen fűtött lakásban a vakolás után távozó nedvesség páraként kicsapódjon a falakon, vagy megegye a fa ablakokat.

 

A gyorskötők

Ezen kívül ma már számos olyan anyag és termék is létezik a piacon, melyeket fel lehet használni, és gyorsítja a száradást és a kötést. A Mapeinek például több ilyen anyaga van a piacon. A gyorskötő anyagokról azonban tudni kell, hogy másképp kell bánni velük, mint a normál kötésű anyagokkal. Csodát ők sem tesznek, tehát szélsőséges, kivitelezésre alkalmatlan  időjárási viszonyok között  ezek sem fognak megfelelően működni. Sok esetben viszont napokat tudunk lendíteni az alkalmazásukkal. De ezek használata mindig többletköltséggel jár.

 

4. Az ütemezés

A használt műszaki megoldások, az anyagok minősége, a kivitelezés hossza sokban múlik a munka szervezésén.

Abban az esetben, ha generálkivitelezővel dolgozunk pörgősebb lehet a helyzet, mert a generál fog egy személyben felelni és kézben tartani mindent. Így nem lehetnek – jobb esetben - olyan nagy hézagok az egyes szakágak kivitelezői között. Ha egyesével bízzuk meg a kivitelezőket, akkor ez nehézkesebb lehet, mert nekünk kell majd felhívnunk, ütemeznünk mindenkit.

És itt az ütemezésen is van a hangsúly. Egy pörgős építkezésnek az egyik ismérve, hogy jól van szervezve. Az egyes szakágak a megfelelő időben váltják egymást. Az anyagok időben a helyükön vannak. Nincsenek üres járatok. Nem telnek el hosszú napok munka nélkül. Nem kong az építkezés, úgy mint egy szellemváros. Mert amíg mondjuk a fürdőszoba vakolás szárad, addig egy másik helyiségben szerelhető a fűtés. 

pexels-olya-kobruseva-5386754_1.jpg

 

Konklúzió

Hogy lehet -e a mai helyzetben egy építkezés gyors, olcsó és minőségi? Egyszerre biztos nem .

Vannak olyan mozzanatok egy kivitelezés során, ahol a szervezettségünkkel és az előre tervezéssel időt nyerünk és ezzel pénzt is spórolunk. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, ahol az idő nyeréshez a pénztárcánkhoz és extrább anyagokhoz kell nyúlnunk.  

Vagy így vagy úgy, de a vége mindig az, hogy az idő pénz, és nekünk kell eldönteni, hogy számunkra mi a fontosabb, hogy olcsó legyen a kivitelezés tartson az bármeddig, vagy tudjuk le gyorsan bármi áron.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

5 hiba, amitől elszállnak a lakásfelújítás költségei

Milyen lakberendezési stílus illik Önhöz? - Kvíz 

A házbővítés sikerének két alapköve

Kivitelezési szerződés okosan 

Otthonfelújítási támogatás a gyakorlatban - 10 tévhit 

 

 


    

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr2717778374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása