Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Szerződjünk okosan

3 feltétel, amit mindenképpen rögzítsünk a kivitelezési szerződésben

2021. szeptember 28. - Faber Master Kft

 

e19531dc701ebc2cab9739b5b9734f64.jpg
 

“Még két hét és elkészülünk, legfeljebb három". "Azt nem mondta, hogy ilyen anyagból szeretné, az többe kerül." "Kijavítjuk a hibát, de azt nem mi okoztuk, ezért annak többletköltsége lesz.” Tegye fel a kezét, aki hallotta már a következő mondatokat egy építkezés, felújítás során.  Nagyon jó. Most leteheti a kezét az, akinek a szerződése ezeket a problémákat rendezte, és nem volt összeveszés a vége a kivitelezővel. Gondoltuk. 

Akkor nézzük meg mit kellene tartalmaznia a szerződésnek, ahhoz, hogy gördülékeny legyen a munka. 

Sok tanulmány ír róla, hogy az építőiparban magas volt az aránya a számla és szerződés nélküli munkáknak. Nyílván ennek elsődleges oka, hogy így olcsóbb a munka. Ugyanakkor azonban így nincs garancia, nincsenek korlátok. Ezeknek a problémáknak a megoldására is alkalmassá vált az otthonfelújítása támogatás bevezetése. Mivel a támogatás elszámolásának a feltétele a szerződés és számla a kivitelezőtől, így tisztul az építőipari gazdaság. 

 A támogatás igényléséhez szükséges szerződéshez a Magyar Államkincstár egy mintát tett közzé a weboldalán. A legfontosabb feltételek, amelyeket a szerződésnek rögzítenie kell: munka pontos címe és helyrajzi száma, a befejezési határidő,  a tény, hogy a megrendelő és a kivitelező nem állnak rokoni viszonyban, valamint a kivitelező nyilatkozatát, hogy bevallási kötelezettségeinek eleget tesz. A szerződéshez kötelezően csatoltandó melléklet hivatott az elvégzendő munkanemeket, anyag és munkadíj költségeket részletezni. 

Ezek a támogatásban elfogadható szerződés minimum feltételei. Azonban a Mák szerződés minta használata ajánlott, de nem kötelező. Így célszerű a kivitelezővel egy olyan szerződést kötni, amely tartalmazza a támogatáshoz szükséges feltételeket, másrészt pedig egy huszárvágással megoldhatja a kivitelező és megrendelő között felmerülő fenti problémákat. 

 Íme 3 feltétel, amiről érdemes a szerződésben rendelkezni , hogy a munka vita és felesleges költség nélkül menjen.

 8e6037152ad78005d963e8b1ef91eae6.jpg

 

 

 

Fizetési ütemezés 

 

Mindenképpen rögzítsük dátumokkal és készültségi fokokkal a szerződésben, hogy mely napon kell fizetni a kivitelezőnek, és a kifizetésnek mi a feltétele, például valamilyen munka elkészülte. 

Gyakori eset, hogy nagyobb munkák esetében a Kivitelezők előleget kérnek. Ez általában az anyagok megvásárlásához és a felvonulási költségek fedezetéhez lehet szükséges. Abban az esetben, ha az anyagokat a megrendelő vásárolja, úgy csak munkadíjra nem célszerű a kivitelezőnek előleget adni, - főleg, ha ismeretlen a cég számunkra. Ilyen esetben inkább felvonulás és a munka megkezdése után szakaszosan fizessük a munkadíjat a teljesítés mérföldköveinek megfelelően. 

Fizetési ütemezés esetén szintén a “valami nem stimmel” árulkodó jele lehet, ha már a befejezés előtt elkéri az összes díjat a kivitelező. Mindig hagyjunk fizetendő díjat, amelyet csak a munka teljes befejezése és átadása után fizetünk ki, mert ez esetben, ha bármely probléma merül fel a teljesítéssel , van miből visszatartanunk kötbérre, javítási költségekre. 

 

Tételes anyag és munka leírás 

 

A legjobb eset az, ha a munkáról tervek és anyagkiírás készül, mely a szerződés melléklete lehet. Ilyenkor teljesen egyértelmű és követhető, hogy a kivitelező a megadott díjért milyen munkát vállalt el, hány elektromos kiállást szerel, meddig burkolja a fürdőszobát, milyen minőségi laminált padlót vesz meg. 

Kisebb felújítások esetében persze általában nem áll rendelkezésre tényleges rajzolt terv, de akkoris fontos , hogy legalább az elképzelésünk már meg legyen, mit, hova, mennyit és milyen minőségben akarunk. 

A legtöbb projekt azért fuccsol be, mert ezek a feltételek  nincsenek tisztázva, menet közben sok a kérdés, tisztázatlan körülmény, félreértés, amitől a kivitelező frusztrált, a megrendelő pedig becsapottnak érzi magát.  

