Faber Master

Faber Master #mindenamiépítőipar

Faber Master #mindenamiépítőipar

Amikor a homlokzat szigetelés kidobott pénz volt.

5 valós eset mutatja be, mi történik, ha olyan csinálja, aki nem ismeri a hőszigetelés szabályait.

2022. augusztus 13. - Faber Master Kft

A mostani rezsi csökkentős emelős mizéria közepette megugrott a homlokzati hőszigetelés iránt érdeklődök és a saját kezű önálló szigetelő próbálkozók száma, de sajnos azt már kevesen tudják mik a homlokzati hőszigetelés szabályai. Emiatt sajnos sok esetben jártunk már problémát felmérni és javítani.

pexels-pixabay-358636.jpg

A homlokzat szigetelés jelentős összegekbe kerül, így a felújításnak ez nem az a pontja, ahol érdemes spórolni. Bármilyen egyszerűnek is tűnik „néhány lapot ragasztóval feldobálni a falra” – közel sem erről szól, ha jól és tartósan akarjuk csinálni. Mert egy rosszul megválasztott vagy hibásan kivitelezett szigetelés, nemhogy nem hoz csökkenést a fűtés számlán, de kidobott pénz lehet.

5 olyan valós esetet hoztunk, ahol a homlokzati hőszigetelés szabályai ismeretének hiányában, nem volt értelme a befektetett pénznek.

Nem homlokzat szigetelési rendszert vásároltak

A homlokzat szigetelés első lépése, a hőszigetelő rendszer megválasztása. Ez a mondat, már magában rejti az első általunk tapasztalt hibás szigetelés okát.

Adott egy 30 év körüli ház, amit a tulajok apránként újítottak fel. A felújítás utolsó lépéseként jutottak el a szigeteléshez, aminek a kivitelezésére már kevesebb pénzük maradt, ezért ott spóroltak, ahol tudtak. A családapa jó üzleti és kutató érzéke alapján, a ház belső terébe, másodkézből és akciókból különböző típusú burkolatokat vásárolt meg, ami nagyon kifizetődő és vagány design-ú lett. Ugyanakkor ugyanez az eljárás a szigetelő anyagok megvásárlásakor, a szigetelés teljes alkalmatlanságát eredményezte.

A homlokzati hőszigetelés szabályai között az egyik első betartandó lépés, hogy anyag választáskor rendszerben kell gondolkodnunk. Ebbe a rendszerbe tartozik a hőszigetelő lemez, a ragasztó, az üvegszövet háló, az alapozó és a vakolat, valamint kiegészítői a dübel, az élvédő és a lábazati sín. A netről ingyen letölthető bevásárló lista iránymutatást ad, hogy a költségek tervezésénél milyen anyagokkal és kiegészítőkkel és milyen átlagos mennyiségekkel kell számolni.

A rendszer vásárlás azért fontos, mert a rendszerelemeket a gyártó úgy állítja össze, hogy azok egymásra épülnek, és ezzel érik el az előírásszerű teljesítményt, melyekről hosszú évek kísérletei alapján bizonyosodnak meg. A gyártó által összeállított rendszer elemeit más-más termékkel helyettesítve a minőség nem garantált, és nem kapható az ilyen hőszigetelésre rendszergarancia sem.

Tehát a különböző helyekről akciósan összevásárolt, eltérő típusú elemek csökkentik a beruházás költségét, de az eredmény hatásosságát is, mert nem kompatibilisek egymással.

Ennek az lehet az eredménye, hogy például pár év után lefordul a szigetelés a falról, és mivel nem rendszert vásároltunk, nem él rendszergarancia sem, tehát az esetlegesen okozott kárt (mondjuk ráesett egy ott parkoló autóra) magunk kell, hogy megfizessük.

4.jpg

A lábazatra később ugyanazt a szigetelő lapot használták

Egy másik háznál a problémát az okozta, hogy a lábazat szigetelése nem a homlokzat szigeteléssel együtt készült el, csak utólag. Ez már eleve nagy hiba volt. A bajt viszont tetőzte, hogy a később kivitelezett lábazat szigetelést, a homlokzat szigeteléssel megegyező módon készítették el.  

A lábazat és a homlokzat együttes elkészítése azért fontos, hogy biztos legyen, hogy a lábazat eléri a homlokzat szigetelő képességét, különben a találkozásuknál hőhíd fog kialakulni.

Viszont mivel a lábazat szigetelés esetében elengedhetetlen a vízzárás megléte. Ezért a homlokzati hőszigetelés szabályai közül, az minden körülmények között betartandó, hogy a lábazatra nem használhatjuk fel ugyanazt a szigetelő lapot, mint a homlokzatra.

Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor létezik a

polisztirolhab, ide tartozik az 

  • EPS (értsd még: nikecell, hungarocell), az olcsó és megbízható fehér, ami vízszigetelésre nem alkalmas
  • Grafitos polisztirol, ami grafitlemez részecskéket tartalmaz és ezáltal jobb hővezető képességű
  • és az XPS, mely zárt cellás kialakítású, az előzőeknél jóval magasabb a hőszigetelési képessége, de az ára is, viszont vízzáró.

a másik lehetőségként a kőzetgyapot választható, mely kiváló hő és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, páraáteresztő képességű vattaszerű anyag, ami mind anyag, mind munkadíj szempontjából a drágább árkategóriába tartozik.

Az, hogy a homlokzatra milyen anyagot választunk befolyásolja, hogy

  • milyen megtakarítást kívánunk elérni a fűtés és klíma használatában
  • ezért a megtakarításért mennyi pénzt tudunk befektetni
  • milyen falazóanyagból készült a házunk (mert például egy vályogház esetében csak a kőzetgyapot jöhet szóba)
  • a hőszigetelés mellett milyen eredményt szeretnénk még elérni (pl: hangszigetelés).

 Lábazat esetében viszont XPS polisztirol használata szükséges. A hungarocell szigetelés nem alkalmas a lábazatra, mert nem bírja a nedvességet. A lábazat pedig egyrészt a talajból felszivárgó nedvességnek is ellen kell álljon, másrészt a felcsapódó esővizet is kint kell tartania, különben hőhíd alakul ki és penészedhet a ház belső fala. Ezért az is fontos, hogy a lábazatra nem teszünk dübelt, mert az átszakítja a szigetelést, ahol nedvesedhet, helyette purhabos ragasztót célszerű használni.

6.jpg

Nem megfelelő időjárási viszonyok között készült el a homlokzat

Egy család saját kézzel állt neki a homlokzat szigetelés kivitelezésének a kánikula közepén. A munkafolyamatokban, és az anyagválasztásban is precíz munkát végeztek, mégis egy idő után a vakolat megrepedt .

A homlokzat szigetelésben bekövetkező olyan hibák, mint a vakolat repedése, vagy a felület foltosodása, mind a rossz időjárási viszonyok között elkészített szigetelés eredménye, és ezt nem tudhatjuk le annyival, hogy na nyilván esőben nem szigetelünk.

A vakolat a családi házon, a látszólag szakszerű kivitelezés ellenére azért repedhetett meg, mert 30 fok felett gyorsabban megkötnek az anyagok, és a gyors száradás miatt megreped a vakolat.

Gondolhatnánk, akkor kivárjuk a nyári hőguta elmúlását, és majd ősszel nekiállunk a munkának. De akkor is nagyon oda kell figyelni. A drasztikus hőmérséklet-ingadozás, a csapadék vagy a magas páratartalom miatt nedvességet kaphat a felület, amitől foltos lesz. Mindenféle nedves hatás után legalább 72 órát kell várni a munka folytatásával, nehogy száradáskor savasodás alakuljon ki, amely megmarhatja a vakolatot.

Télen, igazi tartós eredményt elérni kívánó szakemberek, egyáltalán nem végeznek szigetelést, még akkor sem, ha a mostani telek nem hasonlíthatóak össze a régi időkkel. De még akkor is, ha napközben melegebb a hőmérséklet, a homlokzati hőszigetelés szabályai és maguk a gyártók is úgy írják elő, hogy 5 fok alatt nem használható a ragasztó, nem beszélve arról, hogy az éjszakai fagyok is mennyit ártanak a felületnek.

Mivel az időjárás szeszélyes, nincs igazán tökéletes recept, mikor kell elvégezni a szigetelést. De mindenképpen előre figyelni kell az időjárást, és olyan kivitelezőt kell keresni, aki pontosan tudja, hogy melyik időjárási viszony, milyen munkafolyamatnak árt, és az ellen milyen védelmet igényel a munkaterület, vagy milyen munkaidő beosztást követel meg. Így például egy igazán profi csapat a színezést bevállalja a hajnali órákban nyáron, amikor a felületet nem tűzi a nap, mert akkor biztosított, hogy nem fog a színező vakolat repedezni.

A ragasztó mindent megtart

A legtöbben úgy gondolják, hogy a szigetelés egész egyszerű dolog. „Veszünk pár lapot, egy erős ragasztót, azzal itt-ott a lapot megkenjük és feldobáljuk a falra. Ahol egyenletlen ott egy kicsit több ragasztót tolunk neki, ha a málló vakolat eddig nem jött le, a szigetelés biztosan ott tartja. „

Ha ilyen vagy ehhez hasonló mondatokat hall a szigetelést elvégezni jelentkező akár kivitelezőtől, akár baráttól - de inkább ellenségtől - kedvesen, de határozottan utasítsa vissza a segítséget.

5.jpg

Előszöris a homlokzati hőszigetelés szabályai között alap, hogy a falat elő kell készíteni a hőszigetelésre. A málló vakolatot le kell verni, és utána portalanítani kell a falat. A felület egyenletes kell legyen. Csak olyan falfelület alkalmas hőszigetelésre, amelynek síktól való eltérése nem haladja meg  ±0,5 cm-t . Az egyenetlenségeket vakolással, vagy – a probléma áthidalásával – a szigetelőlapok vastagságának változtatásával egyenlítik ki.

A ragasztóval az egyenletlenségeket nem szabad javítani, azt nem arra használjuk, hanem, hogy a szigetelő lapot a falhoz ragasszuk. A szigetelőlapokat vagy fogas glettvassal telibe húzzák, vagy perem-pont módszerrel kell felragasztani. Ennek lényege, hogy a lapok szélét ragasztóval körbekenik, majd a lap közepére általában két sorban három ragasztópogácsát helyeznek el.

A leggyakoribb hiba, hogy ha csak ragasztópogácsákkal rögzítik a szigetelőlapokat és elmarad a perem körbekenése a ragasztóval. Ekkor a levegő bemehet a lapok közé, páralecsapódást okozhat, vagy leválhat tőle a lap a falról.

Ugyanakkor van, aki azt gondolja, hogy a ragasztó és a dübel választható opció, kiváltják egymást. De ez téves. A helyes rétegrendben történő utólagos szigetelés esetében a megtisztított felületre az indítósínhez igazítva kerülnek felragasztásra a lapok, amiket dübellel rögzítve erősítünk meg, pont ott, ahol a ragasztó van. Erre kerül a beágyazott üvegszövet háló átfedéssel, majd ezután következik az alapozó és a színező vakolat.

A lépések összekeverése, kihagyása, nem szakszerű kivitelezése biztosan rontja az eredményt. A hibás kivitelezés leggyakoribb eredményei, hogy lefordul a szigetelés a falról, hőhíd keletkezik, lecsapódik a pára, penészedni kezd a fal, salétromos vagy repedezett lesz a vakolat.

2.jpg

Ezek a hibák nem fognak elsőre meglátszani. Lehet, hogy csak hosszú hetek, hónapok után fogjuk észrevenni, hogy valami nem stimmel. És nem is biztos, hogy azonnal rájövünk, hogy a jelentkező hibát a hőszigetelés okozta. Ha a szigetelést saját kézzel készítettük, magunkra vethetünk, ha mással, sajnos előfordulhat, hogy mire a hiba kibukik, a szaki cég bebukik.  Ezért mi mindig azt mondjuk, hogy egy bármilyen felújítási munka során alaposan fontoljuk meg kivel, mivel és mit végeztetünk el. – De ez mondjuk már egy egész más téma.

