Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Fürdőszoba felújítás

5 dolog, amiről nem gondolod mekkora bajt okozhat

2022. október 14. - Faber Master Kft

Fürdőszoba felújítás eddig minden projektünkön volt és rendszerint azt jelentette, hogy totálisan szétromboltuk a meglévő fürdőszobát, tégláig visszabontottuk és teljesen új elrendezéssel folytattuk.

A Megrendelők egy felújítás alatt általában nem is gondolják, hogy mennyi mindenre kellene előre gondolniuk és mennyi minden múlik rajtuk.

Összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, valós példákon keresztül, amire a korábbi fürdőszoba felújítások alatt az Ügyfeleink nem gondolták, hogy nagy gondot okozhat.

img_0417.JPG

  1. Menet közben döntjük el, milyen legyen a fürdőszoba felújítás

Egy felújításkor a megrendelő és a kivitelező először a helyszíni felmérésen találkoznak. Ennek az a célja, hogy a kivitelező átnézze a felújítandó helyiségeket, a konténer elhelyezési és az anyag deponálási lehetőségeket, átbeszélje a megrendelővel az igényeket, majd mindezek alapján adjon egy árajánlatot a felújításra.

Óriási öröm lenne mindenkinek, ha a megszülető árajánlat elsőre a végleges árat tartalmazná, de sajnos az esetek többségében az árak a felújítás közben változnak.

Ennek számos oka van. Az egyik például az, hogy ha nincs meg előre a terv, hogy pontosan mit és hogyan akarunk felújítani, hanem a kivitelezővel való szerződéskötés után kezdünk el ötletelni és boltokat járni.

Nézzünk néhány megtörtént példát, miért okoz ez módosításokat a költségekben.

Mondjuk azt beszéljük meg a kivitelezővel, hogy a fürdőszobát valami egyszerű, közepes méretű csempével szeretnénk burkolni, simán hálóba rakva. Ez szinte a legegyszerűbb burkolási munka, se túl sok pénzt, se túl sok időt nem igényel.

1_1.jpg

De aztán a megállapodás után elkezdjük járni a boltokat, és meglátunk két gyönyörű csempét, amit szeretnénk használni a fürdőszoba felújítás során. Az egyik csempe 7x15 cm -s, a másik 120x60 cm-s. És megszületik a fejünkben a design, hogy a nagy csempéből lesz az egyik fal, a kis csempéből meg halszálkába rakva a többi. Jól fog kinézni? De még mennyire. Ugyanannyi munkát jelent, mint mondjuk egy 30x60 cm-s csempével kiburkolni a fürdőt? De még mennyire, hogy nem.

De ugyanilyen eltérést okozott már például, hogy először zuhanyzót tálcával szerettek volna kivitelezni, aztán végül az épített zuhany mellett döntött az ügyfél. Ez a zuhanyzó padló rész lejtése miatt nem mindegy. 

nevtelen_terv-4.png

    Szürke SMC zuhanytálca                                                          Épített Zuhany 

2. Nem szólunk időben a változásokról a kivitelezőnek

Itt el is érkezünk a másik nagyon fontos dologhoz egy fürdőszoba felújítás során. Hogy mindig időben szóljunk a kivitelezőnek, ha az eredeti megbeszéléshez képest valamin változtatunk.

A legalaposabb tervezés ellenére is előfordul, hogy valamin mégis változtatni szeretnénk vagy muszáj a fürdőszoba felújítás alatt. Ennél a helyzetnél egyetlen fontos dolog van, hogy arról azonnal egyeztessünk a kivitelezővel.

Ez nem csak egy fürdőszoba felújítás alatt, de minden esetben fontos. Az egyes munkafázisok egymásra épülnek, és ahogy halad előre a kivitelezés, egyre idő és költségigényesebb változtatni a már elkészült munkákon.

Az előző példánál maradva, a bútorba szerelhető csap helyett egy falba szerelt csapot választunk – vagy mondjuk álló csaptelepet, mert már olyan is van - és ezt azután mutatjuk meg a kivitelezőnek, hogy már az adott falszakasz vakolva – még rosszabb esetben már burkolva - van. Ilyenkor újra meg kell bontani a falat, és a gépésznek be kell szerelni a falba a csaptelep részeit.  Ezzel megint többletköltség keletkezik. Nem beszélve arról, hogy, ha nem generálkivitelezővel dolgozunk, hanem külön szakemberekkel, akkor nekünk kell visszaszervezni újra a gépészt a munkaterületre. Ami nem egyszerű feladat, és sok időt elpazarolhatunk vele.

 

Mosdó csaptelep                 Falsík alatti csaptelep                Álló csaptelep 

3. Nem jó anyagot választunk

A fürdőszoba felújítás alatt vásárolt anyagokkal – burkolatok, szaniterek, kiegészítők - a másik probléma az lehet, ha nem megfelelőt veszünk.

 img_9927.JPG

Így például nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a burkolatot hova használjuk. A padlólap általában használható falra is, de a fali csempe csak a falra rakható, padlólapként nem használható, mert vékonyabb és gyengébb, így nem fogja elbírni a terhelést.

Csempe választáskor, ha a falra több csempét is kombinálunk, figyeljünk a vastagságukra is. Bár ránézésre és kimondva 4-5 mm eltérés nem tűnik nagy dolognak, de a falon egymás mellé ragasztva jelentős hézag lesz a csempék között (és nem, nem lehet ragasztóval áthidalni, mert a ragasztó nem erre szolgál).

Bármit is veszünk mindig a funkcionalitás előzze meg a design-t és mindig vegyük figyelembe a saját fürdőszobánk adottságait. Olyan megoldásokat keressünk, amik tetszenek nekünk, de praktikusan használhatóak is, hiszen a fürdőszoba az a terület, ahol a bútorok és egyéb kiegészítők hamar elhasználódhatnak.

Így például most nagyon elterjedt az ajtó nélküli walk- in zuhany, ami valóban gyönyörű a képeken, de mondjuk egy parányi fürdőben tuti, hogy elárasztasz mindent is vízzel a legrövidebb zuhany alatt is.  Ha kicsi a fürdőnk, de nagyon szeretnénk elkerülni a sok fém látványát a zuhanykabinnál ma már találunk olyat, amik nagyon kifinomultak és nem olyan ormótlanok.

nevtelen_terv.png

Szögletes zuhanykabin                                                          Walk-in zuhany 

4. Pontosan mérjünk

A fürdőszoba felújítás alatt választott kiegészítők tekintetében még arra is figyeljünk oda, hogy megfelelő méretet vegyünk. Egyetlen szoba felújításánál sem elég körülbelül tudni a méreteket, de a fürdőszoba felújítás során egy-egy cm is befolyásolja a fürdőnk használhatóságát.

Egy fürdőszoba felújítás mindig azzal kell kezdődjön, hogy leveszzük a helyiség méreteit és felrajzolunk egy alaprajzot.

nevtelen_terv-3.png 

Egy felújítás során lehetőleg minden méretet és jegyzetet írjunk fel, mert azt gondoljuk emlékszünk majd, de nem fogunk. Célszerű az infókat egybe gyűjteni, mert különben el fogunk veszni a papír fecnikben. Ehhez segítségül szolgálhatnak az ingyen letölthető felújítás tervező füzeteink.

A mérésekhez célszerű beszerezni egy lézeres mérőt, mert egyszerűbben és pontosabban tudunk nagyobb távolságokat mérni vele. Az alaprajz készítéshez pedig ma már vannak ingyenes programok, mint például a planner 5d, de használhatunk kockás papírt és léptékvonalzót is.  

Ha meg van az alaprajzunk, méretezett bútorsablonokkal megpróbálhatjuk megtalálni a legideálisabb elrendezést. Ehhez fontos, hogy azt is felmérjük, hogy pontosan, hogy szeretnénk használni a felújítás után a fürdőszobánkat.

Nem ugyanaz az elrendezés és méret célszerű akkor, ha csak egy vendég fürdő lesz, vagy, ha mondjuk egy nagyobb termetű férfi használja a fürdőszobát nap mint nap.

Mondjuk van egy 150 cm hosszú falunk, amire rakunk egy zuhanyzót és egy mosdót. Ha például csak egy vendég fürdő lesz, elég lehet egy 80x80 cm -s zuhanyzó is, és inkább nagyobb, kényelmesebb 60cm-es mosdót helyezzünk el. De ha napi szinten fogja egy nagyobb termetű férfi használni a fürdőszobát, inkább nagyobb zuhanyzót válasszunk és a mosdó méretéből csípjünk el.

Ha kitaláltuk az elrendezést, a méreteket, és kiválasztottuk a termékeket, ezeket mind mutassuk meg a kivitelezőnek, aki az alaprajzok és a termékek műszaki specifikációja szerint pontosan el fogja tudni helyezni a beépítéshez szükséges gépész és elektromos kiállásokat.

A fürdőszoba felújításnál fontos a sorrend. Először megtervezzük az elrendezést, azután kiválasztjuk – vagy legalább eldöntjük – milyen méretű és tulajdonságú burkolatokat, szanitereket és egyéb kiegészítőket fogunk használni.  Ezután kérünk ajánlatot. Majd megállapodás után kezdjük a bontást. Ezután jönnek a gépészeti és elektromos alapszerelések, majd a falak vakolása és a padló betonozása. Ezt követi a vízszigetelés, a burkolás és végül a szerelvényezés.

nevtelen_terv.jpg

5. Eddig sem volt baja

Az, hogy valaki milyen fürdőszoba felújítás mellett dönt – teljesen szétveri és nulláról újra összerakja, vagy csak szépészetileg újítja fel és modernizálja - egyéni preferencia kérdése. De érdemes a kivitelező javaslatait és egy teljes átalakítást megfontolni, ha már neki kezdünk és persze a keretünk engedi.

Vegyük azt, hogy van egy lakás, amiben egy idős néni egyedül lakott. Megvásároltuk és felújítjuk. Sokan gondolják úgy, hogy mivel a fürdőszoba eddig is működött, és nem volt vele gond, elég esztétikailag felújítani, és mondjuk csak rácsempézni a meglévőre csempére. 

Azonban a helyzet a legtöbb esetben nem ilyen egyszerű.

Egyrészt a fürdőszobában a vezetékek és a csövek a falban rejtve futnak, amit több réteg vakolat és csempe fed el. A legtöbb esetben azt, ha eltörött és csöpög nem is a tulajok veszik észre, hanem az alsó szomszéd, amikor már a fejére ömlik a mennyezetről a víz.

A másik fontos szempont pedig az, hogy nyilván a csövek és csaptelepek élettartalma is a használatuk minőségétől és mennyiségétől függ. Amíg az egyedül élő néni valószínűleg keveset használta a vizet, addig a lakásba beköltöző 3-4 tagú család jóval többet fogja, és, ha eddig nem is volt baja az öreg csapnak, ezután biztos hamarabb lesz.

Persze egy fürdőszoba felújítás tudjuk, hogy nagyon költséges dolog, de azt tudjuk tanácsolni, hogy abban az esetben, ha teljeskörű felújításra nincs keretünk, úgy szépészeti felújításra – mint mondjuk ráburkolni a meglévő csempére – ne költsünk. Inkább várjuk ki míg teljeskörűen - víz és villany tekintetében - is kivitelezni tudunk egy fürdőszoba felújítást.  

Azért is fontos a gépészeti és elektromos felújítás mivel a gépészeti csövek és az elektromos kábelek a falban futnak, így burkolás után egy régi cső repedése, törése, cseréje tönkre teszi az új burkolatot. Így akkor az a végén már sokkal drágább lesz.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Ingyenes felújítás tervező  füzetek 

Minden, amit a konyha felújításról tudni kell 

4 szempont kivitelező választásánál 

Felújítások előtte utána videói

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr317954076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása