Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Kivitelező választásakor mi erre a 4 dologra figyelnénk

2022. október 06. - Faber Master Kft

A Mapei egyik felmérése szerint minden harmadik megrendelőt megkárosítanak a kontár kivitelező vállalkozók. De akkor hogyan merne bárki is belevágni egy felújításba? 

A magyarepitestechnika.hu egy korábbi cikke alapján „2022 márciusában 675 társas vállalkozás jött létre az építőiparban, ami 6 hónapos rekordnak számít, és messze meghaladja a COVID előtti cégbejegyzési értékeket is. A legnagyobb emelkedés az egyéni vállalkozások tekintetében volt: csak márciusban 1519-el nőtt a számuk. Ez azonban nem tekinthető pozitív jelenségnek.”

Valóban gyanús, hogy míg a koronavírus alatt más ágazatban dolgozó cégek bezártak, addig az építőiparban duplájára nőtt a számuk. 

Ma már mindenki, aki valaha fogott csavarhúzót a kezébe kivitelező, és építési vállalkozónak tekinti magát? Ember legyen a talpán, aki ebből a mennyiségből elsőre kiválasztja a tutit. De ha valaki megpróbálkozik vele, a kiválasztást egy több állomásos folyamatnak kell tekinteni, ahol minden megállónak meg van a maga kulcsfontosságú lépése.

Legalább 3 kivitelező ajánlatát szerezzük be 

Arra, hogy honnan halásszuk le a kivitelező jelölteket, nincs jó recept. Kereshetünk a neten, vagy átböngészhetjük a szakember kereső oldalakat, de hagyatkozhatunk egy ismerős vagy a szomszéd ajánlására is . Biztos, hogy minden kategóriában akad jó és rossz kivitelező is. 

Talán az ismerős vagy a szomszéd ajánlása azért lehet biztosabb, mert, ha még munka közben kapjuk el a kivitelező csapatot, láthatjuk mit, hogyan és ki csinál. Viszont bárhonnan is választjuk, érdemes legalább 3 kivitelező ajánlatát beszerezni. Ebből leszűrhetjük ki milyen anyagokat, műszaki megoldásokat és árakat használ. 

Először is, sose tegyük le a voksunk olyan kivitelező mellett, aki nem jön ki az árajánlat adás előtt felmérni a helyszínt. Nem, ezt nem azért teszik, hogy megnézzék a környéket mennyit lehet elkérni , hanem azért, mert sok tényező és kérdés fontos lehet a munka szervezésénél és a költségeknél, amit a Megrendelők egy ajánlatkérő levélben vagy telefonbeszélgetésnél nem biztos, hogy említenek. 

Ilyen mondjuk, hogy alkalmas -e a terület arra, hogy közel kihelyezzen konténert, vagy zsákokba rakva két utcát kell sétálgatni a sittel. De az sem mindegy például, hogy milyen falazatú házról beszélgetünk, meg mekkoráról pontosan és, hogy a fürdőszoba burkolásnál milyen típusú, méretű csempét szeretnénk használni. 

Ha a kivitelező a lehető legprecízebb ajánlatot szeretné adni, mind pénz, mind határidő szempontjából, akkor törekszik arra, hogy ezeket a tényezőket, maximum az előre nem látható és nem várt események dobják meg. Ilyen lehet például, hogy mi van a parketta alatt, vagy egy bontás után fellelt penészedés. De nem minden tétel után fogja benyögni, hogy ja kérem ez nem volt benne az árban. Ha tisztességes, akkor igyekszik minél több tényezőt a munkáról előre megtudni vagy a megrendelővel együtt megtervezni, hogy minél kevesebb legyen a menet közbeni változtatás. 

Minél pontosabban előre megtervezzük és el tudjuk mondani a kivitelező részére, hogy milyen munkát szeretnénk elvégeztetni, annál hasonlóbbak lesznek az ajánlatok egymással, és nem a körtét fogjuk az almával összehasonlítgatni, hanem érdemi ajánlatokat és számokat látunk majd magunk előtt. 

Ellenőrizzük le az MKIK-ban

Azt általában mindenki tudja, hogy a kivitelező ellenőrizhető ingyenesen a cégnyilvántartásban. Itt érdemes megnézni, hogy esetleg 

  • nem – e tegnap alakult a cég, 
  • és, hogy van -e ellene végrehajtás, 
  • na meg érvényes -e az adószáma, 
  • és, hogy valóban azzal beszélgetünk-e, aki a cég képviseletére jogosult. 

