Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

10 tévhit az otthonfelújítási támogatásról

2021. szeptember 11. - Faber Master Kft

Mindenki ezt akarja, mindenki erre készül, és mindenki beszél róla. 

Úgy tűnik, a 2021-es év nagy durranása az elindult otthonfelújítási támogatás. Gomba módjára terjedtek el az ezzel foglalkozó facebook oldalak, pénzügyi tanácsadók és kibeszélő csoportok. Ennek hozományaként pedig rengeteg álhír és téves információ kezdett el keringeni az éterben. 

Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb téves információt tartalmazó kérdést és a helyes válaszokat, gyakorlati tippekkel együtt. 

1. Ha van 3 millió forint anyag számlám, és 500 ezer forintról munkadíj számlám kapok 1.750 ezer forintot.  – TÉVES

Az elköltött pénz 50% -a támogatható, legfeljebb 3 millió forint összegben. A támogatás összege azonban 50% munkadíjra és 50 % anyagdíjra oszlik meg. Ez az elköltött összes pénz vonatkozásában 25-75 % arányt jelent. 

A kérdésben írt példa esetét nézve: 

összes költség: 3.500 ezer forint

ebből munkadíj: 500 ezer forint

ebből anyagdíj: 3 millió forint

így a támogatható munkadíj: 500 ezer Ft 

és a támogatható anyag : 500 ezer Ft (mivel a támogatható teljes össz díjnak 50% anyag és 50 % munkadíja kell legyen) 

A Magyar Államkincstár oldalán található egy excel táblázat kalkulátor, amibe beleillesztve a számokat a táblázat kiszámolja a támogatás összegét. 

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztat

2. Az első számlát akkor fogadhatom be, ha már 1 éve az ingatlanban lakom.  – TÉVES

Az 1 éves lakhatási viszonynak a kérelem benyújtásának pillanatában kell fennállnia, és nem a munkálatok megkezdésekor. 

3. Ha most vásároltam az ingatlanom, akkor nem igényelhetek támogatást – TÉVES

Abban az esetben, ha újonnan vásárolják a lakást, házat mentesülnek a tulajdonosok az egy éves bentlakási határidőtől is, amennyiben a vásárlástól számított egy éven belül újítják fel az ingatlant és nyújtják be a támogatási kérelmet. 

4. Az első számlától számított 60 napon belül minden munkálatnak kész kell lennie- TÉVES

A támogatás 2022 év végéig él. Ezen időpontig a 6 millió forint maximális összegig minden munkálatot, akár több részletben is elvégezhetünk. A kincstár nem vizsgálja és nincs megszabva , hogy az egyes munkálatok és számlák között mennyi idő telt el. A két szabály, hogy a számla nem lehet korábbi mint 2021 január és, hogy az utolsó számlától számított 60 napon belül be kell adni a kérelmet 2022. december 31-ig. 

5. Ellenőriznem kell, hogy a kivitelezőnek nincs -e adótartozása.  – TÉVES

A támogatás feltétele, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása. A vállalkozóval szemben ilyen elvárást nem állít a kormányrendelet, főleg nem, hogy azt az igénylő ellenőrizze, mivel az adózásra vonatkozó információk adótitoknak minősülnek, így nincs joga sem a pályázónak, ezeket megkérdezni. 

6. Ellenőriznem kell, hogy a kivitelező rendelkezik -e a munkavégzéshez szükséges Teáor számmal és végzettséggel.  – TÉVES

A kormányrendelet a kivitelező ellenőrzésére nem támaszt követelményt. Természetesen az igénylőnek a biztonsága érdekében célszerű ellenőriznie a kivitelezőt, de ezt jogszabály nem teszi kötelezővé. 

Tevékenységi kört a cégek minden gond nélkül tudnak bővíteni egy NAV-nak küldött kérelem útján. Azt, hogy ezen tevékenységekre rendelkezik -e bizonyítvánnyal nem kell ellenőrizni, és nincs is olyan hatóság, mely erről nyilvántartást vezetne. 

Érdemes a kivitelezőt megnézni ennek ellenére néhány nyilvántartásban – de ez függetlenül a támogatástól, csak a magunk biztonsága érdekében:

a cégnyilvántartásban (www.e-cegjegyzek.hu) :

ahol ellenőrizhető, hogy létező, bejegyzett vállalkozás-e, van-e élő adószáma, milyen tevékenységek végzésével foglalkozik. 

www. nyilvantarto.hu oldalon az egyéni vállalkozók esetében.

MKIK nyilvántartásban : (https://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search)

ahol látható, hogy tagja -e a kereskedelmi és iparkamara építőipari kivitelezői listájának. 

Ez nem egyezik meg a sokak által ismert BKIK-val, ahová a cégek kötelezően fizetik az 5000,-Ft éves tagdíjat.

7. Nem szükséges szerződést kötnöm – TÉVES

A kivitelezővel minden esetben szükséges írásbeli szerződést kötni, melyet a kérelemhez csatolni kell. (A kérelemtől függetlenül 200.000,-Ft-ot meghaladó ügylet esetében kötelező a szerződés írásba foglalása.)

Vannak bizonyos kitételek, melyeknek mindenképp szerepelnie kell a szerződésben a támogatáshoz: ilyen a nyilatkozat, hogy nem hozzátartozó a kivitelező és az építtető, valamint a kivitelező azon nyilatkozata, hogy a kiállított számlákra vonatkozóan bevallási és bejelentési kötelezettségének eleget tesz. A Mák honlapján található szerződés minta. Érdemes azt használni. 

Ezen kívül a kérelemtől függetlenül érdemes a szerződésbe rendelkezni a főbb feltételekről, mint a kivitelezés kezdő és véghatárideje, a pontos munka leírása és használandó anyagok listája, a tételes költségvetés és esetleges kötbér vállalások. 

8. KATÁ-s egyéni vállalkozóval nem dolgozhatok, mert nem áfás.  – TÉVES

A munkálatokról kiállított vállalkozói díj 0 és 27% Áfa tartalmú lehet. A jogszabály csak az 5 % Áfa tartalmú számlát nem fogadja el (de ilyet a vállalkozók nem is állítanak ki , csak házépítés esetén , mely a pályázatban nem is lehetséges) . Így elfogadható az általános szabályok szerinti 27 % áfa, és az egyéni vállalkozó által kiállított alanyi adómentes (0%-os ) számla is. 

9. Nem adhatom le a számlát, mert olyan tételt is tartalmaz , amit nem lehet elszámolni.  – TÉVES

Tegyük fel, hogy kifestetjük az egész lakást, és közben az egyik szobába felhúzunk egy új falat is. Ebben az esetben az új fal felhúzása, és annak kifestése hivatalosan nem támogatható, azonban a többi munka igen. Ha a számlát a vállalkozó nem bontja meg, és ezen tételeket is egy számlára írja a többi festési munkával, a számlát akkor is be lehet adni az államkincstárnak, de ki kell húzni belőle a nem támogatható tételt. 

Úgyszintén az anyagok esetében, az eszközöket és szerszámokat, mint például ecset vagy kalapács nem lehet elszámolni, így ezekkel a tételekkel csökkentve kell a számlát felvinni a nyilvántartásba. 

Az ügyintézők örülnek neki, ha a számlán megjelöljük azokat a tételeket, amik a nyilvántartásból kimaradtak, így nem nekik kell kikeresni miből ered a különbözet. 

10. Ha fizetek előleget, 0 Ft értékű végszámlát kapok, amivel nem lehet a támogatást igényelni , mert nem tartalmazza a kifizetett összeget. – TÉVES

Amikor a vállalkozó előleget kér, küld egy díjbekérőt, ami alapján fizetünk neki. A kifizetést követően küld egy előlegszámlát, melyen csak az előleg megnevezés és az összeg szerepel. Ezt a számlát a vállalkozó bejelenti és bevallásában szerepelteti. A munka végével, a vállalkozó kiállít egy végszámlát, amelyen feltűntet minden anyag és díj összeget, mely a szerződésben is szerepel, majd minden kifizetett előleget levon belőle. A számla összege a szerződésben szereplő teljes díj lesz, azonban a fizetendő összeg csak az előlegek után fennmaradó. Ez akár lehet 0 Ft is. A kérelem benyújtásakor csatolni kell az előlegszámlákat, azok kifizetését igazoló bizonylatokat, valamint a végszámlát. Ezek a dokumentumok együtt érvényesek és alkalmasak a támogatás igénylésére. 

+1 Nem számít milyen vállalkozó és milyen munkát végez, ha úgyis visszakapom a pénzt - TÉVES 

Ne felejtsük el, hogy csak az elköltött pénz felét kapjuk vissza, és , hogy az elvégeztetett munkával a következő pár évben együtt kell majd élnünk. Így a támogatás igénybe vétele ellenére vagy éppenséggel mellett is ajánljuk, hogy a választott kivitelező referenciáit, cégadatait és hozzáállását alaposan vizsgálják meg, nehogy a végén támogatás helyett sírás legyen a vége. 

 

Fotó credit:instagram @lenasaibel

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr5116686256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása