Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

10 lakásfelújítás ötlet valós otthonokból

Ha egyszerű, pénztárcabarát, mutatós és már kipróbált ötletek után kutat

2023. november 07. - Faber Master Kft

Az a baj azzal, hogy az ember a pinterest fotók alapján szeretne felújítani, hogy ott sokszor földi halandónak és normál méretekkel rendelkező lakásának nem megfelelő, meg nem valósítható ötletekkel találkozik.

De az ötletek begyűjtése akkor célravezető, ha minél több inspirációt szedünk össze, és azokat az inspirációkat nem lemásolni szeretnénk, hanem a saját lakásunk adottságai és az életünk igényei szerint a magunk képére formáljuk a tervezés során.

Ha ezt nem tudjuk , hogy kell már lehet találni a neten letölthető tervező füzeteket, amik végig vezetnek egy lakásfelújítás komplett folyamatán, hogyan kell az inspirációból egy felújítást megvalósítani.   

Hogy segítsünk elindulni ezen az úton, hoztunk 10 inspirációt, különböző ötleteket, a korábbi ügyfeleink valóságos felújításából, ami bármely otthonban kivitelezhető.

7d11941d-f891-4433-9efb-2584528bd8a4.JPG 

Konyhai hátfal

A konyhafelújítás során sokan elég bátortalanok és hátfalként egyszerű fehér csempét választanak. Pedig egy mintás vagy dekor csempe az egész hangulatot egészen megváltoztatja.

Egy polgári lakás felújítás során a konyhai hátfalként a tulajdonosok az egyszerű fehér konyha és fa munkapult mellé egy madaras, trópusi mintás díszcsempét választottak, ami egészen más stílusba vitte el az egyszerű konyhát.

 

img_9828.JPG

 

Élvédő díszként használva 

Ha nem vagyunk olyan bátrak, hogy mintás,  dekorcsempét válasszunk a konyha hátfalához, az egyszerű fehér csempe megfűszerezésére egy nagyon mutatós megoldás lehet, ha a csempe sorok közé, díszként egy élvédőt használunk.

Az egyik Ügyfelünk a konyha hátfal burkolásához használt eltolásban fehér csempét, és a sorok között egy rose gold élvédőt húzott végig, ami nagyon szépen harmonizált a fa munkapulttal.

 

1_1.jpg

 

Zuhany burkolás

A mostani fürdőszoba burkolások során sok tulajdonos választ fehér csempét a falakra, ami letisztult hatást kelt. Ezt sokan fahatású hidegburkolattal szokták a padlón kiegészíteni.

 De az épített zuhanyzók terjedésével, egyre több játékosság figyelhető meg a fal burkolás során.

Az egyik ilyen bevált és modern megoldás, ha a padló csempéjét felfuttatjuk a zuhanyzó falán, amely megtöri a fali csempe egyhangúságát, anélkül, hogy a fal és a padló csempe mellé egy harmadik csempét kellene kiválasztani  és kombinálni a burkolás során.

 fa3c9fde-56f0-4c59-a55f-6dfc61c422d3.JPG

 

Falfülke 

Minden fürdőszoba felújítás fontos lépése a tárolás megfelelő kialakítása. A mai fürdőszobákban ennek egyik fontos kelléke a falfülke, amely az épített zuhanyzó vagy a fürdőkád falába kialakított mélyedés, amiben tárolhatóak a pipere holmik.

Ennek kialakítása vakolással vagy építőlemezzel történhet, majd kiburkolásra kerül. A burkolás során a sarkok vagy gérvágással vagy élvédővel kerülnek kialakításra.

A falfülkét gyakorlatilag bármilyen hosszban el lehet készíteni, rakhatunk egy egybe függő hosszú falfülkét a zuhany falára, vagy két kisebbet a zuhanyszett két oldalára. A helyét és méretét a fal vastagsága és hossza fogja behatárolni.

 img_1018.JPG

 

Kád mögötti tároló

Maradva a fürdőszobai tárolásánál, van, hogy nincs lehetőség falfülke kialakításra, mert a fal túl keskeny.  

Egy fürdőszobafelújítás alatt, a kád és a fal közé építettünk egy tárolót. Ami rendhagyó volt benne, hogy a tárolót úgy építettük meg, hogy kicsit megemeltük a fürdőkádhoz képest.

Így alatta elfér a szennyeskosár, a felső polcon pedig tárolhatod a piperéket.

 

img_8284.JPG

 

Szekrénybe rejtett kamra

Tárolóból egy lakásban sosem elég. Elsősorban olyanból, ahol elférnek a nagyobb háztartási eszközök, mint egy porszívó, vagy akár egy létra.  

Egy polgári lakás felújítása során a konyha területéből ellopva alakítottunk ki egy külön tárolót.

A konyha az előszoba mellett húzódó hosszú helyiség volt, aminek a területéből ellopva felhúztunk benne egy új falat. Erre került rá egyik oldalról a konyhabútor egy része, másik oldalról pedig ez lett a kamra fala.

A kialakult új kis helyiséghez a folyosó felől nyitottunk egy falat. De annak érdekében, hogy az ajtó ne vegyen el sok helyet a területből a tulajok a folyosó falon elhelyezett beépített szekrénybe integrálták a tároló ajtaját.

  

img_5041.jpg

 

Díszlécek

Néha nem kell sok, hogy feldobjunk egy teret. Egy felújításunk alatt az étkező falát szerette volna kiemelni a tulaj, mert elég unalmas volt, de ez volt az első dolog, amit az ember látott a lakásba belépve.

Néhány egyszerű fa díszlécet vettünk a Praktikerben. Ezek 240 cm hosszúak általában. Ezeket méretre vágtuk és a már falon lévő lámpa köré helyeztük fel téglalap formában.

Felragasztottuk , majd, hogy egységes legyen átfestettük őket.

 

papp_papir_nappali_foto.jpeg

 

Lépcsőfal burkolás

Egy  modern stílusú házfelújítás során nagy fejtörést okozott a lépcsőfal dekorálása, amibe egy ajtót kellett integrálni, ami a tetőtéri mosókonyhához vezetett.

A fal egyik felére lamellás falpanelt használtunk, amibe egy falsíkban záródó ajtót rejtettünk el, így ez, amikor zárva van teljesen belesimul a fa lécek közé.

De, hogy ne legyen túl sok a szemnek a fa lécek monotonitása, a hosszú lépcsőfal másik oldalára kőburkolat került felragasztásra.

 img_3696.JPG

 

Parketta felújítás

Sokan óckodnak megtartani a régi parkettát, mert azt gondolják az ódivatú. Pedig sok esetben csak a rajta lévő lakk és az eltelt idő okozza.

A parketta teljes mértékben felújítható, csiszolással, és hézagkitöltés segítségével.

A végső hatást a lakkozás fogja megadni. A régi időkben főleg magasfényű oldószeres lakkot használtak, ami idővel eléggé megsárgult és ósdi hatást kölcsönzött a parkettának.

Ma már azonban kapható matt vizesbázisú lakk is, amely környezetkímélőbb és egy letisztult modern hatást ad a parkettának.

 

img_5039.jpg 

Konyhabútor festés

Ha már meguntad a konyhádat, de egy teljes csere nem jöhet szóba, könnyen felújíthatod a régi bútort, úgy, hogy még évekig tartós lesz és design-os.

Egy felújításunk alatt a régi konyhabútort megtisztítottuk, kijavítottuk a hibáit, megcsiszoltuk, majd krétafestékkel átfestettük az ajtókat.

A krétafestékek esetében fontos , hogy az alapozóját is használni kell, és a festendő felületnek zsír és pormentesnek kell lennie. Tovább arra is figyelni kell, ha csak az ajtót fested és a szekrényeket nem, hogy a korpusz is meg legyen festve, ellenkező esetben az ajtók mögött a színe ki fog látszani.

A festés során, akár fagittel eltűntetheted a régi fogantyúk helyét és feldobhatod a bútort új fogantyúkkal is.

 

faber_master.png

 

Ha felújítás előtt állsz, töltsd le ingyenesen a felújítás tervező füzetünket, és vegyél részt e-mail sorozatunkban, ahol 10 levélen keresztül hasonló felújításos ötleteket, és tippeket osztunk meg.

A felújítás nem a bontással kezdődik.

Erre a 8 lépésre van szükség előtte, hogy ne legyen horror sztori belőle.

Sokan panaszkodnak, hogy a felújítás végén az összköltség nem lesz köszönő viszonyban sem az eredeti árajánlattal, és kétszer annyi időbe is telik a felújítás, mint amit mondott a kivitelező. Arról már nem is beszélve mikor mondjuk rohangálni kell kicserélni a mosdószekrényt, mert nem fér el a fürdőszobában.

Mindenki tud egy -egy ilyen sztorit a környezetéből. De ezeket úgy lehet elkerülni, ha a felújítást nem a bontással, de nem is ott kezdjük el, hogy árajánlatot kérünk a kivitelezőtől.

nevtelen_terv-3.png

Mégis akkor mivel kezdjük el a felújítást? Mi van a bontás előtt?

A tervezés.

Na de nagy dolog, mi van akkor, ha nem tervezzük meg előre? Majd menetközben kialakul. 

Hát igen, kialakul, hogy a végső árajánlat a végén nem lesz köszönő viszonyban sem az eredetivel, határidőre nem fog elkészülni a felújítás, és hatszor eldobja majd az agyát az ember közben a sok kérdéstől és problémától. 

Aki ezt nem szeretné, az megpróbálja előre megtervezni mit is szeretne, hogy gördülékenyebb és szervezettebb legyen a dolog. 

De a tervezés alatt nem csak annyit kell érteni, hogy kiválogatunk pár képet a pinterestről, és eldöntjük, hogy a fürdőbe épített zuhany lesz.

Viszont sok felújító teljesen laikus a témában, és nem is tudja hol kezdje el.

Összegyűjtöttük azt a 8 lépéses tervezési folyamatot, és a hasznos tudnivalókat minden lépéshez, ami segít a felújítás elkezdésében.

A neten található is olyan letölthető felújítás tervező füzet, ami ezeken a lépéseken keresztül viszi a felújítót az előre gyártott kérdésekkel és táblázatokkal.

3.png

1.Az Igények felmérése 

Mindenkinek más az élethelyzete és a preferenciái.

Egy felújítás tervezése során ennek megfelelően kell felmérni az igényeket.

Mondjuk egy kis gyerekes családnak a fürdőszobában célszerű egy fürdőkád, amiben a gyerek is tud fürödni, de egy idős párnak talán jobb egy zuhanyzó, ahova könnyű belépni.

A felmérés során először a jelenlegi élethelyzetet és szükségleteket kell figyelembe venni. Hogyan élnek majd benne, hogyan használják az egyes helyiségeket.

Ha ez meg van, számításba kell venni azt is, hogy pár éven belül milyen változás várható az életben, aminek meg kell feleljen a lakás.

Például egy lakásfelújítás alatt felújítjuk a villanyhálózatot, újra burkoljuk a padlót és a fürdő falakat és kifestünk. Viszont új konyhabútorra már nem futja. A festés és minden más munka végével visszarakjuk a régi konyhabútort a helyére. A terv szerint jövőre kicseréljük azt is. Viszont aki jól és előre tervez, az már a mostani felújítás alatt megtervezi az új konyha elrendezését, és aszerint kéri például az elektromos kiállások kialakítását és a hátfal burkolását. Így amikor már lesz keret az új konyhabútorra, minden elő lesz készítve hozzá, és nem kell újra szétverni a falakat.

  1. lépés az Alaprajz készítés 

Az igény felmérés után rögzíteni kell a jelenlegi helyzetet.

Mérj le pontosan minden helyiséget, falat, ablakot, ajtót, majd rajzolj fel egy alaprajzot.

Az alaprajzot készítheted papíron rajzolva egy léptékvonalzóval, és már vannak alaprajz készítő ingyenes programok is, mint a floorplanner vagy a sweethome3d. De ha például Bosch lézeres mérőt használsz a Measureon programot is alkalmazhatod az alaprajz készítéséhez.

Ezután megyünk tovább a design kialakításához.

  1. lépés az inspiráció gyűjtése

Nyilván ilyenkor elsősorban az ember a pinteresthez nyúl, ami jó megoldás. Itt célszerű külön táblákat nyitni az egyes szobáknak, és abba elmenteni, ami tetszik.

De a pinteresten kívül még sok helyen lehet nézelődni:

Mi nagyon szeretjük az újságok között a Lakber magazint, és a Lakáskultúrát. Nagy kedvencünk a netflixen a Studio Mcgee Dream Home Makeover c. műsora, valamint a Youtube-on a House and Home csatornája.

Ha meg vannak az inspirációs képek, akkor azokból érdemes kielemezni mi az, ami a legtöbb képen visszaköszön: stílus, színek, formák, megoldások. 

4.png

Egy jó kiindulás a felújításhoz, ha van egy fókuszpontunk. Egy burkolat, vagy egy szín, amit kiválasztunk és ahhoz igazítjuk a többi stílusjegyet. 

Mert bármilyen csempe vagy ajtó szép tud lenni egy térben, ha harmóniában van a többi dologgal. És fordítva. A legszebb burkolat is csúnyán fog mutatni, ha kilóg a többi elem közül.

A design tervezésében segíthet a netről ingyen letölthető felújítás és stílus tervező füzet.

  1. lépés a moodboard készítése  

Mert a legtöbb embernek nehéz maga előtt látni, hogy a sok dolog, minta meg szín, hogy fog kinézni együtt.

Ehhez a lakberendezők moodboardokat használnak. Ebből többfélét is ki lehet próbálni.

  1. Inspirációs tábla : Nevezzük így, azoknak a képeknek a gyűjteményét, amik inspirálnak, amik kifejezik azt a hangulatot, amit a lakásban meg szeretnénk valósítani.
  2. Hangulattábla: azaz a klasszikus értelemben vett moodboard, ahová felhelyezhetünk konkrét berendezett szoba képeket, mint kiinduló pont, és ehhez válogathatjuk össze benne a különböző tárgyakat egymás mellé.
  3. Minta tábla : Ez a harmadik típusú tábla valójában már nem digitális, hanem egy fizikai tábla. Elsősorban a burkolatok, munkapultok, fogantyúk, textilek összhangját lehet vele koordinálni. Ezt sokan nem tudják, de a legtöbb helyen lehet minimális pénzért elhozni mintát például burkolatból. Még akár a praktikerben is. Érdemes, mert így még felrakás előtt kiderül, hogy otthoni fényben vagy pár nap alvás után már nem is tetszik.

 8.PNG

Az 5. lépés a bútorozási rajz 

Ha meg van a design tervünk, az alaprajzból készítünk bútorozási rajzot, mert azon megállapítható a bútorok és kiegészítők legjobb mérete .

Ezekhez lehet venni műszaki sablon vonalzókat, amivel be lehet rajzolni méretarányos téglalapot például ami jelképezi az étkezőasztalt a konyhában.

Ha számítógépen dolgozol,  lehet az ingyenes alaprajz készítőkkel megcsinálni a bútorozást. Ezekben válogathatsz a bútor kollekcióik között és azokból összerakhatod a bútorozási rajzot. Így megtalálhatod a legjobb elrendezést, és mindig tudni fogod mekkora méretű bútorokra van szükség.

Ezen felül a pontos, méretezett és berendezett alaprajzon kiszámolhatod a használandó anyagok mennyiségét. Így akár a padló vagy falburkolat mennyiségét.

A 6. lépés, hogy meghatározd hova szeretnél lámpát és hol legyenek konnektorok.

Mert nyilván nem szeretnénk a frissen felújított lakást telehúzni hosszabbítókkal, mert csak épp ott nincs konnektor, ahol az éjjeli lámpát szeretnénk bedugni.

A felújítások alatt a villanyszerelés tudja mind költségben mind plusz munkában a legtöbb többletet produkálni, ha nincs előre átgondolva.

Hiszen a díjakat a kiállások száma befolyásolja. És a villanyszerelő az alapszerelést a bontás után szinte rögtön megkezdi. Tehát a konnektorok helyét már ekkor tudnod kell, nem beszélve a számukról.

Ezt csak akkor tudod, ha előtte megtervezted a lakás berendezését és a világítást. 

Ha a villanyszerelőnek azt mondjuk lesz kb 30 konnektor, majd mondjuk jóval később kiderül, hogy még kellene kettő az ágy mellé, a tv-hez is kellene még 4 , és igy tovább és igy tovább, akkor a díj nőni fog, és minél később szólunk erről, annál több olyan munkafolyamat lesz, ami már elkészült addigra és a változtatás miatt újra kell azt is csinálni. Ez mind kidobott pénz és idő.

img_8291.jpg

  1. lépés a bevásárlólista

Ennél a pontnál előbb nincs értelme vásárolni, de még nézelődni sem nagyon a boltokban, mert csak össze vissza fogunk vásárolni.

De, ha végig megyünk ezen a tervezési folyamaton már tudni fogjuk, hogy milyen méretű , milyen stílusú termékeket keresünk, és mekkora mennyiségre lesz szükségünk (például konnektorból vagy padló csempéből.)

Egy tipp a nézelődéshez, hogy érdemes mintákat hazavinni a választott termékekből. Például sok helyen meg lehet vásárolni egy darab csempét, el lehet hozni színkártyát, vagy a konyhai munkapult anyag mintáját.

Ezeket érdemes összegyűjteni, és a felújításra váró lakásban, az ottani fényekben, egymás mellett megnézni. Mert sokszor a bolton kívül egész másnak látjuk a színeket, vagy lehet, ami tegnap nagyon tetszett a boltban, ma már nem is fog.

Ha kiválasztottuk a termékeket írjuk össze a bevásárlólistát. Melyik boltban láttuk, mennyibe került, mi volt a neve.

Az ember azt gondolja, hogy emlékezni fog rá, de a 4. bolt és a 20. csempe megnézése után, gőze sem lesz róla, melyik volt pontosan , amelyik tetszett.

A neten található ingyen letölthető felújítás tervező füzet, ahol van hely ezeknek az információknak, így egybe felírhatod őket, és nem mindenféle cetliről meg telefonos fotóról kell visszabogarászni.

  1. lépésben állítsuk össze a szükséges munkák listáját.

Ha végig mentünk a lépéseken tudni fogjuk milyen munkákat szeretnénk elvégeztetni, ahhoz, hogy a felújítás tervünk megvalósuljon. Falat bontani, villanyt szerelni, burkoltatni , stb.

Ezek birtokában már tudunk ajánlatot kérni a kivitelezőktől.

A kivitelezőnek szüksége lesz az ajánlat adáshoz azokra az információkra, amiket a tervezés során összegyűjtünk, mint, hogy :

  • milyen módosításokat szeretnénk a helyiségek elhelyezkedése szempontjából
  • mit bontunk el, hol építünk fel valamit
  • hány elektromos kiállást tervezünk
  • hol lesz hideg és melegburkolat
  • milyen méretű burkolatot szeretnénk használni és milyen burkolás mintát tervezünk
  • festés lesz vagy tapéta vagy más falburkolat

 Abban az esetben, ha már akkor kérünk ajánlatot, amikor még nem tudunk ilyen részleteket, akkor az árajánlatunk messze nem lesz pontos, és a kivitelezés menete közben fognak plusz díjak adódni az eredeti költségvetéshez.

Annak ellenére, hogy fontos, hogy egy felújítás során mindenképp legyen egy kisebb tartalékunk, amit, ha szükséges fel tudunk még használni a költségekre, erre nem azért van szükség, hogy menetközben találjunk ki új dolgokat, amire költhetjük, hanem azért, ha valami olyan váratlan esemény történik menetközben, ami a bontás előtt nem volt előre látható. Mondjuk, hogy nincs beton a padló alatt, csak föld.

Ha megterveztük a felújítást, összeraktuk a bevásárló listánk, megkértük az ajánlatokat a kivitelezőktől, össze tudjuk vetni a végösszegeket egyrészt egymással, mert minden kivitelező ugyanarra a munkára fog ajánlatot adni, és egyúttal a saját pénztárcánkkal is.

Ha ekkor azt látjuk, hogy ez mind nem fér bele, akkor még mindig tudunk változtatni, és például elengedni egy - egy munkálatot, mondjuk a tapétázást, vagy keresni egy a választotthoz hasonló stílusú, de olcsóbb burkolatot.

Mert a felújítás alatt mindig vannak váratlan események, nehézségek, így nem kell, hogy még magunk is kreáljunk párat a szervezetlenségünkkel.

Miért térnek el egymástól a felújításra kapott árajánlatok?

Hiába kér több ajánlatot a felújításra, ha erre a 4 dologra nem figyel közben

A minap olvastunk egy bejegyzést egy építőiparral foglalkozó facebook csoportban, ahol valaki érdeklődött, hogy kinek mennyiért burkoltak egy fürdőt és wc-t. Azért kérdezte, mert szeretné összehasonlítani, hogy az Ő ajánlata megfelelő-e. Érkeztek is a válaszok, elég eltérő összegekkel. Annak ellenére, hogy nem derült ki: kinek hány nm a fürdőszobája, az árak tartalmaztak -e  előkészítést, vízszigetelést, fugázást, szilikonozást, mekkora méretű csempével kellett dolgozni, és satöbbi és satöbbi.

Mert árajánlat és árajánlat között óriási különbségek lehetnek, általában az alábbi 4 okból.

 

A konkrétumok hiánya

 

Egy magára valamit adó szakember egy helyszíni felmérés során megpróbálja a lehető legtöbb részletet megtudni az elvégzendő munkával kapcsolatban. Hiszen a részletek befolyásolják, hogy milyen nehézségű a munka, mennyi tennivaló van, meddig fog tartani. Ergo, mennyibe fog kerülni.

Ha mondjuk a burkolásnál maradunk, egy pontos árajánlathoz tudni kell legalább , mekkora alapterületről beszélünk, milyen magasságig burkolunk, milyen méretű csempét használunk, milyen burkolás mintát képzelt el a tulajdonos. Mert nem mindegy, hogy egy 5x5 cm méretű kézműves csempét kell burkolni mennyezetig, vagy egy 10x20 cm-es metro csempét halszálkában, vagy esetleg 60x120-as lapokkal kell dolgozni.

 

nevtelen_terv-3.png

 

Sok esetben viszont ilyen messzemenő részletekig a tulajoknak nincs elképzelése a munkáról. Általában, csak azután mennek el csempét válogatni, mikor már megállapodtak a kivitelezővel és közeleg a munkaidő. 

Viszont előfordulhat, hogy két kivitelező felmérése közben meglátnak egy fürdőszobát a pinteresten, hatalmas lapokkal, benne gyönyörű dekorcsempével, a lapok között futó élvédővel. A második kivitelezőnek ezt már meg is mutatják. Neki ebből már részletesebb képe alakul ki a feladatról, és más szempontok alapján fog árazni, mint az első, akinek azt mondtuk, hogy „oh, semmi extrát nem szeretnénk, csak olyan átlagosan”.

Ezért fontos, hogy mire kihívjuk a kivitelezőt, hogy árajánlatot adjon, már legyen valami elképzelésünk a felújítással kapcsolatosan. Nem kell persze tudni a csempe pontos típusát, de azért azt, hogy milyen irány felé haladunk, igen.

De, hogy ne csak a burkolással példálózzunk. Egy villanyhálózat felújítás esetén ugyanilyen eltérést okozhat, ha nem tudjuk hány kiállással számolunk. Tehát érdemes előkészülni, hogy melyik helyiségbe nagyjából hány lámpát és konnektort szeretnénk.

A neten található ingyen letölthető felújítás tervező füzetek segítenek, hogy hol kell elindulni ebben.

 

faber_master.png

 

Eltérő minőség

 

Óriási különbséget jelenthet az árajánlatok között a minőségbeli különbség, mind anyag , mind munka szempontjából.

Nagy eltérést mutathat az ajánlat, azokban az esetekben, ahol a vállalkozó biztosítja az anyagot is. Mert lehet kapni csemperagasztót 10.000,- ért, de van 4.000,-Ft-ért is. És vállalkozója válogatja, hogy melyiket használja. Ilyen esetben mindenképpen érdemes tisztázni, hogy milyen anyagot fog használni, és beleírni a szerződésbe, hogy milyen minőségűnek kell lennie. 

Egy jártas szakembernek általában meg vannak a szokásos anyag márkái, amiket a munkája során mindig használ. Ismeri azok keverési, kötési és egyéb tulajdonságait, azokkal magabiztosan dolgozik. Tehát többségében ragaszkodik is hozzá.

Sok esetben történik viszont úgy a megállapodás, hogy az anyagot a megrendelő biztosítja. De ilyenkor is sok szakember előre megmondja, hogy melyik anyagot hajlandó használni, és amennyiben nem azt biztosítjuk, az a minőség rovására, de kikötésektől függően akár még a garancia alóli kibújásra is vezethet.

De nemcsak az anyagok, hanem a műszaki tartalom terén is nagy eltérések lehetnek, amik miatt a munkadíj oldalon is nagy a különbség. 

Egy festés esetében nem mindegy, hogy az adott ár, egy vagy két réteg festést tartalmaz -e. Arról már nem is beszélve, hogy olyanokat tartalmaz-e, mint mélyalapozás. Sose érjük be egy olyan árajánlattal, ahol a tétel leírása annyi csak, hogy „festés”.

Mindig kérjünk olyan árajánlatot, amiben pontosan látszanak a tételen belüli munkafázisok. Vagyis ne kérjünk ilyet, hanem azzal az ajánlattal foglalkozzunk , ami már kérés nélkül is így készül el.  

 

pexels-tima-miroshnichenko-6474506.jpg

Rejtett költségek 

 

A részletes árajánlat azért is fontos, mert az építőiparral kapcsolatos egyik legnagyobb panasz, hogy sokszor hangzik el az a mondat, hogy „hát ez kérem nem volt benne az árban”.

Persze minden felújítás alatt lehetnek extra tételek, hisz ugye a bontáskor sok meglepetés érheti a feleket, amikre az ajánlatadás előtt nem számítottak.

De sok esetben ez csak egy trükk, hogy a szakember alacsonyan tartsa az eredeti árat, hogy őt válasszák. Nem számol bizonyos, előre látható és szükséges munkafolyamatokkal, majd azokat menetközben apránként teszi hozzá az árhoz.

Sok esetben persze a vállalkozók már előre az ajánlatban feltüntetik, hogy az adott tétel, mit nem tartalmaz. Lehet ez egy parkolási díj, egy szemét elhordás, de akár egy takarás és bútormozgatás is mondjuk festés esetében.

Ilyenkor ezeket vagy megoldja a tulaj maga, vagy külön díj ellenében végzi el a vállalkozó.

Ha nem elég alaposan nézi át a Megrendelő az ajánlatot, és csak a két ajánlat végösszegét nézi meg, meglepődhet a végén, hogy az olcsóbb ajánlat azért volt olcsóbb, mert néhány dolog esetleg csak felár ellenében készül el.

 

e19531dc701ebc2cab9739b5b9734f64.jpg

Bizonytalan háttér 

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy az árat nagyban befolyásolja a kivitelező háttere.

Hiszen nyilván a munkadíjból ki kell termelni a működési költségeket is. Egy több munkavállalót, irodát, adminisztrációs hátteret fenntartó vállalkozásnak, nyilván magasabb a költsége, mint egy egyedül dolgozó, egyéni vállalkozónak. Vagy netán egy brigádnak, akinek se bejelentése, se biztosítása, se számlatömbje nincsen.

Ezek a tényezők megjelenhetnek az árban is. Ilyenkor hívogató lehet az olcsóbb ár. Ugyanakkor arra is kell gondolnunk, hogy hiba esetén – mert mindenki , aki dolgozik hibázik – ki az, akit nagyobb valószínűséggel meg fogunk találni a munka után is, és vissza fog jönni javítani, vagy vállalja a felelősséget.  

Tény és való, hogy az építőiparban, de az életben általánosságban sem lehet általánosítani.

Mert egy magas ár nem jelent automatikus szaktudást, és egy alacsony ár sem jelent feltétlenül rossz munkát.

Egy kivitelező választásánál sok szempontot együttesen kell figyelembe venni. Az árat, a referenciákat, a személyiséget. Azt érdemes választani, akinél ez a három szempont együttesen megfelel a saját elvárásainknak.

Ingyenes alaprajz készítő és lakberendező programok

Mert egy felújítás alatt nem a bontás az első, hanem a tervezés

Minden lakásfelújítás esetén alapvető lépésnek kellene lennie a felújítás tervezésének. Minden munkának ez az első lépése. Mert enélkül, ha menetközben döntjük el mit szeretnénk és tervezés nélkül , random vásárolunk, rengeteg felesleges pénzt fogunk elkölteni, és sokat fogunk idegeskedni. Persze nem mindenkinek van lehetősége lakberendezőt igénybe venni, de ma már számtalan ingyenes alaprajz készítő és lakberendező programot találunk a neten, amit laikusként is tudunk használni.

Ebben a cikkben összeszedtük a leghasznosabb alaprajz készítő és lakberendezési programokat, amik ingyenesek és szaktudás nélkül kezelhetőek.

1. Moodboard készítés

A felújítások tervezése alatt az első lépésben készítsünk moodboardot, másnéven hangulati táblát. Ebben összegyűjthetjük a nekünk tetsző inspirációs képeket, mellé tehetjük a webshopokban látott termékek fotóját, és kialakíthatunk így egy hangulatot, amit szeretnénk megteremteni az otthonunkban a felújítás alatt.

kitchen-2.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

 

Ehhez egy nagyon jó program a Canva. Ennek van fizetős opciója, de a legtöbb funkció ingyenes regisztráció után elérhető. A Canvában előre gyártott sablonokat is találunk, amiket a saját képeinkkel és szövegeinkkel feltöltve, a saját ízlésünkre formázhatunk.

A Canvának van egy színkerék opciója is, amiben megnézhetjük, hogy melyik színek illenek össze egymással.

2. Alaprajz készítés

Miután van egy elképzelésünk és egy inspirációnk a felújításhoz, ideje felmérni az ingatlanunkat és felvenni a pontos méreteket, és az alapján elkészíteni az alaprajzunk. 

nevtelen_terv-3.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

 

Ezt készíthetjük kézzel is, de az interneten számos alaprajz készítő programot találunk, amiket regisztráció után ingyenesen használhatunk. Ezekben nagyon egyszerűen, néhány kattintással el tudjuk készíteni a felmért lakásunk alaprajzát.

Ezekben a programokban van egy bútor könyvtár is. Ebből méretarányos, többféle színű és formájú kanapét, konyhát, fürdőszobai mosdót, de akár kiegészítőket is választhatunk és beilleszthetjük az alaprajzunkba. Így meg tudjuk nézni mondjuk, hogy melyik szín lenne a legjobb, vagy hol férne el legjobban a kanapé. Ezt nevezzük berendezési rajznak.

2_3.png

kép forrása: www.fabermaster.hu

Az alaprajz készítő programokban két féle nézet közül is lehet választani. Az egyik a 2d nézet, ahol felülnézetből fekete fehérben látjuk az alaprajzunk. De átválthatunk 3d nézetre, ahol kicsit megelevenedik a szobánk egy látványterv formájában és szinte benne sétálhatunk.

Ilyen programok a Sweet Home 3d vagy a floorplanner.

 

3. Alaprajz ötletek

Ha szeretnénk átalakítani a meglévő alaprajzunk, de nincs ötletünk, hogyan lehet alakítani, akkor inspirálódhatunk a számunkra ideális elrendezést illetően az országos nyilvántartásokból.

A Lechner Tudásközpont Nemzeti Mintaterv katalógusa, számos új építésű ház és kádár kocka alaprajz mintát tartalmaz, amik ingyen letölthetőek, és nagyszerűe kiindulási alapot jelentenek egy komolyabb tervezéshez.

De találunk ugyanilyen nyilvántartást panel lakások esetében is az Országos Tanúsítóközpont oldalán, ahol az alaprajzok között akár méret, akár szobaszám szerint válogathatunk.

4. Színválasztás

Sok esetben nagy gondot jelent a legtöbb lakásfelújítónak, hogy ténylegesen elképzelje a terveit, hogyan fognak kinézni a valóságban. Ebben segítenek a moodboardok, és a 3d látványtervek, de van, hogy ennél konkrétabban szeretnénk látni, például, hogy hogy fog kinézni az adott falszín a lakásban. Az alaprajz készítő programok mellett ehhez hasznosak a festék színek választását segítő applikációk.

A duluxnak van egy applikációja, Dulux Visualizer , ami telefonra letölthető. Ebben válogathatunk a különböző színek között, és egyenesen a falra irányítva a telefon kameráját, megnézhetjük, hogy mutat a festék színe a falon.

5. Bútor válogatás

Minden lakásfelújítás alatt nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk, előre gondoljunk át mindent. Ebben segítenek az alaprajz készítő lépések, a moodboardok, a különböző vizualizációs programok. Ugyanezt a megfontoltságot kell követnünk a bútorok választása közben.

Ebben két csoport létezik. Az egyik, aki az elsőt megveszi, amit meglát, mert nincs ereje boltról boltra nézelődni. A másik pedig, aki viszont nem mer dönteni a 100. bolt után sem, mert lehet a 101.-ben talál egy jobbat.

A biano.hu egy olyan oldal, ami több bútorbolt készletét egyesíti. Ennek biano studio nevű funkciójában, az általunk kiválasztott bútorokat és kiegészítőket összegyűjthetjük. Így megnézhetjük őket egymás mellett, valamint egy költségvetést is kapunk hozzá, mennyibe kerülnek a kiválasztott bútorok összesen.

Az így a virtuális térben összegyűjtött bútorokat és azok méretét vissza tudjuk ellenőrizni az alaprajz készítő programmal elkészített alaprajzunkon, hogy biztosan elfér-e a kitalált helyen.

gnijobi45dk5nbnbd0z2.jpg

kép forrása: biano.hu

6. Információk rendszerezése

A felújítás alatt rengeteg információnk lesz, amire emlékeznünk kell, nemcsak körülbelül, hanem pontosan, így valahol össze kell gyűjtenünk ezeket, ahol könnyen hozzáférünk.

Az előzőekben felsorolt alaprajz készítő és lakberendezési programok során kapott információkat, mint a méretek, a kiválasztott színek, termékek, lelőhelyek adatait valahol egy helyen rendszereznünk kell, hogy amikor a boltban vagyunk, vagy a kivitelezővel egyeztetünk rögtön hozzáférhető legyen.

Ha online szeretünk dolgozni, akkor jó megoldás lehet a Milanote weboldal, ahova egy helyre beilleszthetjük az inspirációnkat, a neten látott termékeket, méreteket, színkódokat.

 faber_master.png

De, ha inkább jobban szeretünk papíron jegyzetelni, akkor a neten találhatóak ingyen letölthető felújítás tervező füzetek is, amiket kinyomtathatunk, és mindig magunknál tartva beleírhatjuk a fontos infókat.

Ha ezeken a lépéseken keresztül megyünk és először tervezünk, aztán hívunk kivitelezőt és kezdjük el a bontást, sokkal reálisabb költségvetésünk lesz, kevesebb pótmunka, időelhúzódás és felesleges vásárlás fogja borzolni az idegeinket menetközben. 

Konyhabútor felújítás – legyen gyönyörű konyhája százezreket megspórolva

A felújítások során a legnagyobb összegeket a konyha felújítására lehet elkölteni. Egy konyhabútor – még, ha nem is egyedileg gyártott – borsos összegeket kóstál. De, ha egy teljes renoválás nem fér bele a keretbe, inkább koncentráljunk a gépészeti és elektromos hálózat felújításra, és spóroljunk egy kicsit a konyhabútor felújítás által. 

 

Ez a lakás kiadás céljából készült. Így két elvárás volt vele kapcsolatban. Az egyik, hogy minden biztonságos legyen, hogy a későbbi bérlők ne panaszkodjanak naponta, hogy valami elromlott. És a másik, hogy úgy varázsoljunk egy sikkes lakást belőle, hogy közben ne kelljen bankot rabolni. 

Ezért ennél a felújításnál az volt a lényeg, hogy minél több pénzt tudjunk az elektromosság és a víz felújítására, valamint jó minőségű burkolatra költeni. 

Egy lakásfelújítás során a tervezés mindig nagyon fontos, mert ha előre tervezünk, kisebb eséllyel fognak olyan váratlan események megtörténni, amik miatt elszáll a költségvetésünk. A tervezés során számba kell venni az elképzeléseket, és az igényeket, és ezeket a költségvetéshez igazítani. Az internetről letölthető felújítás tervező füzetek, segítenek végig menni a tervezés folyamatán. 

SZÉTSZERELÉS

A lakásban a klasszikus 90-es évekbeli konyhabútor volt elhelyezve, eredetileg fehér színben, bemarásokkal, de az idők alatt itt-ott megkopott fiókok egy részét más típusúra cserélték. 

Mivel a lakásban a padló burkolatot is cseréltük, valamint a víz és villany hálózat felújításra került, ezért a konyhabútort teljesen elbontottuk és elemeire szedtük. Minden csavart, tartóelemet, polcot, stb szétszereltünk, és feliratozva szétválogattunk. 

ELŐKÉSZÍTÉS 

A konyhabútor felújítás gyakorlatilag legfontosabb része a konyhaszekrény előkészítése. Festhetjük akármilyen szépen, ha nincs alaposan előkészítve, nem lesz tartós a végeredmény. 

A szekrényeket alaposan letakarítottuk, hogy zsír és pormentesek legyenek. 

Ezután lecsiszoltuk azokat a részeket, ahol valamilyen sérülés vagy dísz miatti ragasztó volt. Mivel a konyhabútor felújítás részeként új fogantyút is kapott a bútor, ezért minden fogantyú helyét, valamint a sérüléseknél is fakittel tömítettük a lyukakat, hibákat. 

FESTÉK

A konyhabútor felújítás legfontosabb része a festés. 

Mi ehhez ebben az esetben az Autentico Selyemfényű Krétafestékét választottuk. A Winter Night nevű színt használtuk, ami egy sötét zöldes árnyalat. Ennek a festéknek van egy saját alapozója is, ami egy tapadóhídként szolgál a festék és a bútor között, így mindenképpen alkalmazni kell. 

A Krétafestékek között opciósak voltak még az Annie Sloan termékek is, de ott nem találtuk meg a megálmodott árnyalatot. 

Az Autentico és az Annie Sloan festékek kicsit drágább kategóriába tartoznak, viszont nagyon sok színárnyalat közül lehet választani, és elég egyedi, egységes felületet képeznek. Nagyon jól fednek, bármilyen anyagon, így nem is szükséges a teljes felületet lecsiszolni. 

Ha szeretne még spórolni a festésen, vagy inkább kedveli a fényesebb felületet, akkor ajánljuk inkább a zománcfestékeket, vagy a Dulux Konyhabútor festékét. Ezek esetben alapozót sem szükséges használni, viszont itt is nagyon fontos, hogy alaposan le legyen tisztítva a felület. Mivel ezek vékonyabb rétegeket képeznek a felületen, ezért ezeknél a festékeknél sokkal fontosabb az alapos csiszolás, mert a felület minden hibája át fog ütközni a felületen. 

A FESTÉS FOLYAMATA 

Az előkészítés után a választott festék alapozóját ecsettel egy rétegben felvittük. A festéket viszont géppel fújtuk. Mivel a krétafesték vizes bázisú, ezért vízzel higítva fújtuk. De ecsettel és hengerrel is festhető. Géppel egységesebb felületet kapunk, kevesebb csíkozás látható. 

A festés során nem szabad megijedni a színtől. Főleg , ha sötét színt választunk. Első réteg után elég csíkos és halvány a szín. Két, akár három réteg is szükséges, míg a végleges színt és textúrát eléri a festés.

Nagyon fontos, hogy az alapozás és a rétegek festése után is hagyjuk megszáradni a festéket, és csak a száradt felületre fessünk újra. 

A konyhabútor festés során elsősorban a szekrényajtókat festettük. A szekrényekből csak a felülre kerülő szekrények alját, és azokat az oldalakat festettük, amik kilátszanak. 

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szekrények korpusz részét is szükséges festeni, mert a legtöbb konyhabútor esetén az ajtó mögül, csukott állapotban kilátszik a szekrény széle és , ha az nincs egyforma színre festve, akkor látszani fog a belső szín. 

A KIEGÉSZÍTŐK

A konyhaszekrényhez gipszkartonból építettünk egy eldobozolást, amire azért volt szükség, mert a felső szekrény és a fal között egy keskeny rés volt, valamint több szekrényről is hiányoztak a felső díszítő elemek. A felső szekrényeket ehhez az eldobozoláshoz zártuk hozzá. Ha nem óriási a belmagasságunk a konyhaszekrény sokkal elegánsabban hat, és növeli a tér magasság érzetét, ha a szekrény a mennyezetre záródik. 

A konyhabútor felújítás során a konyha új munkapultot és hátfalat is kapott. Valamint új fogantyúkat. Ezeket mind az ikeaból szereztük be. 

A munkapultot egész táblában lehetett kapni, aminek a mérete épp megfelelt a konyhához.

A hátfalhoz kapott sínek eredetileg szürkék voltak, és nagyon nem voltunk vele megelégedve, ezért azt spray festékkel átfestettük fehérre, hogy a hátfal egységesebb hatást keltsen. 

A munkapultból kivágott mosogató medence és tűzhely darabjából polcot készítettünk. 

A polchoz a pinteresten láttunk egy angolul ún. gallery rail-nek nevezett záró elemet. De ezt itthon nem találtuk és külföldről nagyon drága lett volna behozni, ezért diy megoldással, az ikea egyik fogantyúját használtuk fel. 

konyhapolc.jpg
konyhapult.jpg
konyhaszekreny.jpg

Nézze meg a teljes lakás felújításról készült videót itt  → TIKTOK

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

FELÚJÍTÁS TERVEZŐ FÜZETEK →

5 egyszerű, de mutatós ötlet a fürdőszoba felújításához

Egy lakás felújítás során a legtöbb időt a felújítók a fürdőszoba megtervezésével töltik. Mert a felújítás után egy jó tíz évig biztos nem akarunk majd újra hozzányúlni. Ezért egy fürdőszobának megnyugtatónak, időtállónak és praktikusnak kell lennie egyszerre. 

Fürdőszoba felújítás terv

ÉPÍTETT ZUHANY

Ha fürdőszoba, akkor a világ általában két részre szakad. Az egyik tábor, aki el sem tudja képzelni az életét fürdőkád nélkül. A másik pedig, amelyik igen. Az utóbbi tábor 2023-ban már biztosan épített zuhany kivitelezését kéri a fürdőszobájába, és nem használ zuhanytálcát. 

Az épített zuhanynak több megvalósítási formája is lehet. Akár ötszögletű formában is elkészíthető, de bármilyen téglalap vagy hagyományos méretben is. A méretét az határozza meg, hogy milyen zuhanyajtó vagy pengefal kerül a zuhany köré. 