Ugyanígy az egyéni vállalkozók is ellenőrizhetőek

Kivitelező tartja a sisakját

De, ha igazán olyat keresünk, aki hivatalosan és törvényesen működik, akkor azt ellenőrizzük le, hogy a kivitelező szerepel -e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara építőipari kivitelező keresőjében. 

Ez a nyilvántartás nem fog túl sok információt adni, de azt fogja sugallani a kivitelező jelöltünkről, hogy tisztában van vele, mik a szakmai adminisztrációs kötelezettségei, amiknek eleget is tesz, tehát feltételezhető, hogy nem csak rövid életűre vagy eltűnősre tervezi a létezését. 

A cégjegyzékben és az MKIK-ban is adatként szerepel a cég vagy vállalkozó székhelye, illetve a vezető lakcíme. Ennek is utána járhatunk, legalább a google térképen, hogy mondjuk egy kietlen pusztát, cégtemetőt vagy egy normális irodaházat találunk -e a címen. Ha tudunk olyan címet, ahol tényleg belehet hozzá kopogni, nem fog tudni csak úgy lelépni.  

Ismerjük meg a kivitelezőt

Erre a pontra elérve, már elég valószínű, hogy van egy jelölt a három közül, aki a legszimpatikusabb.

Itt épp olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, amiket egy randizós időszakban is fontosnak tartanánk: 

ott van a randin időben? 

felhív, amikor megígéri? 

jelzi előre, ha késik? 

odafigyel arra, amit mondunk neki? 

érti, amit kérünk tőle? 

Tuti mind Vártunk mar órákat, napokat és talán örökkévalóságot is egy-egy szerelőre, hogy eljöjjön megnézni a munkát, vagy visszahívjon, hogy vállalja -e. 

Amikor aztán felhívjuk, hogy most már nem várunk tovább, jön a duma, hogy mennyire elfoglalt és mennyi mindenre nem jut ideje. 

Ez önzőséget és tisztelemséget mutat. Ha már az elején csak egy mellékszereplő vagyunk neki, akkor később se leszünk mi a főhősök. Az ilyesmitől meneküljünk már az elején. 

A kivitelezővel időpontot egyeztetni épp olyan dolog, mint bárki mással. Ha nem tud  pontos időpontot mondani, csak a holnap valamikor biztos kiugrunk időpont szabad a naptárjában, akkor hagyják is egymást annyiban. Mert , aki már egy fél órás megbeszélést sem tud ütemezni, hogy fogja a munkát beütemezni. 

Persze előfordulhat, hogy tényleg közbejön valami, ezzel semmi gond, csak jelezze. 

Mindig azt a kivitelezőt válasszuk, aki megbízható, és aki elérhető már az elején, mert az fog törekedni arra, hogy folyamatosan jöjjön dolgozni hozzánk, időben befejezze a munkát, és ott legyen, ha problémánk van menetközben.  

Figyeljünk a jelekre, és igyekezzünk, minél többet megtudni róla. 

A tapasztalataink szerint a megrendelők szinte sosem kérdeznek semmit a kivitelező hátteréről. Pedig érdemes a kivitelezővel való találkozásokat állásinterjúként kezelni, és jól megizzasztani a jelöltet néhány kérdéssel:

Van -e irodája, vagy esetleg műhelye, ahol megtalálható ? 

Az mindig egy biztos pont, ha a vállalkozónak van egy biztos pontja .

Van – e éppen futó munkája? 

Az instagram meg a pinterest világában ma már inspirációt találni a világ legegyszerűbb dolga és az egyik leghasznosabb is. Az inspirációt a saját refenciákként eladni sajnos szintén elég egyszerű. Leszedjük innen, feltesszük oda, a kép forrását meg elfelejtjük megjelölni.

Az adott kivitelezőt leellenőrizni a közösségi médiákon nagyon fontos dolog. Az, hogy ott jelennek vannak, azt jelenti, hogy van némi szervezettség és igényesség bennük, és talán hosszabb távra terveznek, mint, hogy felszívódjanak a mi munkánk elvégzése után. 

Viszont amit látunk mindig kezeljük fenntartással, és alaposan nézzük végig a képeket, mi az , ami inspirációként van fent, és mi abból a tényleges saját munka. 

Ha referenciákra vagyunk kíváncsiak elsősorban a weboldalakat nézzük át, és inkább kérdezzünk rá, hogy van-e olyan futó projekt, amit meg tudunk nézni, vagy valaki , akivel beszélni tudunk. Ha habozás nélkül igen a válasz, nincs gond. Ha habozás van, mi is habozzunk . 

Ha van futó munka, menjünk el, hogy lássuk mondjuk, milyen munkásokkal dolgozik, milyen minőségben, hogyan kezeli a munkaterületet, milyen szerszámokkal dolgozik. 

De elsősorban egyáltalán azt lássuk a saját szemünkkel, hogy tényleg dolgozik, és csinálja, amit elvállal. Azért az a kivitelező, aki egy másik munkát elvégez, már valószínű nem fog lelépni pont a mi pénzünkkel.  Az a kivitelező, aki meg egyetlen helyre se tud minket beengedni, vagy éppen semmilyen munkája nincsen, sántít. 

Ha a háttér , amit elénk tolnak igaz, akkor amit látunk és a különböző kérdésekre a válaszok is egy egész kerek sztorit fognak előadni. Ha viszont a történetekből az áll össze, hogy a szakemberünk egyazon évben dolgozott külföldön, meg húzott fel egy 100 lakásos társasházat itthon, akkor valami nem stimmel. 

Ne féljünk kérdezni a kivitelezőtől és jobban megismerni. Milyen körülmények között dolgozik? Egyedül? Csapatban? Van-e irodája? Háttér adminisztrációs csapata? Ki fogja elvégezni és felügyelni a munkát? Ki fogja kiállítani a számlánkat? Mióta dolgoznak együtt a csapattal? Milyen történeteik vannak? 

Ha nincs kamu, akkor ezek egy beszélgetésben magától fognak előkerülni, ha kínosan ügyelnek rá, hogy ne kelljen magukról beszélni, akkor ott valami gyanús. 

A Kivitelező aláírása kincset ér

Elég nyílt titok, hogy az építőiparban elég magas a – nevezzük fekete munka – aránya. Nyilván, hogy az otthonfelújítási támogatás bevezetése ezt a problémát is kezelni próbálta, azzal, hogy megkívánta a számla és szerződés meglétét. 

Kivitelező és Megrendelő szerződést kötnek

Az már egy másik cikk témája, hogy a Mák szerződés mintája sokat nem ér, ha probléma merülne fel, mert szinte semmi konkrétumról nem rendelkezik. 

De legalább az benne van, hogy a kivitelező mit, mikorra és mennyiért végez el. 

Ha nem veszünk fel támogatást, akkor is nagyon fontos, hogy legyen szerződésünk . Legalább egy papír fecnire kézzel írva, ami azt is leírja, hogy a kivitelező részére mikor és mekkora összeget fizetünk. Fontos, hogy a kifizetéseket ne csak időponthoz, hanem konkrét feltételhez is kössük. 

Ha előleget adunk a munka megkezdése előtt, azt az anyagköltségekre adjuk. A pénz átadásáról legyen egy papírunk, amin szerepel, hogy építési anyagokra adtuk a pénzt. Ha a kivitelező ennek ellenére lelépne a pénzünkkel, egy ügyes ügyvéd esetleg tudja lopás irányába terelni az ügyet. Mert mindenfajta papír nélkül még egy szerződésszegést sem tudunk bizonyítani a polgári bíróságon, nemhogy csalást a rendőrségen. 

Munkadíjra sose adjunk előleget, azt csak mindig elkészült munkafázisok után fizessük. 

Azt pedig ezek után már le sem kell írni, hogy azt a kivitelezőt, aki nem akar aláírni semmit, vagy ilyen feltételekbe beleegyezni, ne is hívjuk fel többször. 

Nyilván érthető, hogy a mai árak mellett, az ember spórolni próbál. Elcsábulunk az olcsóbb ajánlatok, a pikk-pakk lezavarjuk határidők és a nettos összegek csillogásában. De vigyázzunk. Mert sajnos, mint tudjuk, nem véletlenül születtek az örök érvényű nem mind arany , ami fénylik, olcsó húsnak híg a levele, és jobb félni, mint megijedni mondatok. 

www.fabermaster.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr3517948558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása