Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

A házbővítés sikerének 2 alapköve

6 majdnem kudarcba fulladt házbővítés történetéből okulva

2022. február 11. - Faber Master Kft

 

Alapesetben mindenki azt gondolja, hogy egy házbővítés sikere a kivitelezés fázisán múlik. Pedig ez így ebben formában nem teljesen igaz.

 A kivitelezés sikere nagyban múlik a megfelelő előkészítésen, ami alatt érteni kell a tervezési fázis és az adminisztráció előkészítését is.  Mert, ha pontosan tudjuk mit akarunk, mennyiért és hogyan, és ezt az információt át tudjuk adni megfelelően a kivitelezőnek is, sőt, olyan kivitelezőt választunk, aki ezeket az elképzeléseket érti is, akkor a kivitelezés eredményes lesz. Ehhez az eredményhez két lépésre kell elsősorban koncentrálnunk, ha építtetőként saját lakhatás céljára, egyszerű bejelentés útján , támogatásokkal, házbővítésre adjuk a fejünket.

pexels-pavel-danilyuk-7937303.jpg

 

 

TERVEZÉS

 

Az első lépés az építkezés útján, hogy mi magunk eldöntsük mit szeretnénk. Javasolt az ötletelés során a legvadabb elképzeléseinket is összegyűjteni és papírra vetni. Ebben segíthet a Nemzeti Mintaterv Katalógus, amelyen ingyen találunk kész mintaterveket, amiket az tervező adaptálni tud az ingatlan adottságaihoz.

Ha meg vannak az ötletek, szükséges a pénzügyeinket és etéren a lehetőségeinket is megvizsgálni, és ennek a költségvetésnek a fényében megszelídíteni a vad terveinket.

Ha ez mind meg van, meg kell keresnünk a projektünk első és egyik  legfontosabb szereplőjét, a tervezőt. A tervező lesz az a személy, aki a vad ötleteinket, engedélyezhető, kivitelezhető és élhető tervekké varázsolja. Ha vele nem vagyunk összhangban, vagy, csak a jogszabály által megkövetelt minimum munkát végzi el, az egyszerű házbővítésünk elég bonyolulttá tud válni.

 

pexels-thirdman-5582597.jpg

 

A terv dokumentáció

Az egyszerű bejelentés alapján végezhető házbővítés (és egyéb ide sorolható építkezések) során a jogszabály engedékenyebb kötelezettségeket állapít meg. Így többek között előír egy elégséges dokumentációs listát. A bejelentési dokumentáció kötelező minimum munkarészei:

  • helyszínrajz
  • alaprajz
  • metszetek
  • homlokzatok
  • tartószerkezeti terv
  • műszaki leírások (építészeti, épületgépészeti, villamossági, tartószerkezeti)

 

Ez a dokumentáció a szükséges terv minimumot tartalmazza, mely műszaki kidolgozottságában és részleteiben valójában nem tekinthető igazi kiviteli terv dokumentációnak. Gondolhatjuk, hogy a jogszabály alkotók pontosan tudják mit csinálnak, így, ha ez szerintük elég, akkor nekünk is jó lesz.

Itt kezdődött el egy három gyerekes család egy szobával történő házbővítési kivitelezésének kálváriája is, mert a tervező nem készített csomóponti terveket, részletrajzokat a meglévő ház és az új tető összekötésére vonatkozóan. Mivel árajánlat adáskor, ennek a műszaki megoldása még nem volt teljesen egyértelmű, így ez az eredeti árajánlathoz képest több százezer forintos többletköltséget okozott az építtetőnek.

Láthatjuk, hogy az egyszerű bejelentési minimum dokumentáció sok esetben a kivitelezőre bízza, hogy pontosan, milyen műszaki megoldásokat alkalmaz. Épületvillamossági és épületgépészeti szempontból főleg, mivel ezen témákban nem szükséges terv készítése, csak műszaki leírás. De éppúgy nem lesznek részei a tervcsomagnak csomóponti részlettervek, fedélszéki terv, nyílászáró konszignáció, burkolati tervek, csak, hogy néhány fontosabbat említsünk. Ez nem éppen a legcélszerűbb, még akkor sem, ha jártas és tapasztalt kivitelezőt sikerült találnunk, hiszen nem véletlenül találták fel melléjük a tervezőket.

Így erősen javallott, hogy már a tervezési fázisban inkább fordítsunk magasabb összeget a tervek elkészítésére, és ha van rá módunk és pénzünk, úgy inkább fizessünk kicsivel többet a tervezőnek, és részletesebb, valamint szakági terveket is kérjünk. Ez segít abban is, hogy a kivitelező már elsőre pontosabb árajánlatot adjon.

 

Árazatlan költségvetés

Ha már az árajánlatnál tartunk, szintén a tervező segítségét kérhetjük, árazatlan költségvetés elkészítésében is, amiről korábbi a felújítás költségeiről szóló cikkünkben írtunk. Ez a valóságban egy olyan excel file , ami tartalmazza a tervező által tervezett épület kivitelezésének munkafázisait, műszaki megoldásait, a mennyiségeket, a felhasználandó anyagokat.

Ez azért nagyon fontos, mert kivitelező választásakor, két szempontra mindenképpen oda kell figyelnünk. Az egyik a kivitelező személye, hogy szimpatikus, jártas, tapasztalt és megbízható legyen. A másik pedig a műszaki tartalom amire az árat kapjuk. Mert ugye , árazatlan költségvetés nélkül és minimum tervek alapján, a kivitelező saját maga találja ki milyen megoldásokat és milyen anyagokat kíván alkalmazni.

Hiába megfontoltan bekérünk három különböző kivitelezői árajánlatot is a tervek megküldésével, igazából nem tudjuk jobb-e bárkinek az ára, mert nem tudjuk a tételeket, az anyagokat és az eljárásokat ténylegesen összehasonlítani. Így fordulhat elő, hogy egy olcsóbb kivitelezés, azért olcsóbb, mert nem minősági anyagokat használnak fel hozzá, és a munka minősége is másodosztályú lesz. Valamint ilyenkor halljuk sokszor a kivitelezés során, a „Ja, ez nem volt benne az árban „ mondatot,  vagy a, „ ha , így kérik , akkor az drágább lesz”. 

Ezért nagyon fontos, hogy kérjünk árazatlan költségvetést, amiből elindulhat a kivitelezők árháborúja. Aztán persze, ha meg van a megfelelő jelölt, akkor a tapasztalatai és a javaslatai alapján változtathatunk műszaki megoldásokon, vagy anyagokon, amivel spórolhatunk később, de akkor is kell egy alap, amiből elindulunk.

 haute-stock-photography-subscription-creative-studio-finals-8.jpg

Látszó dolgok

 

Az építkezések során az építtetők általában csak a ház külső homlokzatával és a szerkezeti elemeivel foglalkoznak, és a belső igények, csak akkor kezdenek el körvonalazódni , amikor már állnak a falak. Kicsit olyan, mintha nem mernénk addig foglalkozni a fal színével, vagy a burkolat méretével, amíg nem látjuk a saját szemünkkel, hogy tényleg lesz fal, amit festeni vagy burkolni lehet.

Ez ugyanúgy a költségek problematikáját fogja generálni, mert, amikor árat kapunk a burkolásra, ott szintén a kivitelező  - ha például nem mondjuk meg neki milyen méretű burkolattal és milyen kiosztással fog dolgozni –valószínűleg egy minimum díjat fog számolni.

Na aztán meg amikor majd meghozzuk a mozaik csempét , előállunk a halszálka burkolással, vagy a fotótapétával hirtelen emelkedni fognak az árak. A teljes projekthez képest egy ilyen tétel nem jelent nagy érvágást, de , ha mondjuk kikalkuláltuk a pénzünk és már nincs erre több, akkor igen. Lehet a végén mondjuk lesz burkolásunk, de új fürdőszoba bútorunk már nem, mert valamiről le kell, hogy mondjunk a többletköltség kifizetése érdekében. 

Előzzük ezt meg, és a tervezés fázisra helyezzük a hangsúlyt. Ebben hasznos lehet a felújítás tervező munkafüzet, ami ingyen letölthető az internetről. Valamint az, ha készítettünk részletes terveket, eldöntjük a látszó dolgokat is idejében, hogy a tényleges elvégzendő feladatokra és anyagokra vonatkozóan kérjünk árajánlatot. Meg fogja érni az extra költség, amikor a kivitelezés fázisában kevesebb meglepetés és kevesebb szívroham ér minket

 

ADMINISZTRÁCIÓ

 

A költségvetésünket a tervezés mellett, nyilván befolyásolják a családtámogatási rendszer által nyújtotta lehetőségek. Ezeket érdemes kihasználni, de körültekintően kell eljárni. Itt is tervezni és elsősorban időben lépni kell.  