Tehát fontos, hogy a szerződés melléklete legyen a lehető legpontosabb munka műszaki leírás és anyag kiírás, és menet közbeni bármely módosítást vagy igényt, írásban - legalább emailben - kommunikáljunk, mindkét fél érdekében. 

 k-p-s16-dsc67553359-run.jpg

Kötbér 

 

Célszerű rögzíteni a szerződésben, hogy mi történik, ha bármelyik Fél a kötelezettségeivel késik, hibás a teljesítés, meg sem történik, vagy utólag derül fény a hibára. 

Fontos tudni, hogy garanciális kötelezettségek a kivitelezőt - ha van szerződés és számla , és nem azt mondja, hogy még életében nem látott minket, nemhogy bármit felújított volna nálunk - jogszabály alapján is kötelezik, azonban kötbér fizetésére csak az esetben köteles, ha azt külön nyilatkozatban vállalja. Ennek mértékét a Felek szabadon határozzák meg. Kiköthető késedelmi, meghiúsulási vagy akár hibás teljesítési kötbér is. Ezek mértékét akár fix napidíjban, vagy akár az egész összeghez vetített százalékos arányban is meghatározhatjuk . 

Az azonban egyértelmű, hogy hiába a kötbér vállalás, a kivitelező nagyon ügyesen fog tudni kibújni alóla, ha a szerződés nem rögzíti egyértelműen a feladatokat, vagy, ha mentközben sok a változtatás, vagy nem tud haladni a munka, amíg egy- egy kérdés megválaszolásán gondolkodunk. Így a felsorolt feltételek mind együtt működnek, egyik a másik nélkül nem tud érvényesülni és védeni minket. 

Szóval ne érjük be egy egy oldalas szerződéssel, foglaljunk mindent írásba, és álljunk két lábbal a földön, akkor is, amikor a kivitelezővel leülünk tárgyalni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr3616702596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2021.09.29. 10:57:19

Mind bölcs gondolat - de a mai piaci viszonyokra nem alkalmazható. A szerző vajon mostanában lebonyolított-e valamilyen (kis privát) építkezést, akár csak egy tatarozást, épület-karbantartást ? Aligha.
A kevés iparos válogathat a megrendelésekben, ilyen szerződés említése esetén máris kifordul a kapun.
A közbeszerzésben kötött, komoly mérnöki-jogászi munkán alapuló "építési beruházás" tárgyú szerződések esetén sem lehet érvényesíteni a Megbízó jogait.
Egy privát építkezés gondjait a jog nem oldja meg, 2-5 év a jogerős ítéletig, addig a kivitelező régen f.a.
Olyan tanácsokat olvasnánk, amelyek alkalmazhatóak is. Ez mint gondolat-ébresztő jó...

pragmatika 2021.09.29. 13:59:46

@Motorogre:

"A kevés iparos válogathat a megrendelésekben, ilyen szerződés említése esetén máris kifordul a kapun. "

Vagy, az amúgy se alacsony árat egyszerűen megduplázza.

Faber Master Kft 2021.09.29. 15:45:32

@Motorogre és @pragmatika

Megértjük a hozzászolásokat. De az a helyzet ,ami kialakult az építőiparban nem helyes. Kivitelezőként dolgozunk, jelenleg is vannak magánemberek számára futó projektjeink, és így kötünk szerződést. Vállalunk kötbért, és garanciát, és előre egyeztetjük mit szeretne az ügyfél. Nem csak az ügyfél, hanem a saját védelmünkben is. Mert inkább dolgoznánk, minthogy évekig a bíróságon vitatkozva töltsük az időnket. Az a cég, vagy szakiparos, aki erre nem hajlandó, vagy eleve nem bízik a saját munkájában, vagy túl vállalja magát és előre tudja, hogy úgyse fogja időben befejezni, vagy mindegy neki, ha bedől a projekt, mert úgyis eldobja a cégét másnap. Akkor miért vele építkezünk?

Motorogre 2021.09.29. 17:48:36

@ kedves Faber MS. Az lenne jó, ha hozzátok hasonló korrekt cégből több lenne. Ma pl. a nyugdíjasok penészes koszos lakásokban élnek, nincs iparos de ha volna nem tudják megfizetni még a festés-mázolást sem.
Ha egy cikk gondolat-ébresztő, az helyes. De a lakosság olyan cikkeket szeretne olvasni (ejtsd: ilyenre lenne szüksége), amely a megrendelői kockázat némi csökkentésére ad valóban alkalmazható recepteket. Pl. ha ősszel kezdődik a kivitelezés, a beszerzett drága anyagot egy csúszás, leállás esetén jobban elveri az eső, mint tavaszi kezdésnél. Vagy: ha a munkadíjat heti gyakorisággal kell fizetni, az első néhány heti bontás után (mikor az ingatlan már pőrén és használhatatlanul tátong kibelezve) könnyen megkapjuk egy pénteken: Főnök, hétfőtől nem jövünk, találtunk más munkát / beteg a gyerek / kimegyek Németbe. Ha egy vállalkozó nem tudja az emberei munkadíját sem megfinanszírozni, nem lenne helye a piacon - de ŐK vannak, sajnos.
süti beállítások módosítása