Valójában és összeségében elmondhatjuk, hogy igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a szigetelés nem egy nagy ördöngőség. De! Kizárólag, akkor lesz tartós, minőségi és esztétikus, ha a homlokzati hőszigetelés szabályai elsőtől az utolsóig be vannak tartva.  A kivitelezőknek kötelező, a megrendelőknek érdemes tudnia a szabályokat, azért, hogy értsék mit csinál a kivitelező. A szabályokból készítettünk egy 10 pontos listát, amit letöltve mindig elő lehet venni, amikor a kivitelező kijön felmérésre, ajánlatot kérünk anyagra vagy munkára, vagy figyeljük a munka előrehaladását.

Azt kell észben tartani, hogy egy ilyen jellegű beruházásnál nem azzal spórolunk, ha kijátsszuk a szabályokat, hanem azzal, ha elsőre olyan minőségben készítjük el, hogy még egyszer ne kelljen hozzá nyúlni.

Rossz sorrendben végzett munkák

És a még egyszer ne kelljen hozzányúlni mondattal jutottunk el az 5. hibához, amivel találkoztunk. Nem igazán hiba, de elcsúfítja az eredményt, ha a különböző felújítási fázisokat nem átgondoltan végezzük el. 

Jártunk már olyan helyen, ahol elkészült a homlokzat szigetelés, szépen és igényesen. Majd később döntöttek az ablakok cseréje, és egy klíma elhelyezése mellett. De sajnos mindkét fázis elcsúfította a szigetelést.

Az ablakcsere során megsérültek a kávák, így ezeket javítani kellett, és újra szinezni kellett. De hiába vásárolták meg a korábbi színt ismét a tulajok, az felkenve, már egyáltalán nem egyezett a homlokzat többi részével, hiszen az ott közben az időjárási viszonyoknak és pornak kitéve folyamatosan elszíneződött, így a végén az összhang érdekében újra festették az egész homlokzatot.

A klíma tekintetében, ha tudjuk, hogy egyszer szeretnénk élni vele, akkor célszerű egy nagyobb felújítás során az előkészületeit megtenni, és a kültéri kivezetését elhúzni a homlokzaton a szigetelés alatt. Lehet , hogy egy ideig csúnya lesz a kilógó kábel, de a végén legalább nem kell felvágni a szigetelést, vagy kábelcsatornákat végig vezetni a homlokzaton.

A homlokzat szigetelés, és összeségében minden felújítási munka egy hosszú távra szóló beruházás, amit mindig azzal kell kezdeni, hogy először végig gondoljuk mire van és lesz  szükségünk a következő években. Még, ha nem is tudjuk minden igényünket egyszerre kialakítani, érdemes megfontolni mire van pénzünk, mit célszerű először megcsinálni, és mire érdemes egyidejűleg előkészülni. Mert sajnos van az az eset, amikor a felújítás nem eredményt csak kidobott pénzt hoz.

 

/Fotók csak illusztrációk. www.canva.com/

 

EZ IS ÉRDEKELHETI 


5 hiba amitől elszállnak a lakás felújítás költségei 

4 fontos téma mielőtt felhívjuk a villanyszerelőt 

A bejegyzés trackback címe:

https://fabermaster.blog.hu/api/trackback/id/tr417907397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2022.08.15. 14:43:25

"Grafitos polisztirol, ami grafitlemez részecskéket tartalmaz és ezáltal jobb hővezető képességű"

Ezt hogyan kell érteni? Eddig azt hittem, hogy a grafitos EPS-nek jobb a hőszigetelő képessége, de itt azt írják, hogy jobb hővezető, vagyis ezek szerint gyengébb hőszigetelő.

Faber Master Kft 2022.08.15. 19:17:44

Kedves Pierr Kardán! Köszönjük, hogy felhívta a figyelmet erre. Elírás történt. Ön jól tudja. A grafitos alacsonyabb hővezető képességekkel rendelkezik, így jobb hőszigetelő.
süti beállítások módosítása