Házbővítés során elsősorban a CSOK, ami leggyakrabban előkerül, ami alapesetben nem egy bonyolult menet, ha időben és odafigyelve intézzük.

Ugye a házbővítés egyszerű bejelentés útján intézhető, ami azt is jelentheti, hogy az adminisztrációját és az építtetőre rótt kötelezettségeket is egyszerűnek szánta a jogalkotó. Valójában nem is olyan bonyolult, ha tudjuk mit kell csinálnunk, mikor hol kell regisztrálnunk, és milyen információkat kell kitől összeszednünk. Ebben segítséget jelenthet, az ingyenesen letölthető házbővítés adminisztrációs füzet, amiben minden egyszerű bejelentés lépései során fontos és szükséges információ egybegyűjthető. 

Azonban az adminisztráció során nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy a jogszabályban leírtakhoz képest, nem várnak -e el tőlünk mást a támogatás igénylése miatt.

 haute-stock-photography-subscription-coaching-call-collection-final-11.jpg

Építési napló

A legnagyobb káosz az e-napló kérdése körül forog. Aminek nem megfelelő kezelése bizonyos bankoknál a CSOK elutasítását okozhatja, és egyúttal a hatósági bizonyítvány kiadását is veszélyezteti.  Ez elsősorban a szavak szakszerűtlen használatából ered, mert nem mindegy, hogy a napló megnyitásán pontosan mit értünk.

Az egyszerű bejelentésre vonatkozó jogszabályok 2019 évi módosítása óta, ilyen jellegű építkezésnél nem kötelező naplót vezetni. Azonban ekkor is kötelező az építési napló készenlétbe helyezését megrendelni, és az előírt rendszerhasználati díjat ezért megfizetni Ez feltétele a hatósági bizonyítvány kiadásának.

Viszont CSOK igényléskor (illetve általában hitel esetében) a bank előírhatja, hogy az építkezést építési naplóban dokumentáljuk és azt leadjuk majd a banknak. Ekkor nem elegendő a napló készenlétbe helyezése, hanem szükséges az építési főnapló megnyitása is, a munkaterület kivitelezőnek való átadása és a napló megfelelő napi vezetése is. 

Ha a napló vezetése mellett döntünk, a főnapló megnyitása felülírja a jogszabály által bevezetett könnyítéseket, és ezután be kell tartani a napló vezetés szabályait. Ha ezt nem tesszük és ellenőrzést kapunk, bírság járhat érte. ha a napló készenlétbe helyezésén túl, a napló vezetése mellett is döntünk, úgy kötelező lesz feltölteni

  • a terveket
  • a kivitelező és a tervező felelősségbiztosítását,
  • a kivitelezővel kötött szerződésünket,
  • a felelős műszaki vezető adatait és nyilatkozatát a napló lezárásakor
  • az építkezés eseményeinek leírását napi rendszerességgel
  • a felhasznált anyagok teljesítmény nyilatkozatait.

 

Ez rengeteg macerát és többletköltséget tud jelenteni egyrészből, így célszerű már a legelején – a kivitelezés megkezdése előtt – megbeszélni a bankkal, hogy valóban szükséges -e. De ugyanakkor a napló, egy megfelelő lehetőség is lehet arra, hogy monitorozzuk mi történik az építkezésen, későbbi viták elkerülése végett rögzítsünk fontos eseményeket, tényeket. Bár ennek csak akkor van értelme, ha azt a kivitelező lelkiismeretesen tölti és nem egy félmondattal intézi el a napi napló bejegyzéseket.

Ha sikerült a banknál eljárni a CSOK és az építési napló kérdésében, jönnek a következő adminisztrációs lépések. Nagyon fontos, hogy ezekre odafigyeljünk, mert a banknál is csak emberek dolgoznak, és hibázhatnak, ahogy mi is, ezért mindig olvassuk el, és nézzük meg mit írunk alá, és ha valami nem egyértelmű kérdezzünk és kérjünk segítséget.

 

Banki iratok  

A Bank a CSOKhoz kérni fogja a kivitelezővel kötött szerződést és a költségvetést. Csak olyan építkezés kaphat CSOK támogatást, amelynek költségvetését a bank jóváhagyta, így ezt a lépést nem érdemes halogatni.