Ha kímélni szeretnénk a pénztárcánkat, érdemes előre gyártott méretű zuhanyfalat vagy kabint használni, így az egyedi méretre gyártás költsége nem terheli pluszban a költségvetést. 

Épített zuhany

Az ügyfeleink által megvalósított fürdőszoba ötletek között visszatérő elem, hogy az épített zuhany falán folytatódik akár részben, akár egész mennyezetig a padlólap. Ez megtöri a fali csempe egyhangúságát és kiemeli a zuhany részt. 

Ha épített zuhany kivitelezésen gondolkodik, olvassa el erről szóló részletes cikkünket.

FALFÜLKE 

A fürdőszoba ötletek közül nagyon praktikus megoldás mind zuhany, mind fürdőkád fal mellé kialakított falfülke. Ez gyakorlatilag egy mélyedés a falban, mely kiburkolásra kerül, és egy extra helyet ad a pipere cikkek tárolására. 

fa3c9fde-56f0-4c59-a55f-6dfc61c422d3.JPG

A falfülke burkolása nagyon aprólékos feladat, a pozitív sarkoknál élvédő használandó, vagy ha ezt nem szeretnénk, akkor gérvágás szükséges. 

LED VILÁGÍTÁS 

Akár a falfülke, akár a fürdőszoba falon végig vezethető egy led szalagos fény, ami nagyon szép hangulatvilágítást adhat este, egy habos fürdő kíséretében. Mivel vizes helyiségről van szó, csepp és vízálló fényszalagokat válasszunk. Akár gipszkartonba, díszlécbe, bútorba, falba, csempeburkolatba is be lehet szerelni a flexibilis LED szalagot.

Fürdőszoba ötletek egyike a Led szalag a fürdőbe

Ebből a fényből is választhatunk hideg, meleg és természetes fehér között, de ha bevállalós, akár színes fényű szalagot is választhat, amely egy megfelelő vezérlő segítségével a szivárvány számtalan színárnyalatát megjelenítheti a rejtett világítás keretében. 

CSEMPE SZÍNEK 

A legtöbb fejtörést általában a csempe színe okozza. A fürdőszobában alapesetben célszerű kerülni a harsány és élénk színeket.  A leggyakoribb választások a fehér , a világos és föld színek, de nagyon elterjedtek a márvány hatású csempék is. 

img_1746_2.JPG

img_9927.JPG

A legtöbb általunk felújított fürdőszobában a fehér és fahatású csempe kombináció, valamint a fehér és márvány valamint szürke kombináció volt a leggyakoribb. 

DEKORCSEMPÉK 

A fürdőszoba ötletek közül nem maradhatnak ki a dekorcsempék sem. Ezeknek az ára elég magas tud lenni, így nagy mennyiségben sok költségvetésbe nem fér bele, ezért ötletesen kell vele bánni. 

img_1018.JPG
img_7631_2.JPG

A legjobb megoldások, ha például a falfülkében használunk egy dekorcsempét, amely így nagyon látványossá teszi a falfülkét. De akár használhatjuk a fürdőkád mögötti fal teljes hosszában.  Ehhez használhatunk akár díszcsempéket, mozaikot, vagy 3D mintázatú , struktúrált csempét is. 

TERVEZÉSI TIPP

Bármilyen hangulatú fürdőszobát is szeretne, fontos, hogy ne a felújítás alatt, hanem előre tervezze meg a fürdőszoba részleteit. Mert minden menetközben történő módosítás sok többletköltséggel és a felújítás idejének elhúzódásával jár. 

A tervezés során az alábbi lépéseket érdemes betartani: 

1. Először gyűjtse össze az inspirációkat, majd abból válogassa ki a visszatérő elemeket. 

2. Ezután mérje fel az igényeit, hogy milyen szokásai vannak most és a következő években, melyek befolyásolják a fürdő használatát. 

3. Ezután mérje le a fürdőszoba méreteit és rajzolja fel a helyiség alaprajzát, akár kézzel, de ingyenes alaprajz készítő programok is könnyen használhatók, mint a floorplanner.

4. Az üres alaprajzra méretarányos bútorsablonok segítségével próbálja meg megtalálni az igényeinek és az ötletek alapján választott stílusnak megfelelő elrendezést. 

5. Ezután kezdje el  nézegetni a szükséges termékeket. A burkolatokat mindig nézze meg élőben, de javasoljuk, ha mód van rá, vegyen meg egy darab csempét és nézze meg abban a helyiségben ahol használni fogja, az ottani fények és körülmények között. Mert egy fehér csempe, rossz megvilágítás mellett szürkésnek, vagy egy nagyon fehér fal mellett bézsesnek hathat.

A felújítás megtervezésében a segítségére lehet az internetről ingyen letölthető felújítás tervező füzet. 

 

5 dolog, amiért utálni fogja a párját a felújítás alatt

és 4 tipp, hogyan ne örüljön meg tőle, mire elkészül az otthonuk

Generálkivitelezőként általában fiatal házaspárok otthonainak felújításán dolgozunk. Az évek alatt végig  menedzselt jó pár felújítás során beleláttunk, mik a legnagyobb kihívások a párok között és mik azok a praktikák, amikkel ezeket át lehet hidalni.

 

pexels-tima-miroshnichenko-6474506.jpg

 

Egy felújítás, ha egyedül csinálja az ember, megterhelő. Minden apró döntést egyedül kell meghozni, és nincs kivel megosztani a terhet. De, ha a párjával közösen újít fel az ember, a legnagyobb kihívás az, hogy ne vesszenek össze már az első csempe boltban. Egy a párunkkal közös felújítás alatt, bár megoszlanak a terhek, de eltérhetnek az igények is. De, hogyan hangoljuk ezeket, úgy össze, hogy menetközben és a végén is, mindenki maradéktalanul boldog legyen?

Amiért utálni fogja a férjét a felújítás alatt

Mint, ahogy annak lennie kell, minden pár először a legnagyobb lelkesedéssel indul el, hogy körbe nézzen a lakberendezési boltok kínálata között. De amíg a hölgyek minden lehetőséget és minden boltot látni akarnak, addig a férjek általában az első bolt után bemondják az unalmast.

A legtöbb esetben a feleségek felelnek a designért, míg a férjek főleg a pénzügyek őrei lesznek a felújítás alatt, ami nem teszi könnyűvé például a burkolatok kiválasztását. Mert hiába mutogatjuk szeretett párunknak a tiszta fehér és a hamvas fehér csempét, ő bizony csak sima fehéret lát és az ára szerint akar majd dönteni.

Így a legtöbb design ötletet a férjek nem értik, és nem is tudják elképzelni. Sok esetben felesleges pénzköltésnek tartják. Persze, imádott feleségük boldogságáért beleegyeznek néhány ötlet megvalósításába, de nem túl nagy lelkesedéssel.

Azonban, ahogy halad előre a munka, és kezd körvonalazódni a látvány, egyre inkább kezdenek lelkesedni az ötletért, amit mikor elkészül, már oly büszkén mutogatnak a barátaiknak. Szinte azt sugallják, mintha minden a saját ötletük lett volna. 

Mert a férfiak igenis szívesen veszik ki a részüket a felújítás alatt, de a design helyett, inkább abban, hogy pénz spórolás érdekében, maguk vállalnak fel apróbb feladatokat. Mert, hát minek ahhoz szakember, hogy felszereljék a fürdőszoba polcot. Majd megoldják azt ők maguk. Előbb, vagy inkább a beköltözés után 1-2 évvel utóbb.

Amiért utálni fogja a feleségét

De mielőtt megkövezzük a férfiakat botrányos viselkedésükért, leszögezhetjük azt is, hogy a felújítás alatti nehézségeknek a nők is bőven okozói.

pexels-sam-lion-6001244.jpg
 

Ahogy először elhangzik a gondolat, hogy felújítjuk a lakást, a nők már készítik is az új táblát a pinteresten, hogy megtalálják az inspirációt álmaik otthonáról.

Meg is találják, általában minden nap egy újat. Mert a bőség zavarában, többször elbizonytalanodnak a saját választásaikban, és egyik ötlettől a másikig ugrálnak.

Ezt persze boldogan mesélik el minden nap párjaiknak, hisz milyen boldogság, hogy van kivel megbeszélni és közösen megálmodni az álom otthont. Egészen addig, míg hasonló a vélemény.

De, amikor nem egyeznek az elképzelések, vagy esetleg a férj egyenesen nem kivitelezhetőnek titulálja az ötletet, máris kezdetét veszi a hidegháború.

Mert a hölgyek a felújítás alatt a férjeikre néha nem egyenrangú megrendelőként, hanem a szakmunkás brigád egyik tagjaként tekintenek, aki azért van, hogy megvalósítsa az ötleteit.

 

Tippek a béke érdekében

Bár ezeket olvasva azt gondolnánk, tényleg nincs olyan házasság, ami túlélne egy építkezést. De természetesen nem ilyen rossz a helyzet. (Tudtunkkal egyetlen ügyfelünk se vált el a felújítás óta.)

De, hogy a béke megmaradjon a felújítás egyébként is stresszes ideje alatt, íme néhány tipp, amit érdemes kipróbálni.

 

  1. Közös pinterest

 

kitchen-2.png

 

A korábbi cikkeinkben már sokszor írtunk arról, hogy mennyire fontos a felújítás előre tervezése. Ennek egyik lépése az inspiráció keresése és a moodboardok készítése.

Amennyiben a párunkkal nem teljesen egyező az ízlésünk, úgy érdemes egy közös pinterest táblát készíteni, ahova mindenki elmentheti az általa kedvelt fotókat.

Ezeket időről időre érdemes közösen átnézni, és megkeresni rajta melyek a közös elemek – hasonló színek, elrendezések, anyagok – amik mindenki elmentett képein visszaköszönnek. Ezeket érdemes a design alapjaként használni, és ehhez hozzáépíteni a többi elemet.

 

  1. Mindenkinek jár egy ötlet

 

A második lépésként a megtervezett alap mellé, valósítsuk meg mindenkinek egy vágyott elemét.

A felújítás alatt mindig arra törekedjünk, hogy egyenlően osszuk el a terheket és a megvalósításokat is. Így mindenki tényleg sajátjának fogja érezni az elkészült otthont.

Ehhez jó módszer lehet, ha mindenki összeírja mi az a dolog, ami neki nagyon fontos és nem tud elengedni, és mi az, ami számára nem túl lényeges.

Az olyan döntésekben, mint a burkolatok vagy a falszínek igyekezzünk kompromisszumra jutni, hiszen ezek az elemek alapvetően meghatározzák a teret, és nagyon hangsúlyosak. De kisebb elemekben, ami számunkra a nem túl lényeges listára került fel, lehetünk engedékenyek a másik felé, és megvalósíthatjuk az Ő elképzelését egy az egyben.

Például egy fal dekorálását tapétával vagy más falburkolattal valósítsuk meg a párunk ízlése szerint. A másiknak meg például hagyjuk meg a bútorfogantyú kiválasztását.

 

img_2721.jpg
 

 

  1. Aludjunk rá egyet

 

Általános jelenség a termékek vásárlása során, hogy a párok elmennek egy csempe boltba, valaki meglát egy padlólapot, beleszeret a bolt kicsit homályos világítása alatt, és egyszerűen tudja, az, kell neki. A másik fél a béke és a szeretet jegyében  - még, ha nem is az igazi egyetértés érzésével, de – beleegyezik. Megveszik, hazaviszik, és örülnek. 

Aztán a neten látnak egy másikat , ami talán jobb. Ez meg otthon kibontva, már nem is olyan jó. És hát, nem is pont olyan a színe, mint a boltban. És igazából nem is feltétlen tetszik. De semmiképp se illik a többi dologhoz , amit már megvettek.

 Ez egy amúgyis nehéz szituáció. Ha ehhez még hozzájön a beleegyező fél, „ na tudtam, hogy nem kellene megvenni” szemrehányása, nagyon rossz lesz a hangulat.

Az ilyen nagy horderejű döntéseknél, sosem szabad elsőre dönteni. Sokan nem tudják, de a legtöbb csempeboltból például lehet elhozni mintákat. Érdemes ezt tenni, és a csempét vagy a színmintát ott megnézni, ahol használni fogjuk. 

Mert különböző fényekben és más dolgok mellett a színek eltérőnek mutatkozhatnak. Például egy fehér csempe a fehér festés mellett szürkének hathat.

  1. Közös feladatlista

Az együttműködés nem csak a design szempontjából fontos, de a feladatok megoszlása során is. Egy felújítás alatt rengeteg elvégzendő feladata van a megrendelőknek. Legyen az valamilyen engedély beszerzése, termékek megvásárlása, csomagok átvétele, kivitelezőkkel való egyeztetés, kifizetések bonyolítása.

Nézzük meg kinek mi az erőssége, és aszerint osszuk el amennyire csak a lehetőségünk engedi, egyenlően a feladatokat.

Érdemes rendszeresíteni egy füzetet, amibe mindenki beleírhatja a fontos infókat, így nem történik meg, hogy elfelejtünk valamit megbeszélni a másikkal, vagy valaki nem tud egy fontos információt a feladata elvégzéséhez.

 

1.PNG

 

A neten található ingyenesen letölthető felújítás tervező füzetek például nagyon jók arra, hogy egybe lássuk a felújításunk lépéseit. Felírhatjuk a méreteket, a design ötleteinket, a szükséges munkákat, a termékeket, amiket a boltban láttunk. Így helyen tervezhetjük a felújításunk.  

Bár egy felújítás sosem sétagalopp, de ha előre tervezünk, folyamatosan kommunikálunk és nem felejtjük el, mennyire szeretjük a párunkat, amúgy, akkor nagyobb katasztrófa nélkül megvalósíthatjuk álmaink otthonát.

4 probléma, amitől elhúzódnak a felújítások

És 10 tipp, hogy felpörgesse a menetét

A felújítások kapcsán az egyik legtöbbet emlegetett probléma, hogy szinte véget nem érőnek tűnnek. Legtöbb esetben ezt arra fogják, hogy a kivitelezők linkek és nem megbízhatóak, sosem tartják be, amit ígérnek.

Biztos van olyan eset, ahol szimplán ez okozza a bajokat, de azért a kép nem ilyen egyszerű.

Nem mindig a kivitelező hibája, hogy nem tud határidőre teljesíteni.

pexels-cottonbro-4553183.jpg

Nézzünk 4 -megtörtént esemény alapján vett -esetet, ami miatt elhúzódhat a kivitelezés, és hozzá tippeket Ön hogyan kerülheti azt el, ha 2023-ban felújításra adja a fejét.

  1. Váratlan események

Egy felújításba a kivitelező szinte sosem akkor kapcsolódik be, amikor már a lakás szét van bontva, hanem akkor mikor a tulajok még benne laknak, vagy be van teljesen bútorozva.

Emiatt nehéz előre megjósolni, hogy bontás után mi derül ki az ingatlanról. Legtöbb esetben a tulajok sem tudnak egyértelmű választ adni az olyan kérdésekre, mint például mi van a parketta alatt. Pedig ez a műszaki tartalmat és a kivitelezési határidőt nagyban befolyásolja.

Egy lakás felújítás során a régi parketta került felújításra, szépen lett felszedve, majd utána kiderült, hogy alatta még földdel van töltve a padlózat, így betonozni kellett.

Legtöbb esetben a látszó felületek, burkolatok alatt várnak a meglepetések, amiket nem lehet előre tudni. és elsősorban a padlót, a falakat és a vakolást érintik.

A váratlan események jelentősen el tudják húzni a kivitelezés idejét. Ha generálkivitelezővel dolgozunk, akkor csökkentheti a többlet időt, hogy a kivitelező a saját embereit könnyebben és gyorsabban mozgatja és hívja vissza a munkaterületre. De ha minden szakmához külön szakembert használunk, akkor a plusz időbe még bele kell számolnunk azt is, hogy nem tudhatjuk, hogy a felmerült problémától számított mennyi időn belül tud az illetékes szakember újra jönni.

Célszerű ezért is a felújítás tervezése - az idő és pénzügyi keret kiszámítása - során tartalékolni és rászámolni az ilyen váratlan eseményekre.

Ugyanakkor érdemes előre egyeztetni a kivitelezővel, hogy mi lehet a bontás után fennálló legrosszabb verzió, és az mennyi plusz időt és pénzt jelent. A keretünket érdemes ezzel a legrosszabb verzióval tervezni. 

pexels-thirdman-5582597.jpg

  1. Menet közben döntjük el mit szeretnénk

A felújítási munkák elhúzódásának másik legnagyobb oka az, hogy a szakik úgy vállalják el a munkákat, hogy ténylegesen nem tudják mit is kell megvalósítaniuk.

Vegyünk egy esetet, ahol a kivitelezőt kihívják egy garzon lakás fürdőszoba felújításának felmérésére. A tulajdonosok a felmérés alatt annyit tudnak mondani, hogy fel szeretnék újítani a fürdőszobát és épített zuhanyt szeretnének. De ennél több tervük nincs még a felújítás kapcsán.

Abban az esetben, ha a kivitelező pontos árat és határidőt igyekszik adni a megrendelőnek, akkor milliónyi kérdést kell feltennie egy ilyen helyzetben. Ha ezt nem teszi, csak a fürdőszoba és a zuhany mérete alapján ad egy ajánlatot, szinte biztos, hogy se a költség, se az idő nem fog a végén az ajánlattal még köszönő viszonyban sem lenni.

Ahhoz, hogy pontos árajánlatot lehessen adni -a példánál maradva egy fürdőszoba felújításra - legalább az alábbi kérdésekre kell felkészülni az ajánlat előtti felméréshez:

  • mennyiben változik az alaprajzi elrendezés?
  • hol lesznek a víz és elektromos kiállások?
  • kád , tusoló vagy épített zuhany lesz-e?
  • milyen méretű burkolat kerül a falra és a padlóra?
  • milyen alakzatban tervezzük a burkolást?
  • hogyan lesznek a lámpák, kapcsolók, konnektorok?

Ezek azért fontosak, mert befolyásolják, hogy ténylegesen mekkora munkáról van szó és az mennyi ideig tart.

Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell tudni mondani a használni kívánt burkolat nevét, vagy a fürdőszoba lámpa típusát. De tudnunk kell milyen méretű lesz nagyjából a burkolat – átlagos 30x30-as, vagy egész kicsi 5x5-ös vagy nagy méretű 120-as – vagy hogy led tükröt tervezünk vagy két lámpát a tükör mellett mondjuk.

Mert hát fürdőszoba felújítás és fürdőszoba felújítás között óriási különbségek vannak:

leverni a csempét, újra burkolni egy fürdőt 30x30 as hálóba rakott csempével, majd beépíteni egy új kádat a régi helyére,

nem ugyanannyi idő, mint

leverni a csempét, áthelyezni a víz és elektromos kiállásokat, kialakítani egy épített zuhanyt, 7,5x20 as csempével halszálkában kiburkolni plafonig a zuhanyzót, és 120x120as csempét felhelyezni a többi falra.

Ha ezek a részletek a bontás után és menetközben derülnek ki, biztosan bekövetkezik a csúszás a kivitelező részéről, mert nem tudja a munkát annyi idő alatt befejezni, mint amennyit rászámolt. De már várja a másik megrendelő is, ahol meg kell kezdeni a munkát.

Ilyenkor a kivitelezők elkezdenek megrendelőről megrendelőre ugrálni, és gyakorlatilag sehol nem teljesítenek rendesen.

Ezért gondoljuk úgy, hogy a felújítás nem a bontással kezdődik, hanem ott, hogy alaposan megtervezésre kerül a felújítás minden részlete.

A tervezésben az első lépés mindig az inspiráció gyűjtése, aztán a méretek felvétele és alaprajzok megrajzolása, majd a méretek ismeretében elkezdhetjük járni a boltokat, hogy kinézzük mi az, ami tetszik és ami belefér a költségvetésünkbe.

Mindig érdemes a tervezés alatt mintákat beszerezni, főleg burkolatból és nézegetni azokat még pár napig, abban a helységben, ahol használni fogjuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy akkor derüljön ki, hogy mégsem tetszik, amikor már felrakta a burkoló.

A felújítás tervezéshez találunk ingyen letölthető tervező füzeteket a neten. Ezeket használhatjuk, hogy minden információt és ötletet egybe gyűjtsünk és szervezettek legyünk.

Ha megvannak a tervek, akkor érdemes kihívni a kivitelezőt és részletes árajánlatot kérni, amiből látszik melyik tétel mennyibe kerül. Így , ha minden tervünk nem fér bele a keretünkbe, akkor bizonyos tételeket a tervből elengedhetünk vagy változtathatunk, még a megállapodás és a munkakezdés előtt.   

Ha így megtervezzük a felújításunk és még a munka kezdés előtt átbeszéljük a kivitelezővel, akkor egy ilyen kivitelezés jóval kisebb eséllyel fog elcsúszni.

 haute-stock-photography-subscription-creative-studio-finals-8.jpg

  1. Készlethiány

A másik gyakori leállási probléma, hogy a szükséges anyag nem érkezik meg időben, vagy menetközben elfogy és utánrendelni kell.

A covid ideje alatt kezdődött meg, hogy lassult a fuvarozás és egyre hosszabb lett a várakozási idő a megrendelt termékekre.

Bár ma már a covid igazán nem befolyásolja az árufuvarozást, mégis nehézkes a helyzet.

Ennek az egyik oka lehet, hogy a koronavírus bezártsága alatt, sokan hozzászoktunk és átálltunk az online rendelésre, így a webshopok forgalma erősen megnövekedett, amit már hosszabb szállítási időkkel tudnak csak tartani.

A másik oka pedig a termékek hosszú kiszállítási idejének – vélhetően a magas infláció következményeként - az, hogy sem a boltok, sem a webshopok jelenleg nem tartanak fenn olyan nagy készletet, mint korábban. Azokból a darabokból, amik kevésbé fogynak, alig található raktáron, és általában várni kell míg külföldről beérkezik.

Egy lakás felújítás alatt a megrendelő egy elég speciális ötszögletű zuhanykabint rendelt a fürdőszobába egy budapesti raktárral és bemutatóteremmel rendelkező webshopból. A webshop azt jelezte, hogy raktáron van a termék, amiről kiderült, hogy a raktár külföldön van. Mivel kevesen keresik ezt a terméket, ezért nem tartanak belőle, hanem beérkezett vásárlás esetén megrendelik a külföldi beszállítótól. A kabin közel 4 hétig utazott, majd a karácsonyi leállás miatt a bolt bezárt, így további 2 hétig raboskodott.

Egy ilyen szituációban is sajnos az lehet a végkifejlet, hogy a szerelők, ha nem tudnak tovább haladni a munkával, elmennek és másik munkába kezdenek bele a kieső időben, és akkor nehezen fognak újra visszajönni.

Próbáljuk meg ezeket a helyzeteket kikerülni. Mindenképp egyeztessünk a kivitelezővel, hogy nagyjából mikorra van szüksége az adott termékre, és amennyiben webshopból rendelünk, úgy előtte hívjuk fel az ügyfélszolgálatot, és érdeklődjük meg pontosan a készletet és a várható érkezési időt.

Ha az első hely nem ad megfelelő határidőt a szállításra, nézzünk körbe, keressünk rá a termékre a google-ban, hogy más helyeken megtaláljuk-e, és kérdezzük meg ott is.

Előfordulhat, hogy nem mindenhol ugyanúgy hívják a terméket, de ilyenkor használjuk a google kép kereső funkcióját. A választott termék képét mentsük le, majd a https://images.google.com oldalon a kamera ikonra kattintva töltsük fel és indítsuk el a keresést.

Sok esetben egy kis kutakodás után még olcsóbban vagy épp akciósan is megtalálhatjuk a terméket más boltokban.

kepernyofoto_2023-02-01_9_56_05.png

Ugyanígy például bizonyos esetekben, érdemes rááldozni még egy kis pénzt, és ha burkolatot vásárolunk többet vegyünk - még a hulladákra számoltan felül is - nehogy abba a helyzetbe kerüljünk, hogy pár darab szükséges még, de már nem kapható ugyanaz a termék vagy újabb hosszú várakozási idővel érkezik meg az utánrendelés. Mert az alatt az idő alatt a burkolónknak nyoma fog veszni.

 

  1. Hibás a termék

A legtöbb bosszúságot az tudja okozni, amikor mindent előre megterveztünk, időben kiválasztottunk, meg is érkezett, már ott a szaki is, hogy használja, de nem vettük észre, hogy hibás.

Egy felújításon konyha szekrényt kellett festeni minőségi krétafestékkel. A Megrendelő a festéket időben kiválasztotta, meg is kapta még időben, majd el is kezdődött a festés. A doboz akkor lett először felnyitva, mikor a festő használni kezdte, és ekkor derült ki, hogy bár a csomagoláson a kért szín neve volt feltüntetve, de a dobozban nem az volt.  

Mivel minden felújítás alatt a munkák egymásra épülnek, ha az egyes feladatokat különböző szakemberek végzik, sajnos senki nem fog tudni időben végezni a feladatával.

A festés hiányában a konyhaszekrényt nem lehet felrakni, akkor a villanyszerelő nem tud jönni bekötni a sütőt, és a vizes nem fogja bekötni a csapot, és így tovább.

Abban az esetben, ha a felújítást generálkivitelező végzi, némileg jobb lehet a helyzet, mert át tudja szervezni a felújításon belül az embereit és a munkafolyamatokat, és a probléma megoldásáig tud más helyiségben haladni.

De a legjobb megoldás az, ha a felújítás alatt minden megérkező terméket kibontunk és ellenőrzünk időben. Mert a csempe eltörhet, a festék rossz színű lehet, a zuhanykabin túl kicsi lehet... A csere folyamata pedig sok esetben megint csak hosszú idő.

Egy felújítás alatt mindig vannak váratlan és előre nem látható események. De ezen kívül minden másra fel lehet készülni.

A legfontosabb az, hogy előre tervezzük meg, folyamatosan ellenőrizzük az eseményeket és mindig mindent egyeztessünk le a kivitelezőkkel.

Család támogatási rendszerek és felújítási szép remények

Mire számítson, aki ingatlant venne vagy felújítana 2023-ban?

Amíg az emberek többsége december végén a bejgli evésen kívül nem sok mindennel foglalkozik, addig a parlamentben beindul az év végi rendelet gyártás. Nem volt ez másképp idén sem, így az ünnepek között több ingatlant és család támogatást érintő rendelet született és az otthonfelújítási támogatás 2023 évi sorsa is eldőlt.   

Az év második felében nagy volt a találgatás, hogy vajon meghosszabbításra kerül -e a nagy népszerűségnek örvendő otthonfelújítási támogatás 2023 – ban, és a család támogatási rendszerek több év végével lejáró eleme. 

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2023 – BAN KIVEZETÉSRE KERÜL, 2 KIVÉTELLEL 

Az otthonfelújítási hitel és az otthonfelújítási támogatás  2023 évben már nem lesz elérhető. Mindkettő 2022.12.31. dátummal kivezetésre került. 

A Kormány két esetben biztosít csak engedményt, hogy az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig igényelhető legyen. 

Az egyik ilyen, az a nem várt helyzet, ha a gyermek elhunyt, vagy halva született a támogatás benyújtása előtt, azonban életben volt, vagy elérte a 12 hetes magzati kort a vállalkozói szerződés megkötésekor vagy az első számla keltezésekor. 

A másik olyan eset, amikor lehetőség van az otthonfelújítási támogatás 2023 márciusig  történő beadására, az, ha napelem felhelyezése is része a támogatott munkálatoknak.

A napelem tekintetében történő hosszabbításra vélhetően azért volt szükség, mert a megnövekedett igények, az inverter és alapanyag hiány miatt a néhány nap alatt elvégezhető kivitelezés akár 90-120 napra is meghosszabbodott az év második felétől. Ezért a Kormány a napelem telepítést tartalmazó pályázatok benyújtási idejét meghosszabbította. 

Itt viszont nagyon fontos, hogy a napelemet nem érintő minden más munkálatnak meg kell történnie és kifizetésre kell kerülnie 2022.12.31. napjáig. Továbbá az otthonfelújítási támogatás 2023 évben beadott kéreleméhez ilyen esetben csatolni kell a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Tehát a márciusi meghosszabbítás nem egy új lehetőség további munkálatok elvégzésére, csak azoknak nyújt további határidőt, akik mindent megtettek a december 31-ig történő beadásra, de tőlük független körülmények miatt erre mégsem volt lehetőségük. 

MEGMARADT VISZONT A TÁMOGATÁSOK TÖBBSÉGE 

Az otthonfelújítási támogatás 2023 évben már nem igényelhető, azonban a család támogatási rendszer alappillérei továbbra is rendelkezésre állnak a családosoknak. 

2023 – ban továbbra is igénybe vehető 

a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,

a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSOK,

az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,

az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,

a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,

a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),

a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.

MINIMÁLIS VÁLTOZTATÁSOK LÉPNEK ÉLETBE 

Egyelőre nagy változtatások nem történtek a támogatások tekintetében.

A Falusi csok tekintetében életbe lépett változás, hogy az nem vehető igénybe, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja vele visszavásárolni. 

A CSOK – kal kapcsolatos változásokról egyelőre rendelet még nem született. Egy interjúban azonban Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy az év második felében változások várhatóak a CSOK szabályaiban. Ennél több erről még nem derült ki, de az elhangzottak arra engedtek következtetni, hogy szigorúbb szabályok jönnek az év második felében, így érdemes lehet már most igénybe venni a támogatást. 

DE MENNYIT ÉR VALÓJÁBAN A KAPOTT PÉNZ? 

Jó hír a családosoknak, hogy további két évig futnak a Kormány család támogatásai. Azonban a mai infláció mellett ezek az összegek egyre kevesebb értéket képviselnek, és egyre kisebb ingatlan vásárolható vagy kevesebb felújítási munkálat valósítható meg ebből a pénzből. 

Az infláció mellett pedig még ott van az évi legalább 2 általános áremelkedés is. Így várhatóan január második felében a  szokásos év eleji anyagár emelkedéseket is bejelentik a tüzépek , anyagkereskedők és szolgáltató cégek. 

Aki szeretne 2023-ban valamilyen felújítási munkálatot megvalósítani, annak időben kell lépnie. Minket is sokan keresnek fel helyszíni felmérésre hónapokkal a munka kivitelezése előtt. Ezt jónak tartjuk, mert mindig előre kell tervezni és ütemezni a munkát. Ennek fényében is készítettük el ingyenes letölthető felújítás tervező füzeteinket, hogy az érdeklődők minél könnyebben és részletesebben tudjanak felkészülni a felújításukra. 

Ugyanakkor az ilyen helyszíni felmérés után nem könnyű az árajánlatokat elkészíteni. Hiszen a mai ár, valószínűleg nem lesz igaz már január 15-én, és végképp nem június 15-én. 

Gyakran alkalmazzuk ilyenkor azt a megoldást, hogy az Ügyféllel a helyszíni felmérést követő rövid időn belül - a műszaki tartalom és az árak egyeztetése után - leszerződünk. Az anyagokat a szerződéskötés után azonnal előre megvásároljuk, és deponáljuk a munkaterületen és a raktárunkban. Így elkerüljük az anyag ár változások rizikóját. És persze egy esetleg bekövetkező anyaghiány miatti leállás vagy csúszás veszélyét is. 

Azokban az esetekben, ahol hónapokra előre szerződünk, a munkadíjra vonatkozóan garanciát vállalunk. Így a munkadíjakat az eredeti árajánlathoz képest változatlan formában fenntartjuk, akkor is ha több idő is eltelik a szerződés megkötése és a munka kezdés között. 

Egy ilyen bizonytalan piaci helyzetben ez a felújításban résztvevő mindkét félnek biztonságot és stabilitását nyújthat. 

MEGÉRKEZIK-E A BEÍGÉRT ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI PÁLYÁZAT?

Ebben az évben mindenki arra számít, és a megkeresésekből mi is azt tapasztaljuk, hogy elsősorban az ingatlanok energetikai korszerűsítésére helyeződik a hangsúly.

Ez az első telünk a rezsi árak növekedését követően, mely egyelőre viszonylag enyhének tekinthető, így sokan várják még, hogy mire is számítsanak a fűtés számla tekintetében. Ha mondhatjuk úgy öröm az ürömben, hogy még decemberben Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az év második felében bevezetett árakhoz képest januárban már nem lesz további áremelés, így áprilisig a már megismert árakkal kell számolnunk.

A felmérések szerint a bekövetkezett rezsi ár emelések miatt a nagy belmagasságú, több szobás, 100 nm feletti régi bérházakban lévő ingatlanok értéke romlott. Ezek nehezen és költségesen fenntarthatóak, és mivel a vásárlók előtérbe helyezték a szempontok közül a jó energetikai besorolást, így az ilyen lakások iránti kereslet csökkent. 

Ugyanakkor a helyzet legnagyobb nyerteseinek a Kádár kockákat várják. Ezekben többségében még az első tulajdonosok élnek, és eredeti formájában állnak. A rezsi árak miatt sajnos sokan kénytelenek nagyobb házaiktól megállni, és kisebb lakásba költözni. Ezeknek a kockáknak a korszerűtlenségük miatt az áruk így kedvező lehet, és felújítással – elsősorban nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés útján – egy takarékos otthont lehet belőle teremteni. 

A statisztikákból az látszik, hogy a rezsi bejelentések után, magasan megugrott a homlokzati hőszigetelés iránt érdeklődők száma. Persze vigyázni kell, mert ahol sok az érdeklődő, ott sok lesz a kínálat is, és ez magával hozza azt is, hogy felhígul a szakma. Sok lesz a nem igazán hozza értő kivitelező, aki csak megragadja az alkalmat, de nem jó minőségben dolgozik. Egy korábbi cikkünkben össze is gyűjtöttük azokat a szigetelési hibákat, amiket a legtöbb esetben tapasztaltunk a konzultációink során. 

Az otthonfelújítási támogatás 2023 -tól való kivezetése miatt, sokan várják egy másik támogatás bevezetését az energetikai korszerűsítésre vonatkozóan, mivel sokan már az otthonfelújítást is ablakcserére vagy szigetelésre használták fel. 

Szóbeszédek szerint várható egy jelentősebb energetikai korszerűsítési program. Ezt abból spekulálják, hogy még az ősszel a kormány a napelemes pályázatok felfüggesztésekor azt mondta, hogy a jövőben nem lehetne csak napelemre pályázni, hanem egy komplex energetikai felújításra lehetne pályázni. A cél az lenne, hogy legalább egy 30%-os energia megtakarítást érjen el az ingatlan. 

Erre vonatkozóan azonban még nincs újabb vagy hivatalos információ.

Így a január a mi olvasatunkban – a támogatások meghosszabbításáról szóló rendelet ellenére – bizonytalanságot hozott, mind a meghosszabbított támogatások új szabályai, mind az újabb támogatások bevezetése, az infláció, az ingatlan árak és az anyagárak változásai tekintetében is. Emiatt, ha valaki felújításba akar kezdeni, és a szükséges tőkével rendelkezik nem célszerű várni, mert az anyag árak tekintetében biztosan emelkedések, más tekintetben pedig nem tudni mi várható.  

A morál pusztulása vagy a hasonlóak egymásra találása?

Generálkivitelezőként kipróbáltuk a tiktokot és kaptunk hideget meleget

3 hónap alatt majdnem 7.000 követő, 140.000 like , 350 felújítás tervező füzet letöltés és 3 munkamegkeresés. Eddig nagyjából ezek a tiktok eredményeink.

Augusztus végén döntöttünk úgy, hogy kipróbáljuk a tiktokot, miután az instagramon minden posztunk kb 10 emberhez jutott már csak el. Ezen a platformon 600.000 -hez. 600.000 e olyan emberhez, akiket érdekel a felújítás, a lakberendezés, vagyis amit mi nyújtunk.

Szuper. Vagy mégsem?

pexels-prateek-katyal-2694434.jpg 

A tiktok előnye, hogy azt adja, ami téged érdekel

Az applikáció egyik legnagyobb varázsa, hogy az algoritmusa szemvillanás alatt kitapasztalja a használó viselkedését, ezért tökéletesen ki tudja szolgálni az igényeit, és csak olyan videókat rak ki neki, amik valóban érdeklik. Így azok a felhasználók, akik szívesen néznek szép házakat, érdeklődnek a felújítás és a lakberendezési ötletek iránt, hamar megtalálják, amit keresnek, így például minket is.

Egyre több magyar építőiparral foglalkozó fiók található a tiktokon. Vannak évek óta posztoló burkolók, parkettások, szigetelők és más építési vállalkozók, akik – amellett, hogy vicces és szórakoztató – de igen értékes szakmai videókat is kiraknak. És mind nagyon jól megférnek egymás mellett. Ha rájuk talál a felhasználó, részletes szakmai tudást és rengeteg ötletet találhat.

És az emberek , keresik az ilyen tartalmakat. Nem véletlen, hogy a tiktok az egyik legtöbbet letöltött applikáció a világon. Ahogy egyre jobban terjednek el ezek a felületek, úgy egyre többször halljuk egy-egy felújítás alatt is a mondatot a Megrendelőtől, hogy láttam a tiktokon...

Félreértés ne essék. A tervező füzeteinkben és minden cikkünkben mi is azt hangsúlyozzuk, hogy az ember a felújítást ne a bontással kezdje el, hanem először inspirálódjon. Egy felújítás legnagyobb ellensége a spontán ötletek. Amikor már zajlik a munka és akkor találunk ki új dolgokat. Ezek mindig plusz költséggel és plusz idővel fognak járni.

Szóval mindig mindenkit két dologra buzdítunk a felújítás konzultációinkon. 1. Inspirálódjon az interneten mi az, ami tetszik neki. 2. Mindent, amit látott az interneten fogadjon kételkedve.

A tiktok egyik legnagyobb hátránya, hogy válogatás nélkül ömlenek a fejünkbe a videók

A probléma az, hogy az értékes fiókok mellett, az algoritmus kipakolja a teljesen abszurd és a realitástól Makó távolságra álló videókat is. Persze megszűri a videókat a közösségi irányelvek szempontjából, de, hogy az most valóban értékes videó vagy egy totál baromság, azzal nem foglalkozik.

Így nekünk is volt videónk, ami szerzői jogsértés miatt letiltásra került, bezzeg az a videó, amiben a burkolatot csak ledobálják a padlóra minden nélkül, az simán elért több millió emberhez.

pexels-julia-larson-6113452.jpg

És emiatt sajnos a néző rengeteg olyan ötlettel és megvalósítással találkozik, ami a videón jól mutat, de a való életben nem kivitelezhető. Vagyis nem úgy kell szakszerűen kivitelezni.

De az is igaz, hogy mindennek, amit látunk látjuk az ellenkezőjét is.

Az egyik videónk például arról szólt, mi, hogy szigetelünk és miket ajánlunk, amikor hőszigetelési anyagot választ az ember. Egyik fontos szabályként azt említettük, hogy mindig szigetelési rendszert kell vásárolni. Majd az egyik kommentelő ennek épp az ellenkezőjét  állította. 

A nézők imádnak kommentelni a tiktokon. Főleg, ha más véleményen vannak, mint ami a videóban elhangzik. Ezek a kommentek többségében User 82346 és társaitól érkeznek, akik igazi név és arc nélkül kritizálnak mindenkit, aki próbál csinálni és mutatni valamit. A tiktok kommenteket olvasva kicsit olyan, mintha a rosszindulat lenne az új covid járvány. 

A kommentelők többségéről sosem derül ki, hogy valóban ért -e ahhoz, amiről kommentel, de óriási meggyőződéssel tudják az elhangzottak ellenkezőjét állítani, vagy egyszerűen letudni azzal, hogy hülyeség.

Nagy komment port kavart az a videónk is, ahol azt mondtuk, hogy nem célszerű azt a kivitelezőt választani a munkára, aki például késik a felmérésről, aki nem méri le az ingatlant, meg nem is kérdez semmit az elképzelésekről, csak hasra  ütéssel ad egy ajánlatot. Erre több olyan komment is érkezett, hogy „nagy mesemondók vagyunk” és biztosan nem jól dolgozunk.

Az ember – mert néha azt is elfelejtjük, hogy nem csak felhasználó fiókokkal, hanem élő emberekkel lépünk itt interakcióba - szívesen tanul az okos hozzászólásokból, vagy más nézőpontokból. De abból nem nagyon érthető mit kellene az embernek útravalóként magával vinnie, hogy azért nem dolgozik jól, mert időben odaér a megrendelőhöz a felmérésre. Akkor ne érjek oda időben?

Ha valaki valóban szeretne a tiktokról például információt találni a felújításához vagy bármilyen témához, nagyon érzékeny radarral kell rendelkeznie, hogy kiszűrje az igazat és jószándékot.  Vagy eldöntse kinek hisz.

Az egyik videónk alatt kommentelő szerint a Schneider Asfora remek választása, a másik szerint egy ruppót se ér.  De az egyik szerint a fürdőszoba átalakulásról felrakott előtte utána videónk szuper, a másik szerint hozzányúlni se kellett volna a fürdőhöz, mert a felújítás előtt szebb volt.

nevtelen_terv.jpg

A tiktok az a hely, ahol köztünk emberek és az ízlésünk közötti különbségek élesen és egyértelműen megjelennek. Mert amíg az életben a legtöbben nem megyünk oda valakihez és mondjuk neki szemtől szembe, hogy hülyeség, amit mond, vagy csúnya a fürdőszobája, vagy nem jó a munkája minősége, addig ezt a közösségi médiában minden gond nélkül megtesszük. Kiírjuk magunkból a véleményünket, és a „na ezt most jómegmondtam  „ érzéssel kicsit könnyebb lesz a lelkivilágunk a jelenlegi világ méretű globális stressz után. Hogy a másik oldal lelkivilágával mi történik, azzal ma már vajmi keveset foglalkozunk.

A tiktokra generálkivitelezőként azért jelentkeztünk fel, hogy új emberekhez is eljusson a létezésünk híre, hogy ötleteket adjunk a saját munkáink alapján felújítás előtt állóknak, hogy bizalmat adjunk a minket megkeresőknek azzal, hogy látják a korábbi munkáinkat. Mert ugye mind ismerjük az új mondást, hogy ami nincs fent a közösségi médián az nem is létezik.

Onnantól pedig, hogy létezel még világosabb lesz, hogy nem lehet mindenkinek tetszeni. Hogy vannak emberek, akik elmentik a videódat, hogy újra visszanézzék, és vannak, akik letiltanak, hogy sose lássanak többet. Vannak, akik rád bízzák az otthonuk felújítását és vannak, akik inkább nem. De az a feladat az életben, hogy megtaláld azokat, akik hasonlóak veled. Mert már Henry Ford is megmondta: „Ha összejövünk az a kezdet, ha összetartunk az a haladás, ha összefogunk az a siker. „

süti beállítások módosítása