Sok esetben a bank a saját formanyomtatványán kéri leadni a költségvetést, és nem a kivitelező által kapott formában. Ebben – a biztonság kedvéért – érdemes kérni a kivitelező segítségét, mert nem biztos, hogy a kivitelezői árajánlat tételeit, megfelelően tudjuk áthelyezni a másképp megfogalmazott banki formanyomtatvány soraiba.

A procedúra során egy adott ponton ki fog jönni a bank értékbecslője is, aki felméri az ingatlant és a terveket. Ez nem látszott nagy lépésnek egy érdi házbővítés során, pedig mint utólag kiderült majdnem ezen bukott el a csok folyósítása. A család az értékbecslést követően nem sokkal egy levelet kapott a banktól, amiben az állt, hogy a kérelmük elutasításra kerül, mivel a házbővítés során nem bővül egy lakószobával az ingatlan, ami ugye a CSOK egyik feltétele. Minden oldalról megvizsgálva a terveket és az OTÉK jogszabály rendelkezéseit, megállapították, hogy ez biztosan tévedés. Majd nem kis nyomozás és számtalan banknak benyújtott igény után, sikerült megtalálni, hogy a problémát az okozta, hogy az értékbecslő elírta a négyzetmétert, és a bővítés utáni négyzetméterhez is az eredeti négyzetmétert tűntette fel.

Ha ilyen történik velünk, a pánikon és összeomláson túl is tudunk mit tenni. Két levegő vétel után a Kormányhivatalhoz tudunk fordulni. Ha elutasítanák a kérelmet és azt nem tartjuk jogosnak, úgy van lehetőségünk a feltételek megfelelésének megállapítását kérni a területileg illetékes Kormányhivataltól, az elutasítástól számított 15 napon belül. 

pexels-julien-bachelet-923306.jpg 

Vázrajz

A CSOK után a másik lehetőség a házbővítés befejezése után, hogy további munkákat végzünk el a házon, és arra igényeljük az otthonfelújítási támogatást. Például beszerelhetünk klímát a házba, beleértve az új részt is, ha azt a házbővítés során nem tettünk és nem szerepel a CSOK jóváhagyott költségei között.

Itt a buktató az, ha a házunk vázrajza a földhivatalban nem felel meg az új tényleges állapotnak, és erre akkor jövünk rá, amikor a Kormányhivatal elutasítja a támogatási kérelmünket emiatt.

Miután elkészül a házunk, be kell adni egy kérelmet ÉTDR-en keresztül a hatósági bizonyítvány kiállítására. Ehhez csatolni kell a

  • Statisztikai adatlapot
  • Kivitelezői nyilatkozatot
  • Energetikai tanúsítványt
  • Igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének bizonylatát
  • Megvalósulási dokumentációt (amennyiben olyan szintű eltérés történt az eredeti dokumentációhoz képest)

 

Az épület felépítésének, bővítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt az építtető kérelmére az építésfelügyeleti hatóság kiállítja, feltölti az építési naplóba. És azt meg is küldi a polgármesternek, az állami és az önkormányzati adóhatóságnak és az ingatlanügyi hatóságnak is. Azonban ettől még nem kerül fel a térképre a házunk, vagy az új szobánk.

A kivitelezés megtörténtét követően, fel kell keresni egy földmérőt, aki kimegy a helyszínre , pontosan felméri, és készít egy változási (épületfeltüntetési ) vázrajzot az épületről. Ezt a vázrajzot benyújtja az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalhoz, aki azt záradékkal látja el, majd a földhivatal intézkedik az ingatlan átvezetése érdekében.

2022 januárban történt módosítások következtében, a vázrajzot már nem kötelező csatolni a kérelemhez. De abban az esetben, ha csatoljuk, úgy nem kell külön megkeresnünk a térképi átvezetés céljából a földhivatalt, mert ezt megteszi az építésfelügyelet a nevünkben.

Amennyiben a térképre átvezetésre kerül a házunk, úgy akár arra is lehetőségünk lesz, hogy még egy kicsit csinosítgassuk az új házrészt az otthonfelújítási támogatás segítéségével, ha megfelelünk a többi elvárásnak. (Igaz itt is óvatosnak kell lenni, mert erről a témáról is számos városi legenda kering, de ez már egy másik cikk.)

 

 

Ez is érdekelheti:

5 hiba amitől elszállnak a lakás felújítás költségei

Otthonfelújítási támogatás a gyakorlatban

A Tervrajzok pinterestje

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr7117411